用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院  

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:30
係我去年參加簡介會問的,你不是書院家長嗎?

我係英華仔.哈哈
所以唔好叫我做英華打手. THX

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:33
要真係有咁多間收就有得諗啫
你咁勤力,得嘅,叫小朋友考好呈分試,校内成績高,大部份學校都想收嘅.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:32
我唔知其他,但聖類斯、聖保羅和英華都要,官校就唔駛囉!所以覺得直資都係急進啲  

又唔係叫留堂 ...
sls都唔係直資,我無去過官校聽talk,其餘嘅津校有唔少都有。

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:38
原來你係男架?  英華仔對某人來說,都係打手,只要認為英華無錯的,全部係打手    ...

既然你大仔會考ywc,你先生又係英華仔,介紹你聽下呢個啦.

28/11/18 「在香港長大」
主持:猶利亞
嘉賓:鄭鈞傑 (英華書院校長)

題目:《傳道授業在香江歷史展覽》

https://www.youtube.com/watch?v=mIIg01T2lJ4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2a3I_A7das43lQNOXBcjgR_e_MyDorg71H_Nq375oP_I_ILSl_xyvxjEE

醒目開學勳章

原來你係男架?  英華仔對某人來說,都係打手,只要認為英華無錯的,全部係打手    ...
打手唔緊要,唔好打面就得

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:04
你講英華?我覺得谷喎

亞仔讀到中三暫時都見唔到個谷字,仍然係好輕鬆無壓力,如果你只要求成績,英華唔太適合。

感覺最近啲父母犀利啲,自己孩子讀嗰間畀自己母校更重要。真係母(父)憑子貴?

la5711 發表於 18-12-6 11:27
現在就是喜歡這種極端說法,家長配合學校就叫順民? 學校遷就家長就叫跪低? Btw.我覺得家校之間確實需要多些 ...
学校要家长上10堂课,做功课,家长乖乖就范,还不是学校的顺民?如果SPCC,DGS等等要准家长这样做,有家长会不做吗?

IloveJJ 發表於 18-12-6 11:32
我唔知其他,但聖類斯、聖保羅和英華都要,官校就唔駛囉!所以覺得直資都係急進啲  

又唔係叫留堂 ...

嘩, 呢個 POST 真 hit, 一個旱上居然洗了咁多版 !!
IloveJJ, FYI, SPC 的 bridging course 是隨學生意願揀上不上課的。學校講明返唔返都得。

大少只返左 3 日 bridging course (成個course 唔記得係 7 定 8 日), 就話好玩到不得了。不過因為他在暑期有其他安排, 所以只上了 3 天課。他說上 bridging course, 很快識到新朋友, 大家很快就打成一片。

上學頭一個月比較忙, 除了要適應新學習環境及新課程外, 他忙於入社及選擇各式各樣的課外活動, 務求天天精彩, 日日有得玩。當然亦忙於與不同班的同學聯誼。我看不見學校太急進, 不過我見到兒子急速地進步, 長大並融合於中一生活。一上了中一, 真係大個仔, 好獨立, 令父母安心放手。

P.S.  雖然已放手讓大少 self-run, 但我仍未甩身, 因要為家裡的小豬找合適的中學。可惜小豬因成績麻麻, 想入心儀男校有點困難, 正在頭痕中。

祝願一堆未上岸家長, 選校順利, 大家一齊努力, 共勉之。

猴子爸 發表於 18-12-6 12:14
学校要家长上10堂课,做功课,家长乖乖就范,还不是学校的顺民?如果SPCC,DGS等等要准家长这样做,有家长会 ...
這叫一個願打一個挨囉,你不滿就唔去這家學校讀,無人去讀,該中學自然會改變政策,這是市場調節。而且,現時好多中學辦家長課程,是教親子關係和教育方法,家長是有所得著。
我地廿年前讀書時,中學完全係一言堂,現時家長的參與度其實已高左好多。但亦出現了一批以"顧客心態"和自私的家長,要學校全方位"關顧"。好似有啲家長在學校門口亂泊車,有啲學校不但不警告,反而見警察抄牌時,開咪通知家長。學校係friendly,但我就覺得over左。這類自私自利的家長又確實需要去上下堂,否則就教壞下一代。

la5711 發表於 18-12-6 13:04
這叫一個願打一個挨囉,你不滿就唔去這家學校讀,無人去讀,該中學自然會改變政策,這是市場調節。而且,現 ...
“你不滿就唔去這家學校讀,無人去讀,該中學自然會改變政策“ 你assume了市场上有一定数目的同类型学校可以选择。也assume了只要很多个“你”会因为这个缘故不去报名,市场调节,demand < supply, supplier就要调节。
第一,同一level的学校有多少,大家心中有数。
第二,观乎今时今日,为了子女入名校,家长连犯法的事都会做的情形,又怎会有人“冒险”拒绝做这些上堂做功课的事?
“犯法” -有人冒充校务处职员,替收到offer的家长电话上注册,不用回校登记,同时替那家长向学校表示放弃学位,好让自己在waiting list的子女多些机会入读。
第三,即使有些家长不满,但他们更不愿意自己的子女丧失入读顶尖学校的机会,除了乖乖就范,还可以怎样? 
第四,有用/得着论。。。 “劳改“都可以磨练你的意志,欢迎你有空试试。