用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎 ...
樓主: ELJCHL
go

有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎 [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 11:23

亞女未選好科,應了解多一些大學學系,一併考慮,因不 ...

她只有Optometry 一個目標,其次就糸讀design 或相關科。這些科沒大要求。其實opto要求糸吾低,我都擔心吾得,又吾可以吾比佢試下。

October. 發表於 19-3-14 12:47
麻煩你有時間可唔可以分析下,物理治療及職業治療既分數?

謝謝!
唔敢話分析,大家研究一下好了。EK好多高人架。

PT &OT收生要求,Any Best6

English/Chinese/Physics/Biology :x10
Maths/LS :x7
Others :x5

留意OT嘅Combine Science Phy+Chem 同Bio+Chem應該係x7,Phy+Bio先會x10。

同Optometry唔同,雖然都計Any Best6,理科人如果修Phy/Chem/Bio/M1或M2(要明白呢幾科嘅L5+百分率好高),Optometry可以計盡Eng/Maths/Phy/Chem/Bio/M1或M2,6科都x10。中文同LS合格就達標。

PT &OT也計6科、但係Preferred Elective得Phy同Bio,4C成績反而變得重要,除咗中英文x10外,LS嘅x7喺weighted score有明顯幫助,唔hea得。

natnatbaby 發表於 19-3-14 13:31
她只有Optometry 一個目標,其次就糸讀design 或相關科。這些科沒大要求。其實opto要求糸吾低,我都擔心吾 ...

當然唔可以唔俾佢試啦,前途係佢自己決定。

最重要係了解整體形勢,做好後備方案。

LingChiBaBa 發表於 19-3-15 09:42
當然唔可以唔俾佢試啦,前途係佢自己決定。

最重要係了解整體形勢,做好後備方案。

糸。她話她巳睇友學友社資料,但沒看Poly U資料。她心中有自己的計劃,肯揾資料及考慮,但問題可能經驗不足及想得不全面。她比較有主見,覺得自己巳看很多資料,有時想好才話我知道,所以同她談是比較花力&時間。我責任提醒她及最後她自己決定。

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 23:32
唔敢話分析,大家研究一下好了。EK好多高人架。

謝謝您。

PT &OT都睇重中英文,Maths
Chem
唔重視;而Optometry,英文、理科就全部最高加權,可能需要計數。

就咁睇,Optometry就利于理科生;PT &OT要求仲全面。

‹ 上一主題|下一主題