用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎 ...
樓主: ELJCHL
go

有無人今年入左理工Poly視光/放射?可以分享分數嗎 [複製鏈接]

回覆 Lofty 的帖子

Yes yes yes yes

hugub 發表於 18-9-26 16:37
好友仔仔入左放射 26分.. 聯招前有奬學金信

請問佢係咪放A1?
I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL 發表於 18-10-7 17:14
請問佢係咪放A1?
Yes... 運動特異功能入... 封奬學金信講明有18分放 A1 就收

hugub 發表於 18-10-8 09:33
Yes... 運動特異功能入... 封奬學金信講明有18分放 A1 就收

哦,唔怪得
I love my dear husband and dear daughter.

hugub 發表於 18-10-8 09:33

乜大學都睇特異功能㗎咩?

回覆 Charissema 的帖子

有每年都有精英運動員 經 運動員計劃 入大學

kwokyk 發表於 18-10-5 00:04
回覆 文仔媽 的帖子

可參考這個

我睇吾明subject weighting運作,那些科係高weighting。現S3,選科是否很大關係?目標科糸視光。煩指教下!

natnatbaby 發表於 19-3-13 00:04
我睇吾明subject weighting運作,那些科係高weighting。現S3,選科是否很大關係?目標科糸視光。煩指教下! ...

看以下PolyU連結。

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

Core subject (non-preferred subject) : x7
Preferred subject : x10
Other subject : x5

Average HKDSE score未計weighting。

回覆 natnatbaby 的帖子

Pls see
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2019/js3650?qt-jupas_prog_detail=4#qt-jupas_prog_detail

LingChiBaBa 發表於 19-3-13 09:50

我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D科的話,第時會辛苦D。如她只選修Bio及其他兩科有興趣,但無weighting科目,是否難入D?

natnatbaby 發表於 19-3-14 00:05
我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D ...

先了解Opto計分方法。
如果選修科係Bio+2科非preferred subjects,到時DSE計分係
English/Maths/Bio :x10
Chinese/LS :x7
2 electives :x5

你要睇返亞女Chinese及LS成績如何。因為視光計Any Best 6,修4C+3X得一科走盞。

如果Chinese/LS有5**,即7x7=49分,相對其他修哂preferred subjects嘅考生,攞到Level 5已經有5x10=50分, 高分過Chinese/LS攞5**。

如果食糊科係2科興趣科,攞5**都係得7x5=35分,即係其他嘅考生喺preferred subject 攞Level4都高分過你。咁你評估下有幾難。

natnatbaby 發表於 19-3-14 00:05
我囡去年參觀過Poly Optometry ,無去講座,但同師兄姐傾過下,她話考DSE沒指定必修subject,只不過無讀果D ...

……continue

啱啱過咗去嘅講座,個講者提到Preferred subject 包括咁多science subjects係因為想收D學生有理科底子。至於你話D師兄師姊話無必修科,所以無問題。要留意上面講嘅計分方法,同埋D師兄師姊入學時好大可能係計Any Best 5,同Any Best 6係
策略上有D分別。

其實,如果亞女修2科興趣科不在視光的preferred subject,何不選一些與興趣科有關嘅大學學系?

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 08:45
……continue

啱啱過咗去嘅講座,個講者提到Preferred subject 包括咁多science subjects係因為想收D學生 ...

吾該你,現在清楚多了。因為囡不是數理科的人,所以怕chem and phyis讀得吾好,又話想接觸多些不同科目,所以想只修bio.另外有一科叫健社,health care and social management. 我見poly u 網係屬於relevant subjects. 但無weighting. 如選修這科會否有幫助?謝謝!

natnatbaby 發表於 19-3-14 09:45
吾該你,現在清楚多了。因為囡不是數理科的人,所以怕chem and phyis讀得吾好,又話想接觸多些不同科目, ...

Health care and social management 並不是PolyU視光要求的科目。網上所指的2個relevant subject 係APL(即Cat. B) subject,並無關係。

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 09:54

Health care and social management 並不是PolyU視光要 ...

ok.我地再商量下,如有心入尼科,看她肯吾肯選埋chem,機會高D。

natnatbaby 發表於 19-3-14 10:12
ok.我地再商量下,如有心入尼科,看她肯吾肯選埋chem,機會高D。

亞女未選好科,應了解多一些大學學系,一併考慮,因不同大學嘅收生要求也不一。

視光收生分數不低,也需有多手準備。如兼讀Chem在選大學時當然較理想。

唔知點解,上邊網址搵唔到點WEIHTING 點計?

October. 發表於 19-3-14 11:37
唔知點解,上邊網址搵唔到點WEIHTING 點計?

你click 入喺#28樓條link,見到中間有"Amission Score Calculation Mechanism for the Current Admission Exercise"後面個"?", Click 咗個"?"會跳去另一版面,中間第三項係"Admission Score Calculation"。

LingChiBaBa 發表於 19-3-14 12:03

你click 入喺#28樓條link,見到中間有"Amission Score  ...
清楚明白晒,謝謝你指路。

麻煩你有時間可唔可以分析下,物理治療及職業治療既分數?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題