用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 43校網叩門位或插班生位
樓主: jenniferlung
go

43校網叩門位或插班生位 [複製鏈接]

jenniferlung 發表於 18-9-25 18:53
派左一間專收新移民的新校, 返左幾星期學, 從自已眼睇同小朋友口講, 自已發覺唔對路, 小學六年, 在這樣的環 ...

which school?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

醒目開學勳章 王國長老

版主按:版面充斥中量無可讀性內容,如再發現會關閉主題。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hosiusiu 發表於 18-10-29 15:50
想請問係邊間學校?同埋想請教點解43同45有d學校都出現?
其實道理好簡單, 公屋多既地區, 新移民自然多, 區內學校收既新移民學生一樣係較多

就算唔係公屋多, 舊樓劏房多既區, 一樣係新移民多.

東九龍和西九龍都係公屋集中地, 多新移民自然多新移民學生, 就算去到TKO一樣唔少.

港島較少公屋, 一樣多非本地出既學生, 只係人地家庭平均入息水平係較高 (可能仲高過大倍份香港人添)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

邊間學校呢?新移民多意思好多講普通話的學生嗎?
‹ 上一主題|下一主題