用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: hemat3
go

nil  

fred1920 發表於 18-9-30 20:20
囝都話只玩槍同答左啲數學題同中文題,無講過任何故事,都想知甘係咪已經無行了。
...

其實㨂咩黎玩都可以有唔同演繹,如果小朋友平時睇開書,到面試時因未玩過槍所以揀左黎玩,咁呢個都係小朋友探究、好奇心的表現,不過背後咩要求就真係學校自己先知

lkwkenneth 發表於 18-9-30 20:12
我仔都唔係揀書睇, 但佢話佢個組只得一本書, 而lego 都唔係個個可以玩, lego張枱坐滿左就只有玩玩具了

唔 ...

我仔話睇書果度無枱,老師話如果要睇書就要企係度睇,所以阿仔揀玩lego,我諗呢part會唔會考小朋友有無爭嘢玩?

Lsm948 發表於 18-9-30 21:14
我仔話睇書果度無枱,老師話如果要睇書就要企係度睇,所以阿仔揀玩lego,我諗呢part會唔會考小朋友有無爭嘢 ...

有機會,我囝話佢想玩槍但其他小朋友搶晒黎玩,佢話問其他小朋友可唔可以借佢玩

hippo1115 發表於 18-9-30 21:20
有機會,我囝話佢想玩槍但其他小朋友搶晒黎玩,佢話問其他小朋友可唔可以借佢玩
...

全部男仔,槍真係好吸引

fadgare 發表於 18-9-30 11:51
我仔話排隊然後入去講故事, 砌農場積木同埋動物, 之後考數學, 大概30分鐘。
...

有冇人玩農場lego?老師應該有問野, 仔話有牛羊豬雞等動物。數學又話要睇上下左右數字, 最後推理答案, 有兩個格, 佢寫左23。唔知岩唔岩。

Lsm948 發表於 18-9-30 18:03
揀玩具果part如果無揀睇圖書係咪已經無機會有2nd interview?

個人覺得選lego都係正常野,但如果選槍同劍應該會低分啲掛

lkwkenneth 發表於 18-9-30 20:12
我仔都唔係揀書睇, 但佢話佢個組只得一本書, 而lego 都唔係個個可以玩, lego張枱坐滿左就只有玩玩具了

唔 ...

我仔話有4-5本書,佢同組得2個小朋友睇書,其他玩玩具

jessip2013 發表於 18-9-30 21:05
其實㨂咩黎玩都可以有唔同演繹,如果小朋友平時睇開書,到面試時因未玩過槍所以揀左黎玩,咁呢個都係小朋 ...

大部份小朋友鐘意玩玩具多過書係正常,並唔代表小朋友唔睇開書,可能小朋友兩樣都鐘
意呢!相信大部份家長都有同孩子講面試千萬唔好去玩具嗰邊,學校咁做可能令家長迫孩子變得好假好虛偽,明明孩子想玩但又要迫佢地在老師面前做戲,這個面試遊戲變相催迫孩子
去做一個虛偽嘅人。

Forgetmenot999 發表於 18-9-30 23:56
大部份小朋友鐘意玩玩具多過書係正常,並唔代表小朋友唔睇開書,可能小朋友兩樣都鐘
意呢!相信大部份家長 ...

我面試前也有叮囑小朋友唔好玩槍要揀圖書,但面試完小朋友話老師准佢地玩槍( 平日屋企唔准 ),所以佢揀了玩槍~

Sansam 發表於 18-9-30 13:18
我仔同你仔講嘅嘢相約。先㨂玩具玩(有Lego,車,槍,書....) , 講故事、自己創作結局,數學推理題。
...

Delete

我仔話都是玩具沒有書,我估他只喜歡玩,眼裡看不到書的存在

回覆樓主:

揀看圖書的好處係避免同其他人有衝突。我小朋友話果日有兩個小朋友在搶收銀機玩 ,老師看到。

sailormercury 發表於 18-10-1 08:40
揀看圖書的好處係避免同其他人有衝突。我小朋友話果日有兩個小朋友在搶收銀機玩 ,老師看到。
...

真想請教過來人,揀玩具或書對結果影響有多大?

阿仔話數字排序答案的卡,沒有在枱上,有冇人都係一樣?

DesireeAvril 發表於 18-10-1 11:48

Delete

DesireeAvril 發表於 18-10-1 11:48

我仔話有幾張 火車卡,入面有5卡 18, 21, (),24,() 要放番2張卡入架火車到

重有就係選pattern card, 河馬, 河馬 ,長頸鹿,河馬,河馬,長頸鹿,河馬, 最後2張卡放番岩位置

回覆樓主

我仔話故事內容係個小朋友玩玩具,之後冇執玩具,俾玩具kick倒,結果自己創作
另外都係數學排列同填空格

我仔去年揀lego同玩具,今年讀緊小一啦

joyce209ka 發表於 18-9-30 22:41
個人覺得選lego都係正常野,但如果選槍同劍應該會低分啲掛

吓? 唔會啩。

回覆樓主

我囝囝都係同大家講的差不多,有看圖說故事,數字排列找回漏空的數字,自己選擇玩具等....仲有囝囝面試後取了一張聖經金句卡,他說老師送給他,並叫他讀出英文金句。囝囝說喜歡這學校,說老師很好人。