用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升小學後,越來越絕望
樓主: meiky
go

[過動] 升小學後,越來越絕望

明白你既心情, 試下去了解多D呢個病既特徵, 幫助了解小朋友既需要, 112412110-12點係觀塘陳蒙恩幼稚園有個關於認識及輔導專注力不足/過度活躍症幼童既課程, 費用全免, 到時有專業既心理學家, 大家互相交流意見, 教導實用既技巧, 可以上www.mightycharity.org睇睇, 希望幫到你, 加油!

laibebemama 發表於 18-10-31 10:44
回覆 meiky 的帖子

K1咁細個應該無得確診架喎

我仔同你仔一樣,成日大力整到人而又唔覺得係一件事… 搞同學,就算同學表示唔鍾意,都收唔到對搞人手! 坐櫈對腳郁唔停 ,k3功課寫唔過20中文字做閒閒地1個鍾  

回覆 *海雪* 的帖子

有時真係覺得好辛苦, 所有方法都試過, 我諗佢係真係控制唔到自己, 就算喺屋企都係要郁來郁去, 喺沙發上面擒上擒落, 無乜時候可以安靜坐低, 去餐廳食飯得一張凳, 佢都可以上上下下咁郁, 好似張凳有嘢咬咁。間唔中都會收到同學家長投訴, 學校發生唔知既可能仲多,
如果有獎勵可能可以令佢坐低做好果少少功課, 但我一行開佢又發夢, 日日係咁重覆

meiky 發表於 18-9-25 16:48
呀仔9月升讀小一,問題逐漸顯露出來,好絕望,無知點幫,有一倆秒好想從新來過,想佢消失。
...

唔好亂諗呀
啱啱見新聞話國內有懷孕媽媽攬住自閉大仔自殺,咁心痛。。。你係佢最大嘅支持同後盾!而且佢無論係點其實都有感受架

回覆樓主

分享一下,我囝已經小六,字一樣肉酸,一樣是空間感差,不過經過阿媽地獄式訓練,即係成日擦功課。現在總算睇得明。小一至小三都唔自動自覺做功課,亦都要經過長時間訓練,同埋佢已經大個,終於明白做唔曬功課嘅後果,現在放學回來hea一陣去個廁所就做了。揀小學時,因為派得差,所以唯有揀私校,考小學,無一間考到。好在私校功課唔多,4-5様一日,但其實每日對完功課都9點幾。所以奉勸各位,揀一間功課少嘅學校小朋友讀得開心啲。

su-bb 發表於 18-10-15 12:51
我囡都係升上小一後D問題湧出嚟,寫字勁核突,因為佢嘅小肌肉加空間感太弱,完全控制唔到支筆,後來發現佢 ...

請問去邊度,做了什麼訓練有助改善? Thanks

小一其實大部分家長同學生都要適應一段時間,又撞正小朋友症狀浮現,我舊年都好奔潰。頂咗一年,慶幸係我仔仔讀書成績尚可,已經煩少樣。但係操行差,老師經常罰佢企,好打擊佢,佢自己同我講佢好想做乖乖小朋友,當時個心幾痛呀!二年班睇私家醫生食藥,操行好返,成績更加有進步,衝動行為減少咗,任何一個老師都無投訴,好感恩。個心境平和曬,所以我都好明白你宜家感受。加油!

raro 發表於 19-2-22 16:51

小一其實大部分家長同學生都要適應一段時間,又撞正小朋友症狀浮現,我舊年都好奔潰。 ...

我仔k3,坐不定,成日比老師投訴,擾亂課室秩序,上小學都不知點算好,日日令我好怒氣,特別做功課,好似拿他條命甘,想問點教,可以改變行為,謝

ivysugar 發表於 19-3-13 12:20
我仔k3,坐不定,成日比老師投訴,擾亂課室秩序,上小學都不知點算好,日日令我好怒氣,特別做功課,好似拿 ...
睇醫生,確診咗就食藥,會好好多。其實佢真係控制唔到自己,唔係佢一直曳,理解佢,接受佢,幫助佢。

Carriecheun 發表於 19-1-27 11:57
分享一下,我囝已經小六,字一樣肉酸,一樣是空間感差,不過經過阿媽地獄式訓練,即係成日擦功課。現在總算 ...

我仔都係咁,我都有報私校,但擔心面試⋯⋯