用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升小學後,越來越絕望
go

[過動] 升小學後,越來越絕望

回覆樓主:

完全認同!上左小學咩都唔同晒,做功課同默書真係大人同小朋友都咁辛苦!我之前係全職媽媽,現在出番黎做兼職,平時放學比佢上功課輔導班,起碼番到屋企唔洗再磨到十一二點,有時間同佢傾下計玩下。小學的訓練又貴又難揾,唔做番兼職真係唔掂

Pakpak_mama 發表於 18-10-10 09:50
完全認同!上左小學咩都唔同晒,做功課同默書真係大人同小朋友都咁辛苦!我之前係全職媽媽,現在出番黎做兼 ...

我囡都係升上小一後D問題湧出嚟,寫字勁核突,因為佢嘅小肌肉加空間感太弱,完全控制唔到支筆,後來發現佢完全記唔到英文生字,串咗一個月嘅生字,到默書嘅時候可以係零分,都係帶佢去做訓練,而家二年班都開始適應,慢慢都有進步。

回覆 meiky 的帖子

ADHD是很普通的一種病,而且有很好的藥物治療法,絕對不需要絕望。先學會接受現實,再找醫生幫助小朋友。他們只是病了,病人需要治,就這麼簡單。

如果係咁就係家長責任啦,簡咩學校係你簡咖嘛,你又一早知小朋友係咁,不如盡早轉校啦

meiky 發表於 18-9-26 15:47
K1就已經做評估,ADHD,一路上做訓練,小學一時間太多功課好深,好難教。昨日係屋企對住佢成日做功課所以 ...

你好,我想了解下你小朋友K1已確診ADHD?小朋友行為很嚴重?現在讀主流小學有沒有騷擾其他人?或有沒有什麼情緒問題?謝謝

su-bb 發表於 18-10-15 12:51
我囡都係升上小一後D問題湧出嚟,寫字勁核突,因為佢嘅小肌肉加空間感太弱,完全控制唔到支筆,後來發現佢 ...

你的女有沒有ADHD問題?情緒問題有沒有?只是小手肌問題?可以訓練,玩下練力膠。

meiky 發表於 18-9-26 15:47
K1就已經做評估,ADHD,一路上做訓練,小學一時間太多功課好深,好難教。昨日係屋企對住佢成日做功課所以 ...

K1時已經評估左係adhd? 咁當時無做任何training。其實k2學寫字錯,都係小手肌 空間感問題。如果當時有正視,經過兩年訓練,上小一應該唔會同正常人差好遠。

其實讀邊間小學都深,教好一位sen學生唔容易,加油呀。

vincelo29 發表於 18-10-24 23:23
你的女有沒有ADHD問題?情緒問題有沒有?只是小手肌問題?可以訓練,玩下練力膠。
...

我囡冇ADHD ,小手肌係ok嘅,但空間感勁差,抄手冊成日抄到一半,做卷上下配對唔到,所以做填充好弱。

K1咁細個應該無得確診架喎

我仔都係咁, 返N,K1,都成日比老師打電話黎講, 又比人地啲家長同學校投訴, 除左唔專心仲成日好大力整到人, 下年就上小學喇我都好擔心,

回覆 letterland 的帖子

學校有資源就好啲, 好怕去到啲無愛心既小學, 幼稚園已經叫做大少少容忍度, 老師唔會話佢, 去到小學真係會嚴好多,

su-bb 發表於 18-10-15 12:51
我囡都係升上小一後D問題湧出嚟,寫字勁核突,因為佢嘅小肌肉加空間感太弱,完全控制唔到支筆,後來發現佢 ...
唔好意思,阿囡有同樣情況,介意PM我去邊度做訓練嗎?

回覆樓主

要調整下自己期望,其實由幼稚園升上小一對所有小朋友來說都係新挑戰,尤其津校老師,有時要求比較嚴,想小朋友打好基本功,但太谷佢地反而失去學習興趣

我同自己講佢由唔識到識已經好叻,ADHD小朋友要正向鼓勵同動力,試下用d獎勵方法,我個小朋單係執書包都用左成年時間先自己攪得掂,比d時間大家,用佢的步伐同佢一齊行,快慢不重要,陪伴才是關鍵。
加油! You are not alone !!!

SkyTracy 發表於 18-11-7 11:47
唔好意思,阿囡有同樣情況,介意PM我去邊度做訓練嗎?

我都想要訓練資料,可以pm我嗎?
阿女今年剛上小一,老師話佢坐唔定,上堂唔專心,會搞同學既野,社交弱