用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 西貢、將軍澳 (95網),選校資料整理
go

西貢、將軍澳 (95網),選校資料整理 [複製鏈接]

人地SHARE加整理的﹐大家可以再補充,希望幫到大家。

馮晴:地區神校,馮晴傳言好谷,馮晴甚至有老師2003年跳穚走咗,有朋友早兩年15分入咗。聽聞校長做多ㄧ, 二年退休。

將循:20分都要抽,叩門要111,在校學生家長話近年成績好差
將循兩個副校長都走晒
如果小朋友能善用功課堂,回家前可能已完成功課或餘下少少,通常4~5樣功課。

默書一星期英、一星期中,通常老師會安排小朋友每天串一部生字,上堂當堂課默,全對有奬勵。所以通常未正式默書小朋友已識得七七八八。

考試不淺,但平時功課訓練慣 (功課都深,特別英文每課要做mini project),所以小朋友自己做到功課,考試才不太辛苦。

Happy不等於學校學術淺,只是學校省卻了很多抄寫功課,主力教導小朋友多思考多運用...

小朋友今年升小三,學校中文科目標每星期要看三本純文字圖書,小朋友每天在家、回校努力看圖書/小說,其實也這是少功課背後的意義。

港澳信義會:乙1都入唔到

宣基:多世襲,111叩門,全校廣教中,冇分精英班,有愛心

田小:乙1入唔到,111叩門。田小今年小一減少功課量, 上年每日都係3-4樣左右, 一航導修堂可以做完回家, 但要睇小朋友隨性...今年小一開始上學期測考唔計分, 今年小一開始不設精英班. 有2班普教中, 3班廣教中。有到校做言語治療

黃永樹:黃永樹今年轉咗前彿教排名較低的小學校長, 校長為大力支持TSA人士, 另担心方針可能大轉,亦怕老師流失,唔駛111叩門

梁潔華:佢已唔太愛歡迎,因為過於精英了,仲有一定要小朋友學樂器,樂器係老師擦,唔學冇20分音樂分,✋哥哥讀過,作為用家唔鐘意學校重精英班,普通班放羊,部入老師質素有問題!

我囡讚緊梁潔華,呢間小學我本人就覺得都幾個好,佢除左學術方便唔會太谷,而課外活有好多比你選擇,視乎你興趣,佢亦有推行一人一樂器,課外活動多,同課外體驗都有。今年又轉左三考

王余:王余上年去過簡介會感覺唔錯,教學都人性化。個校長做簡介會個陣講,佢自己個仔都係喺王余讀,咁我估佢都係對自己間學校教學有信心先會俾自己個仔係到讀。

將天:地區神校,有分精英,次精英班
除非你小朋友好叻,如果唔係唔好揀。我表妹讀緊小六,呢5年9成時間英文唔合格,佢亞媽已經有幫佢搵一對一補英文。而且我覺得呢間學校只着重學術且精英制,如果唔係精英班就無用,品德教育麻麻。

基德:Happy School, 著重學生個人發展, 學生上學上得開心,好像也著重音樂,默書,隔星期默,今星期中文,下星期英文,小一上學期唔計分,小一主要默生字,下學期先有句子。二年班,第一次中默係第一課第1段,加第3課10個詞語抽默,加bouns分默量詞。星期三放早,課後有大量收費課外活動俾小朋友relax。功課,小一上年4樣,今年2年班開始5至6樣,有網上練習,網上練習可做可唔做。有家長義工,可到校幫手攪下活動攤位,小朋友出外活動幫手照顧下,又可做姑事EE,午餐是用活力午餐$19餐,每日有4款選擇,味道ok。全年2測2考,學校有2個net teacher,一星期有3堂net teacher 上。每日,每堂課上半小時,放學有導修堂做功課半小時

明道: 好深,小一已教讀報,英文默書都好深,今年轉制,似循小咁樣上午返學下午活動。學校比好多錢搵到校服務做言語治療

官小: 朋友讀緊話唔錯,上年自行第一輪入左,功課唔算深,上次去過講座,校舍新,分精英班制

陳耀星: 寶校,較多資源比sens學生孚,主任幾好人,帶我四圍睇,最欣賞佢開班叫學生教長者用電腦

陳國威: 寶校

志蓮: 學生lunch要食齋,無佛學堂,好多將軍澳站家長嘅保守線,資源超多,好多活動包括遊學團都唔駛錢或只收好少錢,感覺校長好有心搞好學校
學校著重品德教育,推行愉快學習

黃藻森: 較多資源比sens學生,小一要上佛學,stem唔錯

梁省德: 曾經殺校邊緣,近年為上位,谷得好緊要,超多考試測驗

聖安: 位置隔涉,但學校硬件唔錯,唔駛111叩門

景天: 有好多家長叩到其他學校, 返景天攞返張註冊證, 俾學校留難, 仲將家長分開地方等唔俾溝通, 最後家長要打上教育局, 學校先肯俾張紙叫家長過幾日先有得返去拎

李少欽: 似國際學校,有中文和英文班,家長話HAPPY SCHOOL。

劉德: 愛心學校,校舍少少舊,但校長老師好有愛心和有HEART,有教無類,注重STEM,家長話HAPPY 。

44    0    0    0

Josmama 發表於 18-9-25 13:19

thx for sharing  

回覆樓主:

我今年打去景天攞註冊証尚算順利,無留難,舊年去左幾次簡介會,覺得校長同團隊好有心攪好學校,只輸在硬件

馮晴係神校黎形容,可能早十幾年,8年都多人追捧! 宜家好多學校追晒上黎,唔會差得遠,只係教學方式唔同! 近幾年都少左好多人簡,我大部分朋友d小朋友就算讀得叻都冇簡呢間! 唔好淨聽人講,自己睇洗好重要!

聖安d課程都好評架,可以留意下!

回覆樓主:

其實點為之"神校"? 指升中派位成績?

上星期六去左幾間學校既open day,課程同學校設施分別唔太大,不過仔仔好中意黃藻森個LEGO 課程,唔知區內其他學校有無?(emoji)

回覆 Josmama 的帖子

我是將循家長, 學校上年升中派位不錯, 尤其女同學派得好好.
我都好想知成績好差是跟據什麼?
可供參考嗎?

將循兩個副校長升職去別校做校長, 學校在上年度交接期已升了兩個資深主任做副校長, 其他老師流失率也很低, 所以學校運作仍然很好.

CMPL 發表於 18-9-26 10:14

我是將循家長, 學校上年升中派位不錯, 尤其女同學派得好好.

係lor, 我見將循公佈今年升中派位學校有唔少跨區中學(不只觀塘),學生跨區考B1實力反映學校成績不俗,點可能會「好差」?咁都叫好差,咁95網有三分二嘅學校成績咪叫「非常差」

回覆 Elenalan 的帖子

所以我都好想知 ... 因我聽見不少女同學派到觀塘BAND 1女校, 所以派位應該不錯.

馮晴是地区一線,未及神校階级吧?
馮晴是保良局系学校,谷唔谷很看孩子能力

能力合適的,这是一間提供高增長價的小学,band 1 率超过六成,跨区band 1 能力也是区內有數的,可以在学校纲页作参考。

中文課程比較其他学校会深些,但学校有校本课程教導,非常有系統,畢業生一般中文程度較高。学校亦规定学生必須学習中、英文打字,及PowerPoint 有利升中後做project 也很適應

小三开始分精英班,就算非精英班,主科亦会接学生程度分層教授,功課的要求亦按程度分配,拔尖出色,補底也足,升中band 1 率高及band 3 非常少

校長勤奮務實派,用心校政事務,老師们也很有经驗。

馮晴,黃永樹,將天,以往家長評價是功課較多,舊年開始應有改變,追棒校長的話,部份校長接近退休年齡,留意天主教和聖公會學校最近10幾年,每隔6,7年左右,校長便要大執位,調來調去。

明道過氣用家,除非新校長去年在小一有所改變,否則完全唔同意”好深”兩個字,小兒六年之間讀得頗輕鬆亦很開心。假如你子女將來以band1中學為目標,明道英文程度其實唔算深。

回覆樓主:

樓主好好心機分享

thx for sharing

不要再抹黑景天了,取回學生註冊證完全沒有留難。睇得出學校及老師有心搞好學校,輸在地理位置及學校偏細罷了

阿女幼稚園好朋友在陳國威讀,因為家姐在讀,她媽媽話幾好,所以細女根本冇考慮其他學校,其實細女--即系我女的好朋友好醒架,我和她媽媽都認為如果她去叩門未必一線學校沒有勝算(起碼比我女贏面大不少)
陳國威校長到阿女幼稚園去過介紹學校,我們有去過參觀,個人覺得雖然校舍的確細和舊了一點,但是校長老師都幾好,公開課程亦可接受。
個人觀點,僅供參考。ps,我女唔係讀陳國威。

回覆樓主

Thx for sharing

馮晴地區神校, 唔係掛?

回覆 pumpkinfly 的帖子

同意你嘅講法。我大仔都係陳國威讀,以往宣傳較少,所以冇乜人留意。其實唔錯㗎,老師有愛心,功課量適中,活動多元化㗎 !呢兩年校舍開始修葺,有改善。而我細仔比較聰明少少,而家仲考慮緊要唔要幫佢揀間深啲嘅。不過又唔想太谷,所以都有機會讀返陳國威。

thx for sharing  希望今年選小一的家長有用.
‹ 上一主題|下一主題