用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS Primary vs KIS Primary
樓主: RRDDragon
go

KCIS Primary vs KIS Primary  

咖央西多 發表於 18-10-3 13:26
KIS打算收levy, 搞到韓國家長出黎反抗.
會唔因為HKID讀讀下冇書讀都未知.
可自己參考下.

你看清楚應該不是這個意思,完全和Levy無任何關係!

Cherry2012 發表於 18-10-3 15:51

係囉,
而且個 facebook page 又韓文又英文,
似係韓國部的 PTA 對 korean section 投訴關於他們的 Saturday School,
好似同 international section 無關乜係⋯⋯

sorry, off topic

Cherry2012 發表於 18-10-3 15:51
韓國國際學校本應係服務韓國在港僑民.而家就係韓國人唔滿意學校方針所以開fb揭黑材料.
人地即攞份地契出黎同你玩啦, 唔通開到口話唔歡迎你地啲香港學生咩?
唔洗畫公仔畫出腸啦.

回覆 咖央西多 的帖子

[tr][/tr]
其實韓國部 + 韓國國際的僑民都唔多,何來收到50%呢

smartsboy 發表於 18-10-3 23:00
回覆 咖央西多 的帖子
地契寫左係咁就係咁.
正如可唔可以喺農地度起座IFC呢?
因為有收生限制至咁平租, 平租就可以平學費.
而家想收levy咪有人嘈囉.
有人仲話唔關事, 真係搞笑.

咖央西多 發表於 18-10-4 00:13
地契寫左係咁就係咁.
正如可唔可以喺農地度起座IFC呢?
因為有收生限制至咁平租, 平租就可以平學費.

睇黎你一定係用家,反應咁大!

smartsboy 發表於 18-10-3 23:00
回覆 咖央西多 的帖子

好奇一問,如果學校可以證明已經全部報名韓藉學生都收,會唔會可以豁免呢?因為收生不足辦學應該會有困難,亦不利於韓國學生。
但地契應該會有限制要非牟利營運?有人知道多D關於levy消息嗎?

Unibb 發表於 18-10-4 19:05
好奇一問,如果學校可以證明已經全部報名韓藉學生都收,會唔會可以豁免呢?因為收生不足辦學應該會有困難 ...

其實 KIS 同 日本國際學校一樣也分本地和國際部, 收番僑民一定唔夠學生,韓國和日本政府 signed contract with HK govt directly,  所以學費平過其他 IS. 而家韓國家長是投訴 Saturday class 是 under Korean chamber舉辦借 KIS 校舍, 但是收益歸 Korean chamber ! 個 chairman 韓國女士管理 KIS 的已拉去坐監因為動用韓國政府给 KIS 的資金去私有用等等,帳簿唔透明度又唔幫老師申請香港工作證,所以請埋D只是有 HKID card 嘅老師在 local section! 所以示威真的有用的!韓國朋友個仔在KIS 讀講到好激氣轉了去國際部讀,個校長從 FIS 過去 KIS,  聽好多人講呢個校長對教育非常有熱誠,我老闆個囡在 FIS 讀,當時校長離開FIS家長們也很失望!

回覆 josechan 的帖子

Hi can u PM me too i am also considering these 2 schools.

josechan 發表於 18-9-26 08:35
Pm you my view.
Can you pm me also ? thanks

pls pm me tks

回覆 teddy210ay 的帖子

我都聽過kis 校長由fis 轉過去, 但我唔明 fis 照計一定好過 kis , 點解佢會轉呢? 我以為佢因為要退休

RRDDragon 發表於 18-9-25 06:40
Hello,

My son just got an offer at KCIS.    We are struggling whether we should change him to KCIS ...

Hello!  Did you leave KIS and go to KCIS?   

I heard KIS has a good local standard in chinese language and taught in traditional chinese characters.  It is not a popular international but seems the kids are truly happy there.

Can you pm me ? thanks

josechan 發表於 18-9-26 08:35
Pm you my view.

可以 pm 我有關 kis 中學部的 review 嗎?thanks

回覆 josechan 的帖子

Could pm me as well?

bonbon1106 發表於 18-9-28 08:28
你形容得超級好啊!唔知直情以為你形容緊我,好貼切。我哋喺本地傳統女校轉去KCIS。之前係生存,而家係生活 ...
Hello, 我小朋友3月7日考KCIS,佢今年LS小二,考插班明年KCIS小四。真心想請教下考試模式係點?

1. 我知有英文數學+英文作文,50 mins?
2. 英作係就咁一條題目然後自己作?邊類題目?幾多字?
3. 有沒有英文gramma? 會否考埋Oral?

你講得好岩,在LS係生存,在IS係生活。我想要生活,真係好希望佢考到。
感激!

回覆 tha 的帖子

Good luck

bonbon1106 發表於 19-2-11 15:57
回覆 tha 的帖子

Pm you

感激

Can u PM me ,too.Thank you very much