用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家覺得邊啲治療對自閉兒最有用?
樓主: maintainchoy
go

大家覺得邊啲治療對自閉兒最有用?

回覆 babysheryl 的帖子

有試過嗎?

Deleted

回覆 babysheryl 的帖子

Aba真係好貴,不過個個都話有效,而成日都聽人講針灸,但好似無人出黎講好有效咁

回覆 adrio 的帖子

孩子十歲後,有所改變嗎?

回覆樓主

回覆 babyloveroy 的帖子

same,揾到咩機構上堂嗎?

su-bb 發表於 18-9-25 16:27
囡囡呢幾年試過密集班,感統訓練,而家大D就上社交和專注小組,個人覺得係會有很大進步,但係個人毅力都好 ...

請問那里有密集試訓練班上

我試緊ESDM 大概半年, 小朋友都開始有進步

Vividada4472 發表於 19-2-22 12:04

請問咩係ESDM?

請問 ABA係咩?邊度有得上?

Vividada4472 發表於 19-2-22 12:04

香港邊度有?定係都係做aba咁

密集式ABA係最有用,短期內好快處理小朋友嘅行為及學習問題,同埋學新技巧。
但治療時間一定要夠多(講緊星期1-5,每日5個鐘)。

maintainchoy 發表於 18-9-25 05:05
我細仔而家十個月,由四個月開始覺得佢古怪,到而家,叫名無反應,唔望人,咩都唔識,好難同到佢玩,就更加 ...

我地試過teeach (結構性教學法)、針灸、戒口、香精、play therapy 、音樂治療、感統治療,基本上坊間講得出既都試過哂!
最後發現ABA係最有用,小朋友2歲初診斷global delay 同ASD, 遲緩多過1年,3歲都唔肯跟講野坐唔定無眼神接觸,係得ABA老師搞得掂佢,訓練到佢坐定定、肯回應、肯跟講、認到顏色單字。連入院時都比醫生讚,話未見過呢個歲數(當時5歲)既小朋友坐得咁定,跟治療師指示做足一個鐘頭治療(佢係頑皮固執底)依家入返主流小學!
價錢就一定貴,講緊我每月比5位數字密集式訓練,好肉赤!但時間有限,我寧可將有限資集中係一個真係有用同有科研實證既方法上去幫助我小朋友

maintainchoy 發表於 18-9-25 23:05
見有好多人都用supplement,唔知成效大唔大,又諗住試ABA

supplement 一開始都有啲用 過咗一兩個月你會發現普普通通 不可以全倚賴

bibi0302 發表於 19-5-15 12:35
supplement 一開始都有啲用 過咗一兩個月你會發現普普通通 不可以全倚賴

食supplement唔同食藥未必一兩個月即時見效,無論supplement 定training 都係長久戰,如果啱既要堅持先有用

回覆樓主: