用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有無問/參考幼稚園老師/校長意見報學校? ...
go

大家有無問/參考幼稚園老師/校長意見報學校?

校長喺介簡會講可以比意見家長, 同校長傾左一陣, 校長建議我報啲比較一般的學校, 話無咁谷比較啱我仔仔, 我清楚自己小朋友程度, 不過當然佢返學情況老師校長會更了解; 我都去左好多學校參觀, 發現有啲學校老師都唔錯, 幾啱我仔仔, 但係係同校長建議既學校有少少出入。現在都仲係1516, 應唔應該跟校長意見呢?

回覆樓主

班主任推薦了兩間,一間勁谷一間冇咁谷,我揀咗第三間,蒲ek,上校網,聽講座... 其實ek用家意見幾中肯,今年升小二,我同小朋友都好滿意!

回覆 feifei_baby 的帖子

第三間都係校長意見?同你自己對學校觀察所得及小朋友類型吻合嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

老實講,唔好以為教育界人士就咩都知
有時校長老師認知不如地區c9

回覆樓主:

我覺得老師對於小學嘅行情未必有最update資訊,但對於小朋友喺學校嘅各樣表現,如學習能力、各樣技能、反應、態度、社交etc.,老師嘅評語就非常有參考價值。所以聽完老師建議,再根據自己對各校了解去選擇吧。

laibebemama 發表於 18-9-24 17:06

第三間都係校長意見?同你自己對學校觀察所得及小朋友類型吻合嗎? ...

我自己揀,我去過兩年開放日,覺得啲小朋友乖巧有禮,師生關係和諧,學校資源幾好,又有朋友係用家,而阿女同學多數揀老師推薦果間。

laibebemama 發表於 18-9-24 17:06

第三間都係校長意見?同你自己對學校觀察所得及小朋友類型吻合嗎? ...

我個女係百搭中游份子型,乖、靜、唔出衆但又唔會差得去邊,去到邊都係咁上下....

回覆樓主:

自己小朋友咩特質谷唔谷得,我自己最清楚。K2學期尾家長日時,班主任主動問我有冇升小既事情問佢,我咪問下囉(本身冇諗住問),點知佢講一大堆無謂野,仲要講話佢唔會俾任何意見,因為驚講錯,真係被佢吹脹今年K3轉左班主任,更加唔熟我小朋友,所以都唔會問。

laibebemama 發表於 18-9-24 15:13
校長喺介簡會講可以比意見家長, 同校長傾左一陣, 校長建議我報啲比較一般的學校, 話無咁谷比較啱我仔仔, 我 ...

自己決定,可參考老師校長意見。直私都唔會只報兩三間,可以都報住,有offer先諗。派位就要諗下中嘅機會有幾多。

意見可以參考下, 但最後都係自己決定。好多幼稚園老師都只係對區內(個別)學校比較熟, 對其他區外/直私所知嘅不多。再講, 小朋友仲細, 有無限可能。今日唔得, 唔代表明天都唔得。除非佢係有待特別需要, 否則唔使咁快對佢下定論。

回覆樓主:

我會問老師阿仔上堂情況,踴唔踴躍答問題,去估吓阿仔能力去邊。又會問阿仔應讀傳統定活動教學,然後自己揀學校。

但真係問到揀咩學校,老師可能唔識 或者唔敢俾意見。都正常,因為佢地係專業幼教,點會清楚小學的教育模式,所以含糊唔敢比意見。

回覆樓主

校長老師意見可以參考, 作為父母, 相信你一定也很了解自己的小朋友, 也很淸楚自己的要求

小兒讀學劵屋苑幼稚園, 校長建議我們去試區內風氣良好的小學, 也寫了推蔫信給我們去考二三缐直資(老師介紹的), 但最終我們”信自己”, 考入了一缐直資