用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?)
樓主: 花仔媽咪
go

M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?) [複製鏈接]

回覆 LingChiBaBa 的帖子

Business.....真是估它不到
MIHO

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝 王家爸爸,    及各位 比意見的家長
我基本是會安小女自己喜歡去選擇, 只是考慮會否多選一科有保障  又或多看看其他,
不過選 PHY , CHEM + M2 可能已不能再加 ECON

MIHO

回覆樓主

M2 好重要。我女依家year 1, 好彩當年聽我講堅持埋m2 落去。好多同學中學時期冇修m1/2, 依家讀得好辛苦。mid term 考m1, 只修m2 係完全攪得掂的。

LingChiBaBa 發表於 18-10-25 10:43
Phy+Chem+M2基本上無邊科報唔到,Engineering/Science/Medical/Business都有著數。
HKU Bachelor of Science in Speech and Hearing Sciences  一定要有 Biology.

youma 發表於 18-11-4 22:27
報 HKU Bachelor of Science in Speech and Hearing Sciences  一定要有 Biology.
謝謝提醒

LingChiBaBa 發表於 18-10-26 20:01
我以為今年選科  

我细女小學時數學都係麻麻地,我S2先執返正佢,S4上返级Top 10%,依家修M2。
看來希望在人間,想請教你系點執返好數學的呢?多謝!

S1Parents2017 發表於 18-11-5 10:21
看來希望在人間,想請教你系點執返好數學的呢?多謝!

首先要亞女有心去改善先。我細女原本科數係比合格好少少,又未差到得20-30分。

我先了解佢失分原因。

(1) 唔小心,有時拆括號乘漏,錯正負號,抄上面都抄錯
(2) 唔明哂concept,求其塞入formula度
(3) 深嘅題目就當然唔識做

首要係先預習,通常學校都教得快,所以佢根本都未明白個concept,見formula就代入去。

預習完開始做Textbook嘅example,睇返自己做同書有乜分別。識做之後就開始做Textbook嘅exercise,當然由淺入深,我要佢用本簿好formal咁做,每個step都寫齊,做到唔識我唔會做俾佢睇,先講返佢唔明嘅concept,再引導佢思考點做。

有時係自己計完發覺答案唔啱,咁睇返係咪careless mistake,我會叫佢拆多一個step或者寫清楚D,要foolproof到唔錯,唔好貪快跳step。

Test/Exam前做學校past paper,有時間再做我買俾佢嗰本exercise。解決咗(1) &(2),先可以操卷改善(3),否則浪費時間。

我細女都用咗S2成年去搞好科數。

HaYi    發表於 18-11-28 13:41

MIHO.WAH 發表於 18-10-24 14:54
回覆 王家爸爸 的帖子

請問 PHY + ECON 可以在大學有什麼選擇  ?
我囡都是 喜歡數學 及 不喜歡背書 , 收 Econ, M2 & Chem.  請問 U 邊科有利 d ?

回覆 王家爸爸 的帖子

請問 PHY + ECON 可以在大學有什麼選擇  ?
因為小女中三, 她 一早決定 選PHY , CHEM + M2,
問她點解選此科理, 由是喜歡數學 及 不喜歡背書

而我就希望她多看ECON / BAFS (但又怕太多數計) 我只想她多些選擇 到大學選科時, 不太少如果不選擇M2 是否好些 ?因我都想緊M2是否有用另外, ECON 易讀嗎? 是否像通識一樣 ?

LingChiBaBa 發表於 18-11-5 11:34
首先要亞女有心去改善先。我細女原本科數係比合格好少少,又未差到得20-30分。

我先了解佢失分原因。
感謝賜教!我自己跟唔到數學,但有搵補習老師。我儘量按呢個思路去試試,能做到幾多就儘量做幾多。再次感謝!

LingChiBaBa    發表於 18-11-6 10:14

花仔媽咪 發表於 18-9-24 12:42
公子讀商科,但學校冇M1, 選了M2,話好多大學計M2分高D,即係點?M2不是上工程或理科才有優勢?麻煩幫忙講 ...
M1其實就係以前嘅statistic加部份algebra同calcalus, applied maths咁
而M2就係好似以前pure maths加applied maths

M2嘅數係會高階d, 適用於比較專門嘅科目, 亦都不限科學

讀得好m2  無理由唔修phy

回覆樓主:

請問各位前輩,小兒中三現正考慮㨂科,佢話想讀econ, bafs及m1。現在大專院校考慮的4C+2X,當中m1當唔當2X的其中之一科來計?

cheukcheukma 發表於 18-11-23 11:28
請問各位前輩,小兒中三現正考慮㨂科,佢話想讀econ, bafs及m1。現在大專院校考慮的4C+2X,當中m1當唔當2X ...

大學收生有2個要求。

1) General requirement - 即常說的3322+33 (個別學科不同),中大/科大/理大的2個X包括M1/2

2) Programme requirement - 按別學科計算。一般理、工及商科都會計。

詳細請到大學網站查看。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

謝謝告知!甘就好了,因小兒說對其他科目沒有興趣。如果要讀3科elective,只選到Econ, BAFS 及M1

會計學

回覆樓主:

deleted
‹ 上一主題|下一主題