用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?)
go

M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?)

貢獻勳章

公子讀商科,但學校冇M1, 選了M2,話好多大學計M2分高D,即係點?M2不是上工程或理科才有優勢?麻煩幫忙講下

回覆樓主:

financial engineering

回覆 花仔媽咪 的帖子

係 BAFS
BAFS + ECON, 可考慮BBA

M2, 如配PHYSICS 可選 ENGINEERING

花仔媽咪 發表於 18-9-24 12:42
公子讀商科,但學校冇M1, 選了M2,話好多大學計M2分高D,即係點?M2不是上工程或理科才有優勢?麻煩幫忙講 ...
恕我直言,真係唔覺有乜科特別有利。

王家爸爸    發表於 18-9-26 09:19

公子讀商科,但學校冇M1, 選了M2,話好多大學計M2分高D,即係點?M2不是上工程或理科才有優勢?麻煩幫忙講 ...

可考慮:
1.港大文理學士(金融科技)
2.中大金融科技學
3.科大理學士(風險管理及商業智能學)
4.城大理學士(計量金融及金融科技)
5.理大投資科學及金融分析(榮譽)理學士
6.浸大商業計算及數據分析理學士
7.嶺大數據科學(榮譽)理學士
8.教大企業、會計與財務概論教育
9.公大會計及稅務學榮譽工商管理學士

不如諗下,無修物理、化學、生物,大學有啲嘜野科係唔會收既,或者比較難入既,淨番既就係可以報既,咁掉轉頭諗可能更加實際。

Yanamami    發表於 18-10-24 14:57

chocolatebean 發表於 18-9-24 18:16
回覆 花仔媽咪 的帖子

係 BAFS
係囉,其實讀得M2,點解唔讀埋Phy?

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:23
不如諗下,無修物理、化學、生物,大學有啲嘜野科係唔會收既,或者比較難入既,淨番既就係可以報既,咁掉轉 ...
我地都係咁諗

HL711 發表於 18-10-1 13:08
因為學校不可以只選phy, phy一定要搭chem or bio!
咁奇怪,我識唔少小朋友都揀Phy加商科,尤其係經濟。

貢獻勳章

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:25
係囉,其實讀得M2,點解唔讀埋Phy?

主要是公子想讀商科,又喜歡數學,加上學校一般只可take 4+2 , M2 已是額外

貢獻勳章

ChiChiPaPa 發表於 18-9-25 19:01
可考慮:
1.港大文理學士(金融科技)
2.中大金融科技學

這資料很有用(emoji)(emoji)

HL711 發表於 18-10-1 13:08
因為學校不可以只選phy, phy一定要搭chem or bio!
靈活度好低, 應該為學生設想, 讀到phy唔等於讀到其他2科中其中一科

回覆 花仔媽咪 的帖子

HKU 精算, CUHK : Bsc in QF & Risk Mgt. Science; Insurance, BBA in Financial and Actuarial Analysis

單以所修科目,最著數係

JS5813 HKUST Bsc Mathematics and Economics

計Best6
Eng x2
Maths x2
M2 x2
Econ x1.5
Others x 1

18年 Median & LQ 47分
Requirement 433233

JS3868 PolyU Computing - BD

計Best5
M2/Econ/BAFS 都係preferred subjects

18年 average : 20.8分
Requirement 332233
JS4428 CUHK BEng in Financial Technology

計Best5
M2/Econ/BAFS 都係preferred subjects

17年  UQ : 27分  Median : 25分 LQ : 24分
Requirement 334333

不過唔知你仔仔有無興趣。

HL711 發表於 18-10-1 15:12

我仔想選phy+m2, 因為phy 成績好,但chem 同bio成績不太好, ...
個人覺得M2同物理係相輔相成既,例如速度就係一件物體喺單位時間內既位移,所以速度就係位移對時間的微分;位移就係速度對時間既積分。

花仔媽咪 發表於 18-10-1 14:49
主要是公子想讀商科,又喜歡數學,加上學校一般只可take 4+2 , M2 已是額外
...
唔係4C+3X+M2既咩?我以為中四階段間間學校都可能先揀晒,然後中五先決定繼唔繼續。

王家爸爸 發表於 18-10-2 08:21
唔係4C+3X+M2既咩?我以為中四階段間間學校都可能先揀晒,然後中五先決定繼唔繼續。 ...

王家爸爸 發表於 18-10-2 08:21
唔係4C+3X+M2既咩?我以為中四階段間間學校都可能先揀晒,然後中五先決定繼唔繼續。 ...
今次叻過你,我知有好多學校唔比,由其是成绩冇咁好嗰的學生.

王家爸爸    發表於 18-10-2 13:58