用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

wcu 發表於 18-9-28 15:39
你講得冇錯
超高iq嘅人無論 進入 任何一門學問都不會是項費
可惜嘅係讀醫嘅人絕大部分係出嚟做醫生

無錯英國醫科收生的要求比較低, 亦冇咁辛苦, 但已反映在人工上

curryflavor 發表於 18-9-28 15:48
恕我直言莫怪,閣下似乎幾 one track minded, 同埋幾酸. (唔介意 post 令朗的 medical school admission let ...

你個人都幾低能,一開始就以為鬧醫學院既一定係考唔到。 幫院長護航護唔成,就叫人post D personal野出EK,同你好熟咩? 不如你post個身份証出黎比大家睇吓。

JustAParent 發表於 18-9-27 20:15
呢個世界,冇邊個唔批評得。林鄭大家都照鬧,何況小小一個醫學院院長,算什麼階級鬥爭?

IB PYP我小朋友 ...
JustAParent, 介唔介意講令公子選讀DSE原因?

oneplusone 發表於 18-9-28 15:56
無錯英國醫科收生的要求比較低, 亦冇咁辛苦, 但已反映在人工上

我係講緊讀醫係唔係一定要尖中尖子先至讀得掂

同收生要求 ,讀完之後嘅人工完全無關

wcu 發表於 18-9-28 16:17

還有
英國入醫要求唔係低
只係要求有啲唔同

wcu 發表於 18-9-28 16:17

明白,不過如果這樣推論下去 ,有幾多科真係需要 頂尖學生.

尖子口報讀高收入的科目, 只是一個自然現象. 在英國 視乎學校,讀工程的分分鐘要求高過醫科。 因為工程的收入也不錯

但在香港, 現時工程成為水泡科 只要20多分 就可以入讀

說到尾都是錢作怪

oneplusone 發表於 18-9-28 16:28

明白,不過如果這樣推論下去 ,有幾多科真係需要 頂尖學 ...

你話我戇居都好啦
我覺得讀純科學 同埋人文科(humanity)嘅
入學要求應該係最高嘅
不過就最搵唔到錢

回覆樓主:

香港一般被視為神科都係多數人認為畢業後人工高有前途,時代變遷不同工作前途亦会改变,前排同個今年港大畢業生傾起,他無聽過四師(医師,律師,会計師,建築師), 今天it可能賺多過ibank, 何謂神科真要看你點睇

ilyrd 發表於 18-9-28 16:04
JustAParent, 介唔介意講令公子選讀DSE原因?

IB/NSS既訓練好唔同。當傳統小學細細個已經背背背,IB PYP好早就做project,叫個小朋友自己去explore世界自己搵答案,寫reports。所以由PYP跳入NSS中學,家長第一樣發現嘅係,PYP小朋友做presentation叻好多,report又會citations等等。不過,要佢背書,尤其中文,真係攞佢命。種種差別,慢慢諗我可以寫幾版紙。

揀DSE課程,長話短說,就係為升大學準備。理科醫科工科,要操要背語文要求相對低,你話DSE填鴨式好,死讀書又好,呢種學習模式有其絕對優勢;文科社會科學商科,IB學生語文强寫文叻,會讀得輕鬆好多。我同朋友分享我睇法,有贊成亦有唔同意,但點都好,我家中就有不同科既人,我相信自身體驗家人意見多過什麼theory/"聽講"。

不過有一點,我睇錯。 幾十年來,由會考到新高中,都係香港主流考試。香港考試叻既學生,從來本地海外都大把出路,香港神科海外名校真係任君選擇,我一直以為香港教授們會重視尊重主流學制。點知呢?大家有眼睇。

我唔係討厭IB,只係唔認同IB比DSE優勝。我討厭既係班教授,擇優論,wholly shxt !  佢哋知唔知自己搞亂緊成個香港教育收生制度? 佢哋知唔知自己每一句說話影響幾多家長背後既計劃?

我最後講多樣,我著眼既亦唔止醫學院問題。今日香港大專,大家覺得有冇越向NJ傾斜?有邊位高人可以答吓我,點解NJ學生比Jupas學生讀少common core,點解連PE都可以上少D?係咪體力大學都擇優而錄?

puipuimum2    發表於 18-9-29 17:24
nanadog    發表於 18-9-28 20:54

JustAParent 發表於 18-9-28 20:28
IB/NSS既訓練好唔同。當傳統小學細細個已經背背背,IB PYP好早就做project,叫個小朋友自己去explore世界 ...

如果教授們睇会考和A level但唔睇NSS, 是否反映NSS 和DSE有不足地方?

JustAParent 發表於 18-9-28 20:28
IB/NSS既訓練好唔同。當傳統小學細細個已經背背背,IB PYP好早就做project,叫個小朋友自己去explore世界 ...
謝謝回覆

睇咗好多個posts,大多數IB家長不滿有人一直踩IB, 又話容易高分,又話多internal assessment 容易出術, EE / TOK係花巧、門面嘢,一面倒沒殺學生的努力,更話讀得IB 預咗出國升學,應禁霸佔香港大學學位,所以家長先出聲維護IB學生!如果要求改善不公的收生狀況,係咪應該改善DSE評分考核制度,而唔係踩其他人,禁其他人,變成一場階級鬥爭

Norwood 發表於 18-9-28 22:51
睇咗好多個posts,大多數IB家長不滿有人一直踩IB, 又話容易高分,又話多internal assessment 容易出術, EE ...

你有冇見過聽過任何英國名校任何一學系conditional offer要求DSE考生任何一科5** ?

Norwood 發表於 18-9-28 22:51
睇咗好多個posts,大多數IB家長不滿有人一直踩IB, 又話容易高分,又話多internal assessment 容易出術, EE ...

依位家長,你有沒有想過這裡的DSE家長,有什麼能力去改善DSE這個評核制度呢?
去遊行?示威?

現在的狀況係:
製造依個DSE的高官,位位的兒女不是讀國際學校,就是去外國升學!他們製造了這個他們連自己都不想參與的制度,卻搵香港的基層市民笨,逼他們參與。

有錢有辦法的家長,就想辦法令自己的兒女逃離這制度,仲要自我感覺良好,覺得自己的兒女比其他人優勝,賺了便宜又賣乖。

那些大學教授,明明有能力去反映,逼政府去改善制度,但卻助紂為虐,擇「優」而選。

DSE的家長只能在這裡討論,指出制度的不公,仲要俾IB的家長指責,話佢地葡萄。

October.    發表於 18-9-30 15:29
puipuimum2    發表於 18-9-29 17:28

JustAParent 發表於 18-9-28 23:33
你有冇見過聽過任何英國名校任何一學系conditional offer要求DSE考生任何一科5** ?
...

一般英國大學如好想收一個學生,conditional offer 都会低過PG, oxford 一般俾ib typical conditional offer 係38/45

唔係好明個中關係,亦冇硏究過讀DSE去英國升學CO要求,有朋友兒子 IB PG 45, 獲得Cambridge offer 條件是IB 44, 最後成功入讀。 但是我想說,考試分數只是獲得取錄嘅一部分,還有personal statement 和面試表現都很重要。

Norwood 發表於 18-9-28 23:51
唔係好明個中關係,亦冇硏究過讀DSE去英國升學CO要求,有朋友兒子 IB PG 45, 獲得Cambridge offer 條件是IB ...

Oxford 對 DSE的CO要求,都只是555。

記得2017年睇"老表,畢業喇", 講到香港教育令家長用移民, 讀國際學校....去投不信任票, 香港教育令人頹喪, 失望!

終於, 林鄭上台, 吳得掂換走, 開始重新重視香港教育, 令家長對香港教育挽回些少信心!

但今次, 大學神科降低收DSE學生的比率,連50%都沒有, 教統局仍然支持, 真的又重重打擊家長對香港教育的信心!

以後, 還有家長相信DSE?相信教統局?? 相信香港政府???海外大學也會相信DSE嗎?

教統局仍然袖手旁觀, 香港的未來會怎樣??

花老爺 發表於 18-9-29 00:09
記得2017年睇"老表,畢業喇", 講到香港教育令家長用移民, 讀國際學校....去投不信任票, 香港教育令人頹喪,  ...

Totally agree

記得之前有人說兩間醫學院嘅conditional offer 係 43 or 44 out of 45, 睇返 Cambridge or Oxford 嘅 offer, 教授又何來有優惠IB 之嫌
‹ 上一主題|下一主題