用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言  

持之以恆 發表於 18-9-27 23:29
其實入今年入港大醫最少要幾多分?

dse 37

持之以恆    發表於 18-9-27 23:36
持之以恆    發表於 18-9-27 23:36

JustAParent 發表於 18-9-27 22:55

我就講一樣,當日收DSE%講到實牙實齒, 最後點呀? 基 ...
我諗所謂收幾多 % DSE, 大前提係要有足夠數目,成績又達標既 DSE 考生來報讀先得. 唔通嗰年 DSE 成績整体下滑, 又或者嗰年個個 DSE狀元探花榜眼走哂去報 law 同 global business, 咁 medic 就將將就就, 唔夠分都照收咩 ? 醫療嘅嘢, 人命關天呀呀哥 !

咁就上綱上線, 叫「冇人格」?

乜唔正正係為香港醫療把關咩 ?!

curryflavor 發表於 18-9-27 23:42
我諗所謂收幾多 % DSE, 大前提係要有足夠數目,成績又達標既 DSE 考生來報讀先得. 唔通嗰年 DSE 成績整体下 ...
個人認為: 基本上DSE 6 科 30分足夠讀醫有突,近年只是太多人選,炒高咗。                    同時認為超高IQ 的人讀醫科是一種浪費,除非想讀完后繼續做研究。
                  35,36 甚至34在能力上和37分基本沒有差別。

October.    發表於 18-9-28 08:00

curryflavor 發表於 18-9-27 23:42
我諗所謂收幾多 % DSE, 大前提係要有足夠數目,成績又達標既 DSE 考生來報讀先得. 唔通嗰年 DSE 成績整体下 ...

原來堂堂一個院長,除咗講嘅說話,後面仲有一大堆前提要大家估, 咁不如佢直接同大家講收100%DSE生,等各位父母開心吓。

原來冇誠信,可以演繹成為醫療把關,咁我話佢冇人格都大把意思,唔駛咁認真喎。

我"同意"佢把關,把就把到底!下年增加學額後,千萬要死守37分,唔守就失職啦。人命喎,差1分死人㗎啦。我將來睇醫生,會問清楚呀醫生,你當年DSE有冇37分。冇呀?! 咁即係謀財害命啦。

什麼擇優而錄,什麼為醫療把關, 講來講去, 潛台詞咪又係話IB學生叻過DSE。

poonseelai 發表於 18-9-27 23:18
我真心請教條數怎樣計錯

呢個又要翻舊帖,你信唔信Band A排位有意思有分別呢?

73662710 發表於 18-9-27 23:55
個人認為: 基本上DSE 6 科 30分足夠讀醫有突,近年只是太多人選,炒高咗。                    同時認為超 ...

我完全同意,冇野補充  

回覆 samsam123321 的帖子

英國文學

samsam123321 發表於 18-9-27 20:36
是香港的醫學院嗎?
yes, talking about hk

隔離post先講緊牙醫好D。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=2

回覆樓主:

牙醫世界頂尖,自己看私家牙醫12半至13半,16半至18半,星期六半天工作,星期日放假,後生女牙醫見去歐洲日本玩,扣除燈油火蠟及護士及舖租,賺约5萬。。。(講咁多上次幫襯佢話平D,俾9折

brother4 發表於 18-9-28 12:47
牙醫世界頂尖,自己看私家牙醫12半至13半,16半至18半,星期六半天工作,星期日放假,後生女牙醫見去歐洲日 ...
Sorry 睇唔明 ?? "牙醫世界頂尖,自己看私家牙醫12半至13半,16半至18半"  ??

hksarah 發表於 18-9-28 13:35
Sorry 睇唔明 ?? "牙醫世界頂尖,自己看私家牙醫12半至13半,16半至18半"  ??

昰否唔明? 是正常的,自己25+才會考,所以會D表達/詞語不通順/不明等,請包涵下

我估佢話個女牙醫平日開12:30-13:30, 16:30-18:30, 星期六半日,咁樣每月袋5萬.-----估下咋

hksarah    發表於 18-9-28 14:17

ilyrd 發表於 18-9-28 14:14
我估佢話個女牙醫平日開12:30-13:30, 16:30-18:30, 星期六半日,咁樣每月袋5萬.-----估下咋 ...

是的

咁你話點解的人唔去讀牙醫,醫生呢!!

73662710 發表於 18-9-27 23:55
個人認為: 基本上DSE 6 科 30分足夠讀醫有突,近年只是太多人選,炒高咗。                    同時認為超 ...
超高 IQ 的人,無論進入任何一門學問,都不會是浪費.就算是公認掘頭巷的地方,也可以破壁出山,別出蹊徑,成為一代宗師.

現今醫學仍然未解未善之處甚多.如果說超高 IQ 的人入醫是浪費,未免口氣太大.愛因斯坦物理學雖勁,但對自已兒子的思覺失調亦束手無策.相信他也希望有勁人能讀医,破解精神病的奥秘吧 !

至於你認為 DSE 6科30分已可讀醫有突 (即是你覺得廿幾分其實都得 ?!),這箇真的不知道. 或許要問問以 DSE超高分入學的醫學生們,覺得讀醫容不容易 ? A piece of cake or a bitter pill to swallow ?

我同屋企人搵親牙醫睇, 個個牙醫都排滿期 , 最快都要一兩個星期後先有位,

我睇開個牙醫洗牙收$500,連中間夾雜補牙 ( $500),及牙齒X光 ($150),洗親牙有時話有一兩隻牙要補, 要照X光, 平均真係最少約$800 睇一次, 一小時4個booking,約 $3,200一小時,一日七小時就 $22,400 , 一個月二十日計就 $448,000,  重未計D貴野好似牙醫矯形及脫智慧齒,上次脱智慧齒唔使五分鐘多謝 $4,500.

回覆 curryflavor 的帖子

在無窮無盡的討論中, 慶幸又多一位冷靜、客觀、以事論事的人,好讓我學多d野

ABC-DAD    發表於 18-9-29 16:33

回覆樓主:

你講得冇錯
超高iq嘅人無論 進入 任何一門學問都不會是項費
可惜嘅係讀醫嘅人絕大部分係出嚟做醫生
讀醫基本上係職業訓練
小數嘅clinical scientist, biomedical scientist除外 , 嚴格來說 ,呢一啲先至係做學問

呢一啲 通常都 係冇咁搵錢

同呢度嘅家長心態好唔同

所以 好多 高iq嘅人 就咁嘥咗

讀醫唔係難 而係辛苦
難同辛苦係好大分別嘅

DSE 六科30分 讀唔讀到醫我唔知
因為未有人試過

不過係英國 ib 35 36分
A Level a a b 讀醫嘅大有人在

呢啲成績 呢度好多家長 認為佢哋讀dse嘅仔女 會係a piece of cake

JustAParent 發表於 18-9-28 00:13
原來堂堂一個院長,除咗講嘅說話,後面仲有一大堆前提要大家估, 咁不如佢直接同大家講收100%DSE生,等各 ...
恕我直言莫怪,閣下似乎幾 one track minded, 同埋幾酸. (唔介意 post 令朗的 medical school admission letter出來嗎 ? 捨醫另有高就,好事來的,值得表揚 !)

DSE 不是香港唯一的醫學院申請人群組, 何需照單全收 ?! 其他申請人的學歴如 IB. AL, 已被國際性驗証幾十年. 人家的高分是打贏全世界學子得來的,我可不會看輕人家.捨 DSE mid-30s 而收 IB near / full marks, 是罪過嗎 ?

我在另文有講,最好個個都有個 first degree, preferably with first class honors, 方可報讀.