用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言  

聽說最近係一個宴會上, 一位大學醫學院嘅教授, 被追問甚至可以說質問有關醫科收生嘅問題,  點解收咁多非聯招 IB, GCE A level . (其實同網上大家問嘅問題都係咁上下), 教授大約答收生有一啲既定嘅程序, 收生分數要求由一個委員會決定,都係答一般門面嘢啦.

其中有個人相信係呢個教授嘅長輩, 都幾大聲話 : 我細細個睇到你大, 你都係公屋出身㗎, 點解你哋而家收生就畀曬啲有錢人讀.  

教授面色一沉, 跟住就話 : 其實仲有個好重要嘅指標, 我哋唔係淨係睇學生公開試嘅成績, 仲要係睇以咁樣公開試成績嘅學生, 入讀醫學院之後嘅成績係點樣, 讀醫科究竟係得唔得. 醫科要求高,  每年都有人升唔到班, 重考, 要再讀, 最後甚至轉科.

非聯招學生通常超過九成的成績都係中上, 甚至最高分個 D佔一大半都係佢哋,  所以我哋收生會參考過往考到咁嘅成績嘅學生, 讀醫學院時嘅表現, 聽完之後個個都靜曬無言.

有人追問點解非聯招學生讀醫學院會考得高分, 教授答唔好問我點解會係咁, 總之收生成績最低嗰啲學生就真係會係入讀之後最大機會唔合格, 我哋只係以過往數據做收生嘅篩選, 決定收生所需要嘅分數, 你都唔想醫學院收到嘅學生, 佢哋最後讀唔掂嘥咗個位, 我哋淨係想收多啲好嘅學生, 如果你要我問點解, 我可以講可能非聯招嘅學生英文好D, 佢哋睇書上堂容易明白掛, 我真係唔知點解我淨係估啫

好呀,咁就請梁卓偉院長大大方方講出來,話俾全港高官、DSE制造者、DSE家長及學生等等知,DSE幾咁唔掂,好嗎?政府先會去正視問題。

聽講?我亦都聽講醫學院留班多是IB生,點只聽講,香港01也寫出來,舊年港大藥劑最尾要補考1X個全部都係IB生添,左丁山專欄寫出,中大醫學院考第一係來自沙田呂明中學畢業生。

11月3日去港大醫學院聽聽梁院長點講,各位到時見。

Write a guided literary analysis on one passage only. In your answer you must address both of the guiding questions provided.

Ballad of Birmingham

(On the Bombing of a Church in Birmingham, Alabama, 1963)
“Mother dear, may I go downtown Instead of out to play,
And march the streets of Birmingham In a Freedom March today?”
“No, baby, no, you may not go, For the dogs are  erce and wild, And clubs and hoses, guns and jail Aren’t good for a little child.”
“But, mother, I won’t be alone.
Other children will go with me,
And march the streets of Birmingham To make our country free.”
“No, baby, no, you may not go, For I fear those guns will  re. But you may go to church instead And sing in the children’s choir.”
She has combed and brushed her night-dark hair, And bathed rose petal sweet,
And drawn white gloves on her small brown hands, And white shoes on her feet.
The mother smiled to know her child Was in the sacred place,
But that smile was the last smile
To come upon her face.
For when she heard the explosion,
Her eyes grew wet and wild.
She raced through the streets of Birmingham Calling for her child.

She clawed through bits of glass and brick, Then lifted out a shoe.
“O, here’s the shoe my baby wore,
But, baby, where are you?”
Dudley Randall, The Ballad of Birmingham (1969)
(a) Describe the irony of the situation in the poem.
(b) How effectively do you see the form of the poem as heightening its meaning?

好易姐。大家個個字都識,叫DSE學生答下。叫政棍答一下。

回覆 October. 的帖子

請問左丁山專欄寫出中大醫學院考第一係來自沙田呂明中學畢業生呢篇野有有LINK? 謝謝!

filicity 發表於 18-9-24 16:53

請問左丁山專欄寫出中大醫學院考第一係來自沙田呂明中學畢業生呢篇野有有LINK? 謝謝 ...

.......

請問左丁山專欄寫出中大醫學院考第一係來自沙田呂明中學畢業生呢篇野有有LINK? 謝謝 ...

我睇過紙報,後來都上網搵過有,但冇留LINK啵,蘋果日報茗采,你自己搵下。

其實failure rate DSE 考生是比較低的。 醫學院有本事公開數據。

73662710 發表於 18-9-24 17:09
其實failure rate DSE 考生是比較低的。 醫學院有本事公開數據。

.......

會不會是因為港大和中大醫學院的教學制度有些不同?

我不是HKU/CU 醫學院的局內人,但一直相信樓主所講述的是現時醫學院收生所面對的情況

個別議員和家長認為 IB易攞高分, 令到大量IB學生能進入醫科, 這個假設是建基於醫學院會機械化地收取某個分數已上的學生, 完全漠視其他因素 ,譬如語文能力。現時各種學制的收生分數到底是因還是果?

如果話容易考, 以香港的學生計, IAL更加容易考, 學生可以全考理科, 只需揀三至四科, 每一科可以分六份paper考, 一年可以考兩次 ,那一份paper考得不好可以再補考. 3A*, 4A* 的學生多不勝數.

醫學院裏的負責人,醫生,教授 淨係讀完專科醫生都要13年, 這些人還要負責科研. 以這些人的智商 , 如果IB生的表現真的那麼差, 他們還會照單全收嗎?

我想不到他們有何動機要偏幫IB學生, local non-jupas 學生交的學費是和DSE一樣. 收了質素差的學生, 只會令他們教得更加辛苦,拖低學院聲譽

HKU醫學院院長亦在政府做過多年官職, 無可能唔明白到今年的收生比例一定會畀DSC學生家長圍攻, 所以我相信背後有一定原因

學院要知道各種學制的學生表現, 最簡單和直接就是參考過往學生的表現

事實上大學的收生方程式,每年都有些小改變, 某些學系會對個別學科的要求有所增減(multiplying factor), 或降低中文要求,所以我相信現時的收生準則是"果"

香港的local IB學生, 特別是盛產狀元的那直資都是經過篩選才可以選讀IB, 成績好亦是理所當然的。某些科目和工作 一直以來對英語能力都有比較高的要求(law, global business and may be medicine), 這方便IB學生有一定的優勢是無可否認的

與其投訴IB學生容易攞高分,不如集中火力投訴DSE的中文和通識卷, 為何大半的土生土長學生其母語不能達到合格分數 (3+), 為何連一些文章的原作者和文膽都不會作答的題目, 大家又覺得沒有問題

利益申報:直系親屬中DSE和IB都有人修讀 , 沒人讀醫, 和兩大醫學沒有任何人事關係

影響校譽?呵呵,我以前也曾這麼疑惑過,呢幾年看下來自己實在太天真了。一個大學教授連自己生了4個孩子的妻子都要殺,就係為咗那麼點金錢。

自私自利的人們,校譽算什麼?看看當權者、大學教授等有關人士,他們的子女都讀都是什麼學制?
我們家倆個醫生朋友一個孩子讀國際學校,一個讀九龍塘紅磚屋女校初中未讀完就送英國留學,目標NON-JAPUS入本港醫學院。

===========================================================================
以下文章轉自頭條日報旗下巴士的報:

昨日的文章提到大學王牌學系收生,透過減收參加高考的聯招學生、增收非聯招學生去弄好聯招學生成績的「業績」。

文章出街之後,引起很多大學界朋友的迴響,紛紛爆料,解釋大學王牌學系出術的動機。學生人口下跌,大學面對收生壓力。大學透過減收本地的高考生,低過某水平的不收,用非聯招學生填數,以維持高考生收生的分數線。大學中人說,此舉除了分數線好看之外,更關乎學系的生死存亡。

大學的撥款由大學資助委員會(UGC)決定,而收生的成績是決定大學學系表現的主要指標。如果收生成績不斷下跌,證明這個學系不受歡迎,UGC的撥款就會減少;反之,撥款就會增加。本地聯招學生的成績,標準清晰。而非聯招學生的成績標準比較含糊,難以與聯招學生的成績比較,UGC衡量大學學系「業績」的時候,都會忽略非聯招生的入學成績。所以,只收取成績最好的一小撮聯招學生,餘下的學額由非聯招學生補足,就成為粉飾「業績」、向UGC取得高撥款的秘技。

大學高層爆料,本地名牌大學一早已用上述方法收生提升高考生的分數,搞到收取非聯招學生比例大升。若其他大學用相同方法收多過兩成半,一定會被政府責罵,政府嚴重「大細超」。

大學學系是按學生人數收取經費的,王牌學系還有一招可以既保持收生分數線較高,又可以多收學生以爭取經費,就是在多收由副學士及高級文憑轉過來的三年級生。現時香港副學士課程每年收生人數過萬,香港每年會資助約五千名完成兩年副學士等課程的學生入讀大學三年級的銜接課程,大學特別喜歡接收這些副學士銜接學生。大學在大一收聯招學生時維持嚴謹的收生標準,卻大量招收副學士銜接學生,即使明知這些學生的水平,不如申請入讀一年級而被拒諸門外的學生,也樂此不疲。主要原因是多收一個副學士銜接生,就多得一份資源。更重要的是,招收的副學士生,無論水平高低,都不會影響到大一收聯招生的分數線,不影響學系的「業績」。

總的來說,大學資助有一套成文制度,而王牌學系收生,透過減收聯招生來繞過這個制度。另外,又多收副學士生去弄高學生人數去多拿資助,這就對那些正正經經參與本地高考的聯招學生不公平。

那些想報讀王牌學系但剛剛不及聯招分數線的學生,他們的成績其實比非聯招學生更好,卻不獲取錄。這些學生的成績可能也較相同學系於三、四年級招收的副學士生更好,卻沒有副學士生這樣幸運可以入讀到心儀的王牌學系。

參加聯招考試的本地學生,比較多的是來自基層家庭。近年大量的名校轉做直資學校,她們收取政府資助之餘,也收取較高的學費,形成她們可以有雙重資源去培訓學生,可以做到小班教學,甚至有雙班主任制度等等。基層小學成績很好的學生,負擔不起每月幾千元甚至高達萬元的學費,只能望直資中學的大門而興歎。

直資學校大量湧現,加上在外國讀書回來的非聯招學生也搶佔了很多學位,就形成一個對基層學童的歧視。香港的教育制度,正在製造結構性的跨代貧窮。

「巴士的報」是一份網上報紙,讓網民隨時隨地拿着手機或平板電腦可以看到。www.bastillepost.com

[email protected]

盧永雄
盧永雄 博客

October. 發表於 18-9-24 21:14
影響校譽?呵呵,我以前也曾這麼疑惑過,呢幾年看下來自己實在太天真了。一個大學教授連自己生了4個孩子的 ...

不排除閣下所說的情況會在個別學系出現, 但醫科算是眾多學科中最熱門的, 報考人數眾多 ,報考的學生亦是最好的

如果醫學係都出現考生分數偏低, 更加說明這是hkdse的問題

October. 發表於 18-9-23 18:42
好呀,咁就請梁卓偉院長大大方方講出來,話俾全港高官、DSE制造者、DSE家長及學生等等知,DSE幾咁唔掂,好 ...

我都聽人講過某醫學院留班多是IB 生喔

聽人講!...係醫科學生講?醫科學生家長講?教授講?定係街口亞順嫂!

呢幾曰睇左好幾个帖嗌DSE/IB.....神科……点解講到好似就算入左U, 如果唔係讀医、LAW、GBus、牙医建築葯剂之类神科,而係其他“唔等洗”科,就会窮死-世禁既?

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-25 10:37

唔會,政府叫大家可以去大灣區發展,重有一帶一路,年青人要睇遠的.....

Yanamami 發表於 18-9-24 23:33
呢幾曰睇左好幾个帖嗌DSE/IB.....神科……点解講到好似就算入左U, 如果唔係讀医、LAW、GBus、牙医建築葯剂 ...

........

ilyrd 發表於 18-9-24 23:28
聽人講!...係醫科學生講?醫科學生家長講?教授講?定係街口亞順嫂!

......

Yanamami 發表於 18-9-24 23:33
呢幾曰睇左好幾个帖嗌DSE/IB.....神科……点解講到好似就算入左U, 如果唔係讀医、LAW、GBus、牙医建築葯剂 ...

路過!神科多冇退休限制,醫生及牙醫可做-世,好過等政府派生果金