用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

回覆 ilyrd 的帖子

分享一些資料,這是全部科目計, 留意自2015起數字包括OUHK自費學士課程,另外Jupas applicants近年明顯大幅減少 。 資料來源 https://www.jupas.edu.hk/en/statistics/main-round-offer/ , 有錯請指正

Year / Jupas Applicant / No and % of applicants with Degree Offer

2012     64442               14848               23.04%
2013     69397               14746               21.25%
2014     63915               16083               25.16%
2015     58923               17609               29.88%
2016     53781               18234               33.90%
2017     48502               17675               36.44%
2018     46703               16538               35.41%

poonseelai 發表於 18-9-28 16:45
香港一般被視為神科都係多數人認為畢業後人工高有前途,時代變遷不同工作前途亦会改变,前排同個今年港大畢 ...

個個都話自己做 IT ,但有幾多人真係專?
IT 不似醫生,律師,會計師,建築師,冇一個公認專業資格。
事實,除了真正的專業,醫生,律師,會計師,建築師,
其他科,九成人只是做 sales。
我朋友兒子,正是 sell office system 的 IT 佬。
世界好現實,如果我仔想留香港生活,我也會叫佢讀醫,或 medical related。
當你知 HSBC premier banking 的 private investment officer ,人工只有三萬幾,又要跑數,
咁做醫生辛苦少少也值,大行 trainee solicitor 都唔止三四萬。
我仔唔想留香港發展,所以我十分支持佢去外國讀 science。
我仔有 CU med offer ,但冇讀,而家在外國讀得好好,
而家見香港人越來越仇 IB ,覺得好采當日冇選 CU  。
香港人,世界就是一個小框,以為 DSE / NSS 全世界最難,
有時唔怪得有點國際視野的內地人也笑我地港燦。

BallBallMaMa 發表於 18-9-28 23:35
依位家長,你有沒有想過這裡的DSE家長,有什麼能力去改善DSE這個評核制度呢?
去遊行?示威?

DSE 制度爛,就踩 IB 學生?
甚麼道理?

回覆樓主:

根據下列政府資料 在2017年中 全香港 經過IB而得到 degree offer的 只有537人, 相對 2017年17000+ Jupas學位真是微不足道.

希望大家能理性討論, 不要因為 某一神科其中一年的收比例 已張IB學制變成鬥爭對象.

正如前面有家長提過, 直資IB學生都是經過篩選的, 他們頭3/4的 學制和成績是和Jupas學生一樣( 同樣是jupas syllabus), 能夠選讀IB其中一個因素就是他們在這四年中 要成績優異

資料來源:
http://gia.info.gov.hk/general/201807/04/P2018070400722_287506_1_1530701669595.pdf

nkd    發表於 18-11-8 17:22

oneplusone 發表於 18-9-30 11:40

根據下列政府資料 在2017年中 全香港 經過IB而得到 degree  ...

non-jupas 其實只有部份係 IB ,但 IB 就成箭把。
non-jupas 也包括其他學制中學,英美加澳,中台。
還有你地 DSE 後,入咗 IVE ,diploma 之類的人。
唔好不分青紅皂白就鬧 IB 。
DSE / NSS 制度差,你叫政府改,
而唔係好似子華神 "魚蛋論" 咁,拉埋 IB 一齊鬧。

Cara2006 發表於 18-9-30 11:01
DSE 制度爛,就踩 IB 學生?
甚麼道理?

話IB容易d攞高分,出多些狀元,就是踩IB學生?這是什麼道理

其實這裡的家長從來都是鬧緊大學嗰啲教授,都唔明你班IB家長撲出來對號入座搞乜鬼?

究竟不分青紅皂白的是誰呢?

回覆樓主:

可能下年貼的昰醫科微調可入,又要無言!點解2科主科+3入醫科,又要解晝

回覆樓主:

將話提改下,如微調下各間大學改變收生,如醫科可2+3定3+3,舊制4科主科+3好D?

happyfarm 發表於 18-9-30 01:34
“ 揀DSE課程,長話短說,就係為升大學準備。理科醫科工科,要操要背語文要求相對低,你話DSE填鴨式好,死 ...

"... 認同現各大專都傾向收NJ, 學生相對英文好令學校顯得國際化. 事實從小讀IS, IB攞3X 唔難, 輕輕鬆鬆穏入三大 ..."

其實呢點正正係我覺得近年大學嚴重向NJ傾斜既原因,你用字亦十分精準,英文好D,真係"顯得"國際化D,不過我都無謂再講落去。

我矛頭從來係直指大學教授,身為香港教育重大決策者,傾斜非主流學制, 我覺得係嚴重道德問題, 當然佢地覺得自己好醒懂得擇優。

回覆樓主:

以下純粹個人感覺
不喜勿大插

“而家啲IB 仔,就好似啲ASSO 仔 比人話行後門入大學,後門……”

oneplusone 發表於 18-9-30 10:48
回覆 ilyrd 的帖子

分享一些資料,這是全部科目計, 留意自2015起數字包括OUHK自費學士課程,另外Jupas ap ...

Del....

。  

自己想分享一下,好幾次帶囡出外參加活動及展覽,遇到老師,大學教授都會不約而同讚賞女兒, 說她勇於表達,問題問得好,分析力強。教授們一定會追問阿囡讀那間學校, 答完佢地都未聽過...(因為的確唔出名) 但D教授真的好有心,一定會追問落去,發覺就是 IB +直資。

而我囡校內成績真的好一般,不過自理能力高,對學習有熱誠,小四已經私下(不是功課)自己寫潛水艇原理報告俾科学老師. 而佢一見活動場合有教授在都追住問問題。D教授又好好,有時好到不能相信,最近一次,有位教授見到囡篇文有個錯字要求佢即時串番啱。

我自己所見的都是充滿愛心,做教育的充滿使命, 個人對教育工作者非常尊敬.

個人認為再增加多些學額就好.多些人接受高等教育,香港青年才有競爭力。

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

ilyrd 發表於 18-9-27 19:26
咁多家長,學生响香港入大學想讀醫,有那些原因?又或者可唔可以倒過來問,其他學科比醫科缺少了咩因素? ...

其他畢業生起薪點低醫科好多倍
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-4 18:03
陳sir,我諗冇人唔知呢一個原因,其實亦都係香港嘅悲哀。邊一科可以一畢業就有高薪又實有得做呢。除非真係對醫冇興趣或者抗佢,如果唔係,都可以試下响6年慢慢陪養感情,男女對得多都有機會産生感情啦。我自己意見啫。

ilyrd 發表於 18-10-4 19:12
陳sir,我諗冇人唔知呢一個原因,其實亦都係香港嘅悲哀。邊一科可以一畢業就有高薪又實有得做呢。除非真係對 ...
I just telling the major true reason !!!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-4 18:03
除咗一畢業考到入去做AO, 否則醫科畢業生應該係人工最高個一批

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係懷念以前EE, Civil, Medi, Law, Acct, Computer.........百花齊放.而家.......連話Law都未必有得做返Law....唉

ilyrd 發表於 18-10-5 14:07
真係懷念以前EE, Civil, Medi, Law, Acct, Computer.........百花齊放.而家.......連話Law都未必有得做返La ...

香港產業太單一化,除非高度保護主義的專業,不然就是前途似「咁」!

.......
‹ 上一主題|下一主題