用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

AAWORKDAD 發表於 18-9-27 11:59
如果醫學院收多D postgraduate 讀醫,咁對DSE同學還是IB/AL同學影響大D?(指被取錄讀醫)

還是沒有影響,因 ...
咩都冇變,擇優而錄,DSE(Jupas), IB, GCE(Non-Jupas)夠分夠叻咪照收.反正唔會再定咩75%DSE....

開多一條路比Postgrad,其實等於暗示咗唔會降低DSE或者IB, GCE收生分數,由其嗰的諗住可以DSE36分收.--我估啫,11月3日咪知囉.

nanadog 發表於 18-9-27 13:57
取消DSE , 改制全港學生轉考 IB

IB 個制度咁正,2017年2000個考生有24個狀元。
你咁講明顯政治不正確, 竟然鈎結外國勢力?

要放棄DSE轉制, 都係轉去考全國高考啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

看來,部份渴望子女成醫的家長,將收生比例,提昇到「階級鬥爭」的層次,要批鬥院長了.

部份家長的語氣,是將入醫學院,看成是提升社會階梯的手段. 作為父母,  , , 亦無可厚非.

但, 作為醫學院, 就十分荒謬.

醫學院是培育未來優秀醫生的地方, Not a bloody temple for Social Justice Warriors !!!

醫學院不是用來平衡社會階級矛盾的地方.

各位想貴子弟他日成龍成鳳, 不一定要讀醫的. 好多人以為醫生賺得多, 但以賺錢多的行業來說,醫生未算是多.

有一說法是,現在的名醫教授當年都是填鴨得來, 這箇未敢苟同. 他/她們當年應該是混在鴨群的飛鷹吧 !

况且,當年入醫難度比現在更高, 現在他們要求學生水平要和自己當年相若,不太過份吧 !

Yanamami    發表於 18-9-27 19:16
b3410    發表於 18-9-27 17:40

回覆 curryflavor 的帖子

同意, 如果降低入學條件, 將來冇人敢睇醫生

curryflavor 發表於 18-9-27 17:38
看來,部份渴望子女成醫的家長,將收生比例,提昇到「階級鬥爭」的層次,要批鬥院長了.

部份家長的語氣,是將入 ...
呢度似乎係講紧医学院收左-大批NJ(IB/AL比DSE要差)既学生,水準不及DSE学生……所以“擇优”係借口……

咁多家長,學生响香港入大學想讀醫,有那些原因?又或者可唔可以倒過來問,其他學科比醫科缺少了咩因素?

Yanamami 發表於 18-9-27 19:21
呢度似乎係講紧医学院收左-大批NJ(IB/AL比DSE要差)既学生,水準不及DSE学生……所以“擇优”係借口…… ...
拗咗幾個月,可能要拗到2047. 再拗就吹水浪費囗水,拗完又要抹咀。

ilyrd 發表於 18-9-27 19:26
咁多家長,學生响香港入大學想讀醫,有那些原因?又或者可唔可以倒過來問,其他學科比醫科缺少了咩因素? ...

可能係錢,医生畢業入職人工高,是受保護行業。我之前亦問過除了神科,其他行業就無得向上流動?

curryflavor 發表於 18-9-27 17:38

部份家長的語氣,是將入 ...

呢個世界,冇邊個唔批評得。林鄭大家都照鬧,何況小小一個醫學院院長,算什麼階級鬥爭?

IB PYP我小朋友讀過,DSE佢剛考完,當初如何選擇學制我想得好清楚,甚至IB/AL/NSS試卷我自己都睇過試做過,我應該有資格批評所謂擇優論。

我小朋友有醫學院offer兼decline埋,企出黎閙班教授冇人格既,唔一定係入唔到醫學院才出來發爛渣既家長。

我想問下,醫科畢業出嚟,使唔使寫求職信去政府醫院求職呢?係咪如果畢倒業,就一定做倒政府醫院醫生?使唔使要揾其他非醫生工作?

......

回覆樓主:

解決方法有很多,如dse,ib,al等想報医,先附合最低分數要求,大家考-次好似外國BMAT 試,公開分數來取錄,面試三人组大學教授,院長,家長代表,每年換-次人,咁估公平公正D,另医生畢業要公共醫院工作5年以上,又估不减做医生人數

JustAParent 發表於 18-9-27 20:15
呢個世界,冇邊個唔批評得。林鄭大家都照鬧,何況小小一個醫學院院長,算什麼階級鬥爭?

IB PYP我小朋友 ...
可否告知選DSE原因?

JustAParent 發表於 18-9-27 20:15

IB PYP我小朋友 ...

咁又係. 連幼稚園女教師都可以當街大叫𨳒你老母 !!!!!!, 香港地真係有乜唔講得,有邊個唔鬧得 ? 言論自由黎啊可 ?

不過,好似我咁嘅老嘢,始終對自己有尐要求. 好似如果我鬧人「冇人格」, 係 一個好嚴重嘅指控. 除非有真憑實據,否則對方可以告我誹謗. 如果我冇憑冇據貪口爽,博人地睇唔到 /大人不記小人過, 咁就係我自己人格有問題, 對嗎 ?

敢問 :

你認識好多有份負責收生嘅教授 ?
你知佢地有仔女 ?
你知佢地好多仔女讀番自己父母任教嘅醫學院 ?
你知佢地多數係所謂 "走後門"  讀IB/ AL etc ?
所以你覺得佢地貪得無饜冇人格 ?

脷伸 : 我係小人物,唔識咩大教授. I don't have a horse in this race.

我只係記得,喺報紙睇過, 嗰位你地要批鬥嘅「小小醫學院院長」, 細個本來醉心音樂,  一心做音樂家,只係父母壓力逼他學醫, 他現時還是香港醫學會樂團的指揮.

以他的經歴, 他會扭曲收生標準去成全自己或下屬的子女去讀醫 ?

我很懷疑.

curryflavor 發表於 18-9-27 22:41
咁又係. 連幼稚園女教師都可以當街大叫𨳒你老母 !!!!!!, 香港地真係有乜唔講得,有邊個唔鬧得 ? 言 ...

我就講一樣,當日收DSE%講到實牙實齒, 最後點呀? 基本誠信都冇,有多少家長被佢誤導計錯數誤了子女前途,佢人格有幾高尚呀? 玩音樂就高尚呀?

JustAParent 發表於 18-9-27 22:55

我就講一樣,當日收DSE%講到實牙實齒, 最後點呀? 基 ...

怎樣知道有幾多家長因信75%而誤了子女前途?今年少了56人放港大医為首選喎

poonseelai 發表於 18-9-27 23:03

怎樣知道有幾多家長因信75%而誤了子女前途?今年少了56人 ...

我同你講我識人計錯數一定又有人出來話冇代表性又大把野聽。不如我咁問,做到院長呢啲位,係唔係可以隨口噏當秘笈? 講過嘅嘢使唔使做呀?

JustAParent 發表於 18-9-27 23:10
我同你講我識人計錯數一定又有人出來話冇代表性又大把野聽。不如我咁問,做到院長呢啲位,係唔係可以隨口 ...

我真心請教條數怎樣計錯

其實入今年入港大醫最少要幾多分?
‹ 上一主題|下一主題