用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-9-25 09:56
路過!神科多冇退休限制,醫生及牙醫可做-世,好過等政府派生果金
...
眼都花,點做?

samsam123321 發表於 18-9-25 11:34
眼都花,點做?

老醫生自己最喜,多體貼關心病人,希望病人多休息,多開一/二天病假好容易

回覆 filicity 的帖子

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/22/daily/article/20130611/18292312
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

October. 發表於 18-9-23 18:42
好呀,咁就請梁卓偉院長大大方方講出來,話俾全港高官、DSE制造者、DSE家長及學生等等知,DSE幾咁唔掂,好嗎?政府先會去正視問題。

聽講?我亦都聽講醫學院留班多是IB生,點只聽講,香港01也寫出來,舊年港大藥劑最尾要補考1X個全部都係IB生添,左丁山專欄寫出,中大醫學院考第一係來自沙田呂明中學畢業生。
呢排見 EK 唔少港爸港媽好想親自見及問吓港大嘅梁卓偉院長一啲時事問題,大家不如約埋一齊拉行馬去港大 Open Day 見吓梁院長

** 大家留意,好似只有醫學院清楚寫明 New Admissions Arrangement, 其他學院只寫 ADMISSION TALK 之類,醫學院2019 年收生有玄機?!**

HKU Open Day https://infoday.hku.hk/
Li Ka Shing Faculty of Medicine https://infoday.hku.hk/programme.php?unit=med#schedule
Admissions Talks
08:15 - 09:00
13:30 - 14:15
Faculty of Medicine New Admissions ArrangementLecture Theatres 3 and 4, Cheung Kung Hai Conference Centre, G/F, William MW Mong Block, 21 Sassoon Road

Ivymom 發表於 18-9-23 18:14
聽說最近係一個宴會上, 一位大學醫學院嘅教授, 被追問甚至可以說質問有關醫科收生嘅問題,  點解收咁多非聯 ...

其實睇到頭兩個字"聽說",基本上已經唔洗點睇落去。加上呢個聽說, 冇大學名冇教授名冇時間冇地點,真係你聽說兩大醫學院明年執笠都得。

回覆 060228 的帖子

thanks!

小時了了 發表於 18-9-25 23:51
呢排見 EK 唔少港爸港媽好想親自見及問吓港大嘅梁卓偉院長一啲時事問題,大家不如約埋一齊拉行馬去港大 Ope ...

是呀,梁院長早前已經說information day會講解醫學院收生的新安排,類似要增加透明度云云...

JustAParent 發表於 18-9-26 06:31
其實睇到頭兩個字"聽說",基本上已經唔洗點睇落去。加上呢個聽說, 冇大學名冇教授名冇時間冇地點,真係你 ...

我原本想認同樓主添,見你哋咁講,我不如忍口。我有重勁嘅料爆,慳番!

同常我跟官員,大學教授或者半官方組織高層閉門吹水或者開會,大家都清楚行出門口就不能 quote 邊個講,如果萬一 quote 都要得當事人同意。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1773 發表於 18-9-26 08:58
是呀,梁院長早前已經說information day會講解醫學院收生的新安排,類似要增加透明度云云...
...

會收多些 NJ 已經有第一個學位的畢業生,自動俾有兩個位俾 BME 畢業生 ....... 碌逐有嚟!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-9-26 10:12
會收多些 NJ 已經有第一個學位的畢業生,自動俾有兩個位俾 BME 畢業生 ....... 碌逐有嚟!
唔係好明?

即是2019年醫學院收生會收多啲已經有學士學位畢業嘅 Year 1 醫科生? 呢啲有學士學位畢業生係經 Non Jupas 考入 Year 1 醫學院? 係咪咁理解?

小時了了 發表於 18-9-26 10:20
唔係好明?

即是2019年醫學院收生會收多啲已經有學士學位畢業嘅 Year 1 醫科生? 呢啲有學士學位畢業生係經  ...
Del...,

小時了了 發表於 18-9-26 10:20
唔係好明?

即是2019年醫學院收生會收多啲已經有學士學位畢業嘅 Year 1 醫科生? 呢啲有學士學位畢業生係經  ...

我好清楚講畢業生,不是 yr 1 學生生!

大學都好難做,又不能講太白,會影響政府及教育局的無能,又要HA處理玻璃心家長。不然收咗,又搵自己笨。

ANChan59 發表於 18-9-26 10:12
所以舊年分拆BME出嚟獨立收生?2 out of 20都唔錯,今年BME可以收高D分,搶其他大學嘅學生。

ANChan59 發表於 18-9-26 10:51
我好清楚講畢業生,不是 yr 1 學生生!

大學都好難做,又不能講太白,會影響政府及教育局的無能, ...

BBiomedSc有條path入MBBS,加埋BME都唔奇,半邊仔嘛。

玻璃心家長...我祇覺得EK 係BK化咗。

LingChiBaBa 發表於 18-9-26 11:12
BBiomedSc有條path入MBBS,加埋BME都唔奇,半邊仔嘛。

玻璃心家長...我祇覺得EK 係BK化咗。

Del..

咁係咪可以理解為:1. 的DSE/IB/GCE等等學生都唔夠多"優"比醫科系揀.
2.比多的學生繼續讀,反正外面社會越来越唔夠多工種.
3.咁會唔會反正可收多的呢類non-japus,出年DSE最低分唔係降,反而升,要38分.
嚇下人先

.......

小時了了 發表於 18-9-25 23:51
呢排見 EK 唔少港爸港媽好想親自見及問吓港大嘅梁卓偉院長一啲時事問題,大家不如約埋一齊拉行馬去港大 Ope ...
我地舊年去過了, 密切關注緊梁院長的言論.

其實簡單直接D, 各間大學自己定番個唔同學制成績對照標準, 跟住一句擇優而取, 其實大家都無嘢可以再投訴.

雖然我係保護主義認為要保障DSE考生既入U機會, 但人地依家IBDP收生要求係43/45, DSE都只係收到37/42...... 差距其實頗明顯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-9-26 10:07
我原本想認同樓主添,見你哋咁講,我不如忍口。我有重勁嘅料爆,慳番!

政府安排給傳媒既吹風會點運作我非常清楚,官員想匿名試水溫或者放風,傳媒亦以其公信力作抵押爭取爆料,呢樣野本身有利亦有弊。吹風傳聞可信性與媒體公信力掛鉤,EK公信力有幾高,大家心照啦。

樓主呢段說話,雖然冇開名,但直指邊間大學邊位教授,基本上呼之欲出。我對大學大收NJ學生極度反感,情感上亦好希望真係有條傻仔教授出嚟講啲咁嘢等公眾將佢鞭屍。但做人公道啲,呢D惹火說話 ,茲事體大,就算閉門會議係真,我亦唔覺得當事人會希望係EK呢類平台發佈, 這是道德問題。

ABC-DAD    發表於 18-9-26 18:25
‹ 上一主題|下一主題