用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 科大神科Global business
go

科大神科Global business [複製鏈接]

代朋友問,呢科畢業出黎多數入邊行?
某大英資機構經常請(JET)executive trainee,入職都有30k,有前途嗎?
   7    0    0    0

今個星期六去科大聽下GBus點講,問下教授,學生,可能好過响度問.

ilyrd 發表於 18-9-26 17:07
今個星期六去科大聽下GBus點講,問下教授,學生,可能好過响度問.

好的,叫佢自己去了解吓先     

真可惜星期六要返工,聽講10點半開始有環球商業嘅分享,如果有去嘅家長可唔可以分享下少少點滴

https://www.tutorcircle.hk/blog/ ... %E9%9B%A3%E5%85%A5/

剛聽完GBus. IB收40,DSE low q 48, median 49. DSE 分是先計英數两科再加另外best4. 而英數分x2. 然後M1/M2當一科elective.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我女學校今年個榜眼就入左gbus ,6科5**一科5*

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Gbus 出路是否真的好好,收分咁高。

佢讀咩科都得啦,神人級數。

aa06 發表於 18-9-30 16:04
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Gbus 出路是否真的好好,收分咁高。
我見倒嗰班Yr2,3,4嘅學生,個個都好有自信,個自信心源於佢地有一定實力。咁呢班畢業出嚟入商界,相信都top咗。我係大公司都考慮呢班人先。

醒目開學勳章 王國長老

ilyrd 發表於 18-9-30 16:09
我見倒嗰班Yr2,3,4嘅學生,個個都好有自信,個自信心源於佢地有一定實力。咁呢班畢業出嚟入商界,相信都top ...

前排公司去做recruitment talk,幾間大學都有派人去
上司去左兩間,科大同非三大。返黎話,科大(唔知邊科啦因為一個talk 俾全校人)學生vs非三大,係明顯有分別,聽完嘅feedback,問嘅問題,同非三大係兩個層次。完全唔似未入社會做事嘅人問嘅野
我見我地好多fresh grad applicant,去到打大佬果關嘅,internship/part time/國際exposure,真係好堅架 (我地fresh grad一定無3皮,已經係爭崩頭對象)

Charlotte_mom 發表於 18-10-1 09:49
前排公司去做recruitment talk,幾間大學都有派人去
上司去左兩間,科大同非三大。返黎話,科大(唔知邊科 ...
从來都話三大同其他U出入好大啦……两个層次係真既~

Yanamami 發表於 18-10-1 11:19
从來都話三大同其他U出入好大啦……两个層次係真既~

通常都係,但總有例外,今年公司有個三大過唔到probation, 未試過,係態度問題

poonseelai 發表於 18-10-1 12:58
通常都係,但總有例外,今年公司有個三大過唔到probation, 未試過,係態度問題
...
态度又係另-个问題了……不分乜大……

咁我覺得唔一定三大全部科都威晒。理工城大....都有威嘅科。

Charlotte_mom 發表於 18-10-1 09:49
上司去左兩間,科大同非三大。返黎話,科大(唔知邊科 ...
綜合能力一般都會反應在成績上,不過,有啲人唔信姐嘛,考得好又話人死讀書、考試機器咁。

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-10-1 12:58
...

總有嘅,我地請得都唔簡單,今期有個外國名牌大學(又係intern exp一大堆),見左4輪
入到黎騎呢到痺!俾緊最後通牒佢,又係態度問題。我地都唸唔明點解見4次都過到關

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 18-10-1 19:56
綜合能力一般都會反應在成績上,不過,有啲人唔信姐嘛,考得好又話人死讀書、考試機器咁。
...

General picture , ok, general picture
係都要拗話邊個邊個(一個半個)無讀好書都賺錢多過人,係無意思

Charlotte_mom 發表於 18-10-2 00:00
總有嘅,我地請得都唔簡單,今期有個外國名牌大學(又係intern exp一大堆),見左4輪
入到黎騎呢到痺!俾 ...
你哋好大公司嗎?要見4次。係呀,最怕騎呢,一般工,態度、舉止、談吐正常就得。

我聽人講,有公司HR由你入公司範圍等IN,就開始CAM鑑察住你,唔知真唔真呢?

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 18-10-2 21:19
你哋好大公司嗎?要見4次。係呀,最怕騎呢,一般工,態度、舉止、談吐正常就得。

我聽人講,有公 ...

係大公司呀,尤其我地部門,近年搲真銀,個市好有得撈,個市唔好都有得撈果d行業囉
Cam就應該無咁顛,不過的確每一步都要小心,就算對tealady唔禮貌,都有機會落hr record。對公司黎講,請同train一個人成本好高,反正大把貨揀,緊係揀到岩為止啦

‹ 上一主題|下一主題