用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實而家學琴都幾貴下
樓主: kimberlybaby
go

其實而家學琴都幾貴下  

回覆 0030 的帖子

請告知多一點資料, 在網上找不到, 謝謝!

回覆 blueblue830 的帖子

深水埗天悅商場一樓~

回覆 0030 的帖子

TKS!

回覆 blueblue830 的帖子

1月份剛搬去順寧道了~

回覆 kimberlybaby 的帖子

咁你學得真係好貴我小朋友只係$150 30分鐘

回覆樓主

錢不是大困難,迫她天天練琴才是大挑戰!

vpo0615    發表於 19-3-12 12:24

我個女學左幾個月琴,原本係通利學,她不喜歡,之後轉左位私人老師教,而家差不多每天都自動波去練琴。
不過每星期學左首新歌回來,有d位彈吾到或彈錯就會係到喊,邊喊邊練琴...初級都已經咁,點捱到高級

我重來吾迫佢練琴,我個女性格係吾迫得既人要佢自發想做先得。

sibylyau 發表於 19-3-13 02:22
我個女學左幾個月琴,原本係通利學,她不喜歡,之後轉左位私人老師教,而家差不多每天都自動波去練琴。
不 ...

上堂回來有唔識彈,家長要同老師講,老師再想方法讓小朋友明白和記得

我小朋友小時候無這情況,但我聽有些朋友仔的老師會讓家長錄影重點練習,等小朋友回家可以重溫。有家長好歡迎這做法,大讚老師,我自己就不太同意這做法。

醒目開學勳章 王國長老

mansum92 發表於 18-10-10 20:54
其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...

我女彈完children pieces彈masterpieces,佢好厚顏咁話自己升呢勁快

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁我真係死好彩(好彩得緊要)

我女8級俾緊$440/45分鐘
老師有料的,好多學生由細教到大已考完演奏級(係我女咁唔生性hea學,但佢之前校際都攞過幾次獎)
佢會group埋程度差唔多嘅開班教aural,樂理,所以每堂每人只係夾返百幾蚊(佢連8級樂理都有教)

之前我仔1:1學樂理,老師自己都知貴,就半賣半送(仔收1:1錢,之後連堂女學琴,仔操卷,老師兩邊教)

之前未生仔前,攪埋學生演奏會、帶學生睇演奏會(家長唔駛入場)、帶埋歐洲音樂trip

不過唔駛pm我,佢唔多收新學生了

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:54
咁我真係死好彩(好彩得緊要)

我女8級俾緊$440/45分鐘

好吸引~~
希望我呀細遇到好老師就好

我大仔學緊初級350/45mins 冷門樂器.
爸爸用鋼琴去比較就話好貴

醒目開學勳章 王國長老

Lu324 發表於 19-3-13 11:23
好吸引~~
希望我呀細遇到好老師就好

我仔長笛,由中一開始學,準備考5級,到而家準備8級都仍然係$350
Ok嘅,不過可能鋼琴老師太好,比較之下長笛老師就無咁完美

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 15:16
我仔長笛,由中一開始學,準備考5級,到而家準備8級都仍然係$350
Ok嘅,不過可能鋼琴老師 ...

可能我既再冷門D
一開波已收$350
不過上門

醒目開學勳章 王國長老

Lu324 發表於 19-3-13 15:24
可能我既再冷門D
一開波已收$350
不過上門

學完第二時咪可以教人囉

b3410 發表於 18-9-26 11:20
樂器的確要比較多的投資。尤其是萬一小朋友還算有小小資質,打算進一步培養,還要加按 ...
對,無資質又煩,有資質又煩

Cheeselover 發表於 19-3-11 22:59
錢不是大困難,迫她天天練琴才是大挑戰!
過咗迫小朋友練琴的階段,不如時間如何分配更頭痛

回覆樓主

想問一下大家,練手指位的階段要多長時間?是不是沒有特定階段?即使是八級,時不時都用錯手指?不過高手會較少出錯。阿女不明白用錯手指彈對key有什麼問題。

Cheeselover 發表於 19-3-13 21:49
想問一下大家,練手指位的階段要多長時間?是不是沒有特定階段?即使是八級,時不時都用錯手指?不過高手會 ...

我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要改

LeeCC 發表於 19-3-13 22:12
我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要 ...

我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

mansum92 發表於 19-3-13 22:25
我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

佢曾經自由發揮,但太自由了,所以老師要捉返佢