用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實而家學琴都幾貴下
樓主: kimberlybaby
go

其實而家學琴都幾貴下   [複製鏈接]

回覆樓主:

如初學者,都覺貴,就不要洗濕個頭,因越上越貴,個小朋友有心學就好,唔係盞勞氣又傷荷包!我個完成五級已停了!

mypang 發表於 18-9-30 19:23
如只是想小朋友學吓樂器,可以留意一下音統處嘅樂器訓練班,學費吾貴,教正統皇家試內容及樂理。如插班生比 ...

回覆 mermaidmama 的帖子

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以一般老師都會建議你去考級

retriever 發表於 18-9-28 07:39
幾歲?

早兩睇返D 舊相,原來細路好細個(睇返D 相先覺,當時唔覺)已經帶佢去琴行學啟蒙班。
原來大家都有做呢D無謂嘢。

little_yolky 發表於 18-10-8 12:12

跟剛買車時一樣,都會買好多無謂野,結果無點用。

到多年後再買車,如果再買無謂野,就好傻仔了。。。

;-)

kwan_kwan3 發表於 18-10-8 11:51

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以 ...

其實有d老師初級高級都是一個價錢

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以 ...

但有啲老師或琴行見你彈嗰級嘅歌/書就算你冇考都會當你嗰級, 因為你真係學緊嗰級嘅嘢。我以前個老師就係咁,不過都廿幾年前
而家多咗老師初級至3級同一個價錢, 到4級先加, 然後7級再加, 如此類推.....

little_yolky 發表於 18-10-8 12:12
仲有呢 d 班一般都要家長陪上, 真係悶鬼死.

我俾細路學琴, 只為俾佢識 d 音樂、識睇譜、左右手協調、可應付校內音樂考試, 所以只是搵左個普通老師教, 平平地的。咁我又真係見過 七百幾蚊教 45 分鐘的老師, 又真係好似 pro d   

去到某個高階階段,不少老師都會安慰你無須咁急考級呢,你唔考級,即係你會継續幫襯佢。我小朋友前兩項樂器兩位老師,就係教左佢多年,完全睇通我地既睇法,拖住黎教~~~

仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師就話隔一年考七級啦,佢仲系細,身形和手都細碼

老師甘安排算唔算拖我呢?
就係有朋友話老師拖我,話佢仔女都係考五級後2年考八級的,都係10~11歲八級

LeeCC 發表於 18-10-10 12:37
仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師 ...

考五級後兩年考八級唔係唔得,視乎小朋友天份,但考咁趕又為什麼呢?小朋友還享受鋼琴嗎?還是上升中份portfolio 多樣野寫?

tkinwong 發表於 18-10-10 13:20
考五級後兩年考八級唔係唔得,視乎小朋友天份,但考咁趕又為什麼呢?小朋友還享受鋼琴嗎?還是上升中份por ...
其實我唔急八級擺portfolio,但朋友多次催我快d, 老師拖慢左我
佢小朋友讀一條龍學校,亦無需要交portfolios

LeeCC 發表於 18-10-10 12:37
仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師 ...

其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半年,一路彈一路進步,見到佢彈得好興奮,我都好開心。直到老師話可以考8級時,因為彈左大量名曲,只需半年準備就可以考了。

mansum92 發表於 18-10-10 20:54
其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...

系呀,老師話要阿仔預備7,8級前彈好多歌,都有彈Chopin的waltz,還有其他名曲

0030 發表於 18-9-26 16:21
回覆 kimberlybaby 的帖子

頌樂協會~
can you provide more info. pls.

mansum92 發表於 18-10-10 20:54
其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...
請問你説的masterpiece 是哪一本?可否給書名?謝謝。

fany 發表於 18-10-8 13:20
其實有d老師初級高級都是一個價錢

我女10年前學$600/45mins,什麼級也一樣,去到演湊級轉老師,要$1000/1hr,我一個都仲頂得順,朋友二個小朋友只係一個樂器也$8000,小朋友又有天份,學了三種樂器,每月開支真不少.

kimberlybaby 發表於 18-9-22 14:42
閑閑哋半個鐘都起碼二百至二百幾蚊
如果老師係有料教的話二百至二百幾半小時算是中至低價。依家多左細路學樂器,老師就周街都有,一定要小心選擇係咪識教,有d混水摸魚呃飯食都夠膽死開天殺價,最慘家長吾識比人蒙混多時,浪費孩子的時間,所以一發覺有吾妥要搵其他老師比較一下。初學的話建議不用找太貴的,純粹看看孩子有冇興趣持續發展,之後再換資深/名師教。如果讓孩子一直在音樂上發展下去,你預左係一個無底深潭!

LeeCC    發表於 18-10-28 12:53

‹ 上一主題|下一主題