用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔個人資料概覽
go

女拔個人資料概覽  

剛剛睇完簡介會,完全冇提及需不需要做portfolio

請問會否好像考小學一樣,要交幾頁紙的portfolio?

入面包含照片、 certificate,還有沒有其他建議需要遞交的資料?有沒有限頁數?

ABCdoreme 發表於 18-9-22 12:35
剛剛睇完簡介會,完全冇提及需不需要做portfolio

請問會否好像考小學一樣,要交幾頁紙的portfolio?

佢哋果份Portfolio Summary咪仲詳細, 已經係標準左既Portfolio,無須要自己再做一份。行數唔夠填咪自己加行囉,electronic format任你edit加行加到你夠用~~~

mcl203 發表於 18-9-22 13:10
佢哋果份Portfolio Summary咪仲詳細, 已經係標準左既Portfolio,無須要自己再做一份。行數唔夠填咪自己加 ...

Same here 加埋縮影的cert copies, 冇放相  

cmchang0927 發表於 18-9-22 13:49
Same here 加埋縮影的cert copies, 冇放相

HKID 已經有相~~~

回覆樓主:

呢份嘢設計真係一流, 填完一份成個portfolio已經好完整

可以影來參考下嗎? Please

kkyyho 發表於 18-9-22 21:36
可以影來參考下嗎? Please

Open to public 的,上女拔個 website 就有得 download

cmchang0927 發表於 18-9-22 13:49

如果可以加certificate copy, 那麼可不可以加埋 女兒參加義工或其他活動嘅照片在入面

因為義工和某些活動、表演, 是沒有certificate, 衹有照片

ABCdoreme 發表於 18-9-23 02:05
如果可以加certificate copy, 那麼可不可以加埋 女兒參加義工或其他活動嘅照片在入面

因為義工和某些活動 ...

我諗要加也可以, 但我自己沒有加, 因為沒有cert的成績表的課外活動欄有寫

ABCdoreme 發表於 18-9-23 02:05

因為義工和某些活動 ...

自由發揮
盡量寫,填完一次,填其他學校form都方便D

ftmhappy 發表於 18-9-23 09:42
自由發揮
盡量寫,填完一次,填其他學校form都方便D

知道

只是不知道只文字列出來夠不夠,需不需要再另外附加一份有 照片的 portfolio, 讓人容易看一點 。

另外女拔是否第一間 interview的直資女校? 其他協恩、聖保祿、 德望 是不是較遲才開始interview?

ABCdoreme 發表於 18-9-23 09:57
知道

只是不知道只文字列出來夠不夠,需不需要再另外附加一份有 照片的 portfolio, 讓人容易看一點 。

如果比賽/證書/活動認受性高,學校一看就知道學生水平,自能分辨學生是否校方想找的人。

又,按過往經驗,DGS應該是最先開始招生程序的女校。

ABCdoreme 發表於 18-9-23 09:57
知道

有cert唔洗相啦
無就可考慮下

對,第一間填表,上年協恩& DG 1st in 系同一日

mcl203 發表於 18-9-22 16:42
HKID 已經有相~~~

細B未攞ID冇相wor

回覆 ftmhappy 的帖子

上年不是DG同HY同一日first in, 今年就撞到正

Sorry, 搞錯,上年今年都撞正

請問點樣開啟戶囗吖?我搵唔到🙏

yoyo.yang98 發表於 18-9-23 14:49
請問點樣開啟戶囗吖?我搵唔到🙏
入Admission果度有條link, 按入去咪有……

回覆 Yanamami 的帖子

有試入去試過.唔見可以申請ID賬戶.

yoyo.yang98 發表於 18-9-23 14:58
回覆 Yanamami 的帖子

有試入去試過.唔見可以申請ID賬戶.

https://admission.dgs.edu.hk
有呀!好清楚喎~

yoyo.yang98    發表於 18-9-24 06:25
yoyo.yang98    發表於 18-9-24 06:24