用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1b-1c有邊d直資可試?
go

band1b-1c有邊d直資可試?

大家好,請問band1b-1c成績邊間直資可試?男仔,住葵青區,活躍開朗,視藝、音樂、運動唔叻,但又不適合齋讀書。thanks
想試李國寶,崇真,培基,還有嗎?

如果不嫌遠,仲有滙基、顏寶齡。

回覆 ka_ka 的帖子

個人覺得李國寶比較適合,我仔各方面都同你仔一樣,他現在讀得好開心。功課又不是太多,又不會話一點小事都要罰那種。

ka_ka 發表於 18-9-21 22:31
大家好,請問band1b-1c成績邊間直資可試?男仔,住葵青區,活躍開朗,視藝、音樂、運動唔叻,但又不適合齋讀 ...
SPC...HKUGA ~~~

LittleButter 發表於 18-9-22 00:22
如果不嫌遠,仲有滙基、顏寶齡。

這兩間真係有點遠 顏寶鈴我今年或者會去簡介會睇睇,多謝你意見

Ngsharon 發表於 18-9-22 10:13

個人覺得李國寶比較適合,我仔各方面都同你仔一樣,他現在讀得好開心。功課又不是太多 ...

李國寶我上年去過open day都幾鍾意,會不會太過輕鬆或校風方面如何?thanks

回覆樓主:

培僑書院

李國寶校風好好的,仔同同學相處得好開心,功課不會太多,平常二至三樣功課,週五就會多的。開學3個星期,講的都好正面,好喜歡回學校,他話學校氣氛同小學完全不同。

Ngsharon 發表於 18-9-22 15:29

李國寶校風好好的,仔同同學相處得好開心,功課不會太多,平常二至三樣功課,週五就會 ...

多謝你的回覆,等我地多了解間學校。仲想問課外活動多嗎?放學時間係咪好晏?返學好似係8點?因我家行去葵芳地鐵站都要20分鐘。thanks

最多可選兩項課外活動,8.05分返校,3.55放學。

ka_ka 發表於 18-9-21 22:31
大家好,請問band1b-1c成績邊間直資可試?男仔,住葵青區,活躍開朗,視藝、音樂、運動唔叻,但又不適合齋讀書。thanks
想試李國寶,崇真,培基,還有嗎?
男仔,崇真附近仲有英華書院及聖瑪加利男女英文中小學

Ngsharon 發表於 18-9-22 16:33

最多可選兩項課外活動,8.05分返校,3.55放學。

謝謝資料

ka_ka 發表於 18-9-22 15:39
多謝你的回覆,等我地多了解間學校。仲想問課外活動多嗎?放學時間係咪好晏?返學好似係8點?因我家行去葵芳 ...

唔知你住近葵芳邊個位,290A會經光輝圍、葵芳返到匯基,荃灣去匯基只須35分鐘就落車。

jk923 發表於 18-9-23 16:59
唔知你住近葵芳邊個位,290A會經光輝圍、葵芳返到匯基,荃灣去匯基只須35分鐘就落車。
...

我唔近嗰邊啊,如果搭290A我最近要行20分鐘到葵俊苑站,同行去葵芳地鐵站差唔多時間

ka_ka 發表於 18-9-24 00:37
我唔近嗰邊啊,如果搭290A我最近要行20分鐘到葵俊苑站,同行去葵芳地鐵站差唔多時間
...

明白,祝你搵到間合適嘅中學!

jk923 發表於 18-9-24 07:46
明白,祝你搵到間合適嘅中學!

多謝