用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請入讀加拿大大學
go

申請入讀加拿大大學

2019安省大學已開始接受報名,你們有子女會報嗎? 可以一齊傾下。

有經驗的JM 亦希望你們能俾意見我,感激不盡!

請問大家個程序係咪係OUAC 網頁楝咗想報嘅大學及科系,俾埋費用後,嗰間大學才會個別通知你所需文件呢? 通常所需文件是什麼呢?

Transcript 是怎樣俾大學呢?經學校直接寄去大學定要自己寄去呢? 我囡間學校張Transcript 列晒 S1-S5 成績,用ABC去評分,其實咁樣大學點去評估呢?

J-smama 發表於 18-9-21 10:57
2019安省大學已開始接受報名,你們有子女會報嗎? 可以一齊傾下。

有經驗的JM 亦希望你們能俾意見我,感激 ...

本月尾有加拿大升學展,過去行下 !

db7mu23 發表於 18-9-21 22:31
本月尾有加拿大升學展,過去行下 !

是加拿大領事館辨的那個嗎?

J-smama 發表於 18-9-22 11:04
是加拿大領事館辨的那個嗎?

記得去睇下 !

db7mu23 發表於 18-9-22 13:31

記得去睇下 !

好,謝謝你!

J-smama 發表於 18-9-22 14:59
好,謝謝你!

29.9.2018 星期六

db7mu23 發表於 18-9-24 10:12

29.9.2018 星期六

領事館辨的算係最有規模,我去年都有去聽,U of Waterloo 個 co-op program 好吸引,相信要求也一定好高。今年真係輪到我囡要報,更加要去了解清楚。

db7mu23, 你是過來人嗎?

J-smama 發表於 18-9-24 10:27
領事館辨的算係最有規模,我去年都有去聽,U of Waterloo 個 co-op program 好吸引,相信要求也一定好高。 ...

我打算2019年9月
阿仔往加拿大升大學 !

J-smama 發表於 18-9-24 10:27
領事館辨的算係最有規模,我去年都有去聽,U of Waterloo 個 co-op program 好吸引,相信要求也一定好高。 ...

30.9.2018 星期日

db7mu23 發表於 18-9-24 10:31
我打算2019年9月
阿仔往加拿大升大學 !

真係好喇,可以一齊傾吓。 我囡打算去安省,你仔打算去東岸定西岸呢?

J-smama 發表於 18-9-24 10:36
真係好喇,可以一齊傾吓。 我囡打算去安省,你仔打算去東岸定西岸呢?
...

我地主要找一些加拿大政府應,完易畢業的公立大學,取易不取難。

至仲要係畢業後,能夠留在加拿大工作及取得居留權。

db7mu23 發表於 18-9-24 11:16
我地主要找一些加拿大政府應,完易畢業的公立大學,取易不取難。

至仲要係畢業後,能夠留在加拿大工作 ...

加拿大揾工多數要求Canadian working experience,咁如果讀co-op 課程,對將來都會有好處喎

J-smama 發表於 18-9-24 14:18
加拿大揾工多數要求Canadian working experience,咁如果讀co-op 課程,對將來都會有好處喎
...

阿仔想讀哲學 !

db7mu23 發表於 18-9-24 14:36
阿仔想讀哲學 !

讀哲學,好叻呀!

J-smama 發表於 18-9-24 15:59
讀哲學,好叻呀!

唔好咁認真,笑料 !
有學校收先算 !

J-smama 發表於 18-9-24 10:36
...

我會帶齊3年學校成績,同埋自行制作,預計2019年 A Level 成績,方便與學校代表傾談 !

J-smama 發表於 18-9-21 10:57

有經驗的JM 亦希望你們能俾意見我,感激 ...

以我當年經驗 填妥OUAC後再去個別的大學登入 之後會睇到所需文件然後upload 一般係要求高中成績表 學校dse predicted grade及 ielts成績要官方直接 electronic去大學

puppyqq56 發表於 18-9-24 23:12
以我當年經驗 填妥OUAC後再去個別的大學登入 之後會睇到所需文件然後upload 一般係要求高中成績表 學校dse ...

Puppyqq56, 感謝你的回覆。

請問你小朋友在香港是讀DSE 定 IB 課程呢? 是否在年頭約二、三月便收到大學offer?  那麼DSE / IB 放榜後還需呈上成績嗎?

老實說,我女兒的成績只算中等,只是數學科成績比較突出,但聽聞當地學生要取得很高的average (90以上)才能入UT、UW這類大學,所以都有點擔心。心想如果要這些成果績,在香港已經是狀元了!

你是過來人,實際情況是否用香港成績去申請也要求這樣高呢?

db7mu23 發表於 18-9-24 17:45
我會帶齊3年學校成績,同埋自行制作,預計2019年 A Level 成績,方便與學校代表傾談 !
...

係喎,好提意!

J-smama 發表於 18-9-26 08:26
是否在年頭約二、三月便收到大學offer?  那麼DSE / IB 放榜後還需呈上成績嗎?

老實說,我女兒的成績只算中等,只是數學科成績比較突出,但聽聞當地學生要取得很高的average (90以上)才能入UT、UW這類大學,所以都有點擔心。心想如果要這些成果績,在香港已經是狀元了!

你是過來人,實際情況是否用香港成績去申請也要求這樣高呢?

"是否在年頭約二、三月便收到大學offer?  那麼DSE / IB 放榜後還需呈上成績嗎?"

///// 加拿大大學 offer 一般由一月開始出 ,是 rolling basis ,越高分越快收 offer 。我知道大部分只是 conditional offer ,所 DSE / IB 放榜後是要呈上成績的,我孩子是 IB ,成績由 IBO 直`接 send 比大學。

"聽聞當地學生要取得很高的average (90以上)才能入UT、UW這類大學"

///// 是個別大學個別超級熱門科目才會去列要求九十幾分,主要亦是 science 和 engineering 為主。另外有些大學的非理工科,我亦聽聞因為名氣大而收生要求十分高。所以可以四出打聽一下,自己手上的分數,申請哪些大學成功機會高。