用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 對仁濟E位好失望
go

[其他] 對仁濟E位好失望 [複製鏈接]

排在2年半終於入到荃灣仁濟E位, 但每個月給的訓練堂數太少, 語言發展遲了2年,算嚴重拉, 每個月只肯給1堂單上,1堂小組, 太少了,糼兒老師堂也很少得4堂. 有關仁濟E位網上資料太少, 查唔到, 真係好後悔簡左仁濟. 大家仲係排仁濟條龍的話, 請你自己行量拉
   0    0    0    0

ipoipo 發表於 18-9-21 10:26
排在2年半終於入到荃灣仁濟E位, 但每個月給的訓練堂數太少, 語言發展遲了2年,算嚴重拉, 每個月只肯給1堂單 ...

E位的堂數平均都係6-7堂,除非好特別需要

回覆樓主:

就算S位也差不多,有時靠政府不如靠自己!

排在2年半終於入到荃灣仁濟E位, 但每個月給的訓練堂數太少, 語言發展遲了2年,算嚴重拉, 每個月只肯給1堂單 ...

遲兩年都係排 E?

跟埋一齊睇上堂,都要努力做家居訓練

其實間間E位都係差不多堂數,3T 1個月比你1堂個別已經係嚴重先有,政府係咁上下。

回覆樓主

回覆 lobb2015 的帖子

係,都排係E位

回覆 DenDenC 的帖子

我有朋友係耀能E位, 開始言語爭1年, 每個月有1堂單, 2堂小組, 依家追到爭6個月, 就CUT左1堂單, 小組維持2堂,小朋友讀主流幼稚院, 讀九龍塘迦南, 3T上齊, 但佢個小朋友情況唔算嚴重,耀能俾D堂真係多D, 我當初貪近屋企選仁濟,選擇錯誤!!!

回覆 ipoipo 的帖子

其實政府提供既服務係有但不足夠,上年排到協康E位,堂數每月都係7堂左右。認真講個別堂不夠及小組人數太多,導師無瑕顧及。唯有自己再出外自費加堂ST 2次& OT1次,起初我都以為排到好開心,因為一個地點訓練,不用再帶小朋友走來走去,點知發覺又要返學,又要E位訓練,又要外出補堂,成日都好趕大細都好累!

回覆 toto25 的帖子

我外補言語咋, 同埋上社交,. 安排係星期六上, 最頭痛係星期日好多D機構休息, 冇得做訓練

我間E位只有4堂, 仲要開學到現在無埋OT. 唉.........   真是揀錯......
若仁濟有6-7堂已很好了,

回覆 diffmo 的帖子

有時同小朋友做決定是好是壞都要睇彩數,囝囝讀左一年E位後,縱使已在家配合做練習,但進步好慢。之前亦有同冶療師傾過此問題好像冇改善,因為我囝囝主要言語同社交較弱。最終醫務社工提議轉讀I位,因為全日在學校時間長D,兼收老師從旁協助佢同小朋友互動及相處技巧。坦白講I位資源比E位少,但大小都冇咁辛苦,而ST上門,中心OT自費2次(全部放在平日)星期六及日興趣班或去公園玩。其實依家既轉變未知是好是壞,但見他開心左同言語溝通好左D。
如果您不太滿意服務,問下社工,始終每個小朋友情況不同,再睇下有咩好見意及方法。希望您小朋友找到一個合適佢既訓練。

謝謝你的意見, 我今天問了社工. 她話會反映給治療師知, 唯有等候

ipoipo 發表於 18-9-27 17:57
回覆 DenDenC 的帖子

我有朋友係耀能E位, 開始言語爭1年, 每個月有1堂單, 2堂小組, 依家追到爭6個月, 就CU ...

您好,請問你朋友的小朋友K幾啊?
3T係出去上定係到校服務啊?

ipoipo 發表於 18-10-2 13:11

我外補言語咋, 同埋上社交,. 安排係星期六上, 最頭痛係星期日好多D機構休息, 冇得做訓 ...

現在如何?

回覆 holokhang 的帖子

K1, 無外補3T, 只係外補言語咋

回覆 yaubb2014 的帖子

仍舊係E位, 另外外補言語
‹ 上一主題|下一主題