用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生) ...
樓主: charger
go

如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生)   [複製鏈接]

HK-CR7 發表於 19-8-23 15:38
但學校太深藍, 校長對示威者既說話太令人失望, 唔想小朋友在學校被洗腦
黃藍黑白各有自己的理論思維和立場。相信世界上冇一種理論是絕對完全正確的。

人類可以進入現代社會,其根本就係因為科學。科學嘅精神就係無論理論有幾美好,都要看實驗/實踐的結果,如果實驗結果和理論不符,幾美好嘅理論/願景都係錯嘅,或適用範圍有限嘅。

300年前的牛頓經典力學幾咁優雅簡潔,但實驗結果證明他的理論基本是錯的,只適用于小範圍的近似值。於是100年前有了愛因斯坦相對論,當大家都以為相對論絕對無錯時,Double-slit experiment 帶來了量子力學怪異和難以置信的推論,愛因斯坦至死不相信。但量子力學至今不斷被實驗證明。
大家決得自己是否聰明過愛因斯坦?如果唔係,愛因斯坦都會搞錯,你今日堅持的理論/信念是否一定正確呢?

希望學校在小朋友學習過程可以盡量提供多維度的信息,讓小朋友自己多思考而形成自己的判斷。不論網上流傳的個篇文是否陳校長所書,如有興趣可以先睇睇原文,再判斷是否有“洗腦”的功效。所述内容是否真實有理据?會否“失望”?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

HK-CR7 發表於 19-8-23 15:38
但學校太深藍, 校長對示威者既說話太令人失望, 唔想小朋友在學校被洗腦

我又冇留意,請問左邊度可以睇到, 我淨係睇過之前有家長話幼稚園啲老師好冇愛心

charger 發表於 18-9-22 23:58
呢個我唔知,雖然我都想知,但如果直接咁問老師校長又好似好現實,驚有唔好印象。
一直以來我們都當所有野 ...
請問親子功課其實點樣的, 是勞作要家長陪小朋友一做?

重想問下民幼得7成升民小, 另外3成除小部份轉到神校, 知唔知其餘的同學會去左咩學校?

thanks

回覆 anyapple 的帖子

33人的班,不算小班教學吧,可以照顧的過來啊?

littlefoxlan 發表於 20-12-19 01:37
回覆 anyapple 的帖子

33人的班,不算小班教學吧,可以照顧的過來啊?

我每年都有去觀課。其實卅幾人會分開4-5組。做唔同嘅task,做完一個task跟住去另一組做下一個task。繁忙得嚟井井有條。對比絕大多數嘅幼稚園,民生書院幼稚園的課室又大又靚設施齊備。班房自設洗手間,連去廁所都可以係班房入邊解決,好efficient .

回覆 charger 的帖子

ok,thx!!
‹ 上一主題|下一主題