用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生) ...
樓主: charger
go

如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生)  

回覆 charger 的帖子

IF MS VS ST CAT? WILL  CHOOSE MS?但無得大抽獎

請問一班多少人? 2個班主任夠嗎?

bape0060 發表於 18-11-27 11:48

請問一班多少人? 2個班主任夠嗎?

33人。1 NET , 2 local teachers 1 teacher Assistance in class.

想問問民幼怎樣睇成績,怎知道小朋友跟唔跟到進度?

charger 發表於 18-9-29 08:23

面試要考數字英文圖畫描述,最好有上N班,問卷也必須用心填 ...

請問民生教學方法是比較傳統還是比較活動?要坐定定好嚴嗎?小朋友自信和show and tell能力如何?

唔好意思好多問題,應想了解間學校多d. (emoji)(emoji)

回覆樓主

民幼 普通話語境如何?小朋友能用普通話對答嗎?

flyseeker 發表於 18-12-4 01:18
請問民生教學方法是比較傳統還是比較活動?要坐定定好嚴嗎?小朋友自信和show and tell能力如何?

唔好意 ...

我個人覺得是比較傳統的教學方式。一半時間需要坐定定。不過老師會要求小朋友主動參與,不主動者老師會打電話提同係家長日講。
民生每年有中英普故事/朗誦比賽,係建立自信和表達能力的機會,老師會幫手訓練,但大部分要家長操才會有好成績。
我個個去年有攞安慰獎,今年入唔到決賽,我估其他同學都進步緊。

charger 發表於 18-12-12 14:09
我個人覺得是比較傳統的教學方式。一半時間需要坐定定。不過老師會要求小朋友主動參與,不主動者老師會打 ...

多謝曬你的詳細回復(emoji)(emoji)

CandyCheung123 發表於 18-12-4 02:41
民幼 普通話語境如何?小朋友能用普通話對答嗎?

每班有固定普通話老師,成績單上亦有列明普通話成績,學校有統一考GAPSK. 我所知大部分同學都考到優良。我個個可以用普通話對答。

charger 發表於 18-12-12 14:35
每班有固定普通話老師,成績單上亦有列明普通話成績,學校有統一考GAPSK. 我所知大部分同學都考到優良。我 ...

嘩,幾好喎!你小朋友 邊啲科目有外補?

CandyCheung123 發表於 18-12-12 18:35
嘩,幾好喎!你小朋友 邊啲科目有外補?

冇外補,請睇3樓回覆。

回覆樓主:

今天2019年7月2日,回民生完成民小註冊手續。特此回到這個post. 記錄下此刻心情。

在過去約一年時間裡,想盡自己努力為寶貝尋找更合適的學校,嘗試報讀了其他各類小學包括國際學校和IB,有得有失。但最後寶貝告訴我“不要再面試了,我就要讀民生小學,其他學校我不會讀的,才突然發現寶貝在三年快樂的幼稚園生活中,已經和學校,同學建立起了親密的聯繫,雖然小朋友自己未必很明白。但這份將繼續6年或12年的聯繫,是小朋友未來快樂的源頭和堅強的支持。這份從3歲開始的緣份,是可遇而不可求的。回望自己的初心是為寶貝找到快樂健康成長的園地,其實3年前我們就找到了......

Angelina_barbie    發表於 19-7-5 17:13

樓主,感謝你的分享(emoji)(emoji)

恭喜樓主
謝謝分享

多謝分享!
因不是全部小朋友可以直升, 想問你感覺上同學/家長之間的競爭大嗎?

easymom112 發表於 19-7-7 14:59

多謝分享!

基本上感覺唔到競爭,成績冇排名,除非相熟家長,否則唔知其他同學成績,無從比較。學校話小學收生睇成績操行 ,操行更加唔知點競爭。我們平時只係基本做晒功課,學術亦冇特別補習操練。小朋友有大把時間玩。

charger 發表於 19-7-8 20:10

基本上感覺唔到競爭,成績冇排名,除非相熟家長,否則唔知其 ...
好好.....感覺你小朋友好愛學校

㳟喜曬你!感謝分享!新手媽媽有問題仲想問你,已pm你了thanks!🙏

但學校太深藍, 校長對示威者既說話太令人失望, 唔想小朋友在學校被洗腦

cpa1314 發表於 19-8-21 18:08

㳟喜曬你!感謝分享!新手媽媽有問題仲想問你,已pm你了thanks!🙏

謝謝你!
已回覆PM