用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生) ...
樓主: charger
go

如果時光倒流,我是否還會選擇龍幼(民生)   [複製鏈接]

yanyanb0401 發表於 18-9-22 11:21
恭喜樓主,我反而想知其他幼稚園畢業生考到入民小係米機會好微?

理論上有15%小學位,約40個位留給外生,但這次冇offer的民幼生6月可以和外生一起再次報讀,也有取錄的機會。所以外生機會比較小。

angelhi 發表於 18-9-22 09:06
我想問一下親子功課和家長参與多少都會評估嗎?或只評估學生平時所學過的和在校表現?
...

呢個我唔知,雖然我都想知,但如果直接咁問老師校長又好似好現實,驚有唔好印象。
一直以來我們都當所有野都計分,親子功課我們會照指示用最簡單快捷的方法做,一定不會雕花,通常半個鐘內搞完。我們相信親子功課的目的是培養家長和小朋友一起動手的習慣,作品是否漂亮完美並不重要,無需花太多時間精神。
學校邀請參與的活動,如觀課,旅行,出遊助手,我們都盡量參加。其實都幾好玩。冇壓力的。

回覆樓主

請問樓主本身都是住九龍城區嗎?

charger 發表於 18-9-22 23:58
呢個我唔知,雖然我都想知,但如果直接咁問老師校長又好似好現實,驚有唔好印象。
一直以來我們都當所有野 ...

都認同樓主,作為現任民幼k1用家,可能一開始未習慣這些親子功課/閱讀計劃,感覺到有少少壓力。但正如樓主講,如果可以當成和小朋友一齊學習成長,的確小朋友會學到不少。而且我覺得小朋友好享受父母一齊完成親子任務。
無論如何,恭喜您 希望2年後同你一樣都收到好消息啦!

Mandymama0529 發表於 18-9-23 00:34
請問樓主本身都是住九龍城區嗎?

K2時搬入九龍城區。

angelhi 發表於 18-9-23 07:08
都認同樓主,作為現任民幼k1用家,可能一開始未習慣這些親子功課/閱讀計劃,感覺到有少少壓力。但正如樓主 ...

希望你同小朋友都享受學校生活,共同進步,K3 開學順利取得民小取錄。

回覆樓主

樓主,咁其實k2老師比嘅資訊係咪都準確?例如老師話小朋友算中尚,或表現ok, 係咪多數民小都收番?有冇d好大出入?

Cacameister 發表於 18-9-24 14:49
樓主,咁其實k2老師比嘅資訊係咪都準確?例如老師話小朋友算中尚,或表現ok, 係咪多數民小都收番?有冇d好大 ...

K2老師話自己唔知小學點收,佢都衹係能夠根據返小朋友過去嘅四份評估去分析返畀我哋聽個情況,小學嗰邊點決定佢哋唔知,亦冇辦法控制到。

回覆樓主:

K2時,民幼老師表示小兒是中下,建議可以揾下其他小學,但是K3開學時小兒已有民小offer。因為K2老師咁建議,我們有安排小兒考其他小學,最後小兒去了另一間小學。

rabbitmingming 發表於 18-9-25 17:29
K2時,民幼老師表示小兒是中下,建議可以揾下其他小學,但是K3開學時小兒已有民小offer。因為K2老師咁建議 ...

請問最終去了邊間?考慮因素係?如不想公開可否PM我?我們也在研究是否有比民生更合適的小學選擇。

charger 發表於 18-9-25 23:00
請問最終去了邊間?考慮因素係?如不想公開可否PM我?我們也在研究是否有比民生更合適的小學選擇。
...

民小整體也很好,只是每間學校都有其好的及不好的地方,了解過後我只是為小兒選擇了一間較合適他的私小。我的例子是民幼K2老師話未必收返小兒,但最終K3時已有民小offer, 所以K2時話唔得都仲有希望,不用氣餒,更加要積極預備考小一,可能有更合適的出路。

charger 發表於 18-9-22 22:19

理論上有15%小學位,約40個位留給外生,但這次冇offer的民 ...

民幼升民小有85%?

pokipoki 發表於 18-9-26 15:19
民幼升民小有85%?

係留最少85%的民小位俾幼稚園。
當民小39人x7班共273人
民幼上民小大約 70%(232/330 )

吉蒂小豬 發表於 18-9-26 16:00
係留最少85%的民小位俾幼稚園。
當民小39人x7班共273人
民幼上民少大約 70%(232/330 )

甘好好wor,因為我考慮想報多一年K1

回覆樓主

民小有offer可以參加自行/大抽獎嗎?
知唔知今年幾多成小朋友first round有offer?

民幼好難入,聽聞考學術野。我女係9月B,應該都微。

taiyeung 發表於 18-9-27 23:26
民小有offer可以參加自行/大抽獎嗎?
知唔知今年幾多成小朋友first round有offer?
...

有民小offer就不可以參加自行和抽獎,學校只會派表給冇offer的同學,不過聽聞可以自己在教育局攞表參加自行,有結果後退出抽獎,但如果給民小知道有可能失去民小offer。沒有統計本round收到offer的人數。

rubywylam 發表於 18-9-28 15:47
民幼好難入,聽聞考學術野。我女係9月B,應該都微。

面試要考數字英文圖畫描述,最好有上N班,問卷也必須用心填。
民幼K1都有細B,  印象中最細好似11月。細B係有機會的。
雖然考民幼競爭大,但到考小學時想考到和民幼同級數的小學,競爭和難度會倍增。而民小的offer,就顯得彌足珍貴,特別是對於自行分普通,無世襲位的情況,呢個也是我覺得如民生龍幼的最大價值。

回覆 angelhi 的帖子

親子功課只是做最基本的,當然次次有交,但沒花太多心思。家長參與都係參與最基本要去的,旅行、參觀等,最後也有offer。用家小小個人分享,我家小朋友唔算好乖又唔算好曳,評估又係一般般,無咩特別強項,在幼稚園時普通,感覺一般。入左小學後,小朋友個人開心左,對學校有歸屬感,感覺老師較幼稚園更有愛心。其中一樣我更欣賞既係同學們都愛看書,在同學互相感染下,小朋友也較以前更主動閱讀。

不用太擔心,我女11月細B,今年都收到民小offer 。我們沒有外補,上年K2老師話佢成績屬中下,都叫我地試下考出面的小學。我女比較主動,上堂留心,這個可能是學校喜歡的原因,所以不用太太太擔心學術。
‹ 上一主題|下一主題