用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀中學 (九龍城區)
go

揀中學 (九龍城區)   [複製鏈接]

請教大家今年仔仔小6
如果keep住全級15名以內
但學校係band 2(農圃)
請問有冇機會入到band1中學?
   12    0    0    0

sprandy 發表於 18-9-20 19:54
請教大家今年仔仔小6

直資校如 英華,聖士提反 都值得一試  

回覆 elbar 的帖子

多謝回覆。我其實想報 銀喜,黃芴南,何官,華英,迦密。
但我怕自己仔仔好難入到(因為本身band 2小學)
老師又咩都冇講

呈分試, 考成點呀! 級15 , 唔等於教統局次第喎(999632)
有沒有課外活動呀?
華英, 迦密---如果派到, 怕唔怕跟唔到大隊呀!
銀禧, 黃芴南, 何官, --有沒有看過開放日呀?

最後, 阿囝的意願係邊間呢?

農官15名應該入到BAND 1
你可以報下D直資,俾仔仔試下面試,好似英華、東九龍匯基、觀塘福建等
自行可以試旅港、黃笏南、銀禧、丘佐榮
如果仔仔有學樂器 (當然有一定程度),黃笏南都好大機會
玩運動的可試旅港+黃笏南

回覆 CMMANDY 的帖子

我就係知唔等於教局所以都好擔心。
沒有特別課外活動

阿仔冇特別話鍾意邊間
佢淨係想同d朋
友仔一齊😅

華英同迦密好難? 對唔住
我真係咩都唔識 謝謝指教

回覆 aes@ivy 的帖子

好呀。 我都幫仔仔報左面試班
之前自己好鬼天真
以為考到級15就入到band 1.
🤣🤣🤣

多謝你意見。

我見朋友女女讀培道 考級25
都入到黃芴南。

sprandy 發表於 18-9-20 21:14

我就係知唔等於教局所以都好擔心。
唔緊要, 仲有時間學的, 第二, 第三次呈分試未考的, 這個成績好重要, 另外, 去看開放日, 問阿囝跟隊即是邊間呀! 都要一起去望下, 暸解下囉, 看3-4間心目中的學校, 計清楚理想, 理智和現實

sprandy 發表於 18-9-20 19:54
請教大家今年仔仔小6

農小級15必入band 1啦,華英,旅港,銀禧,黃芴南只要放第一志願必入。華英迦密就要睇搏唔搏

收到。 多謝意見

回覆 拆彈專家 的帖子

繼續加油。 多謝回覆

農圃道官小升中人數約是 103 人,派位表現一直都不差,呈分名次首 30 名的學生肯定是 BAND 1 學生。

華英和迦密在九龍城區被視為 BAND 1A 中學,很多家長爭的,所以獲派入的成功率較低,即使放第一志願,獲派入的機會仍然很低,只能講運氣。

若你心儀華英和迦密,想試試自己的運氣,必須要 2 擇其 1,不能 2 間都選,而且必須放在第一志願。若在第二或以後的志願選華英或迦密,只會浪費志願。

註:
呈分名次和校內名次未必相同
校內名次通常是按成績的總分來排列
呈分名次是按標準分計算,通常和校內名次不同,若中英數三科的名次都在首 30 名以內,呈分名次一般來說都不會低於 30 名。

sprandy 發表於 18-9-20 21:17
回覆 aes@ivy 的帖子

好呀。 我都幫仔仔報左面試班
我見朋友女女讀培道 考級25 ====> 樓主, 消息來源可靠嗎? 是否剛剛這一年? 我哋學校個banding一定低過你哋學校喎。不過分別係我哋會好清楚講學生個呈分名次。你朋友女女級25就係呈分名次嚟。如果係過去一屆入到黃笏南, 消息好令人振奮喎。

拆彈專家 發表於 18-9-20 21:26
農小級15必入band 1啦,華英,旅港,銀禧,黃芴南只要放第一志願必入。華英迦密就要睇搏唔搏
...

聽D農小今年畢業家長講,老師講22名前就是最穩陣,不過下年升中用新ps1成績,可能會有小變化,但15前一定是b1

little_yolky 發表於 18-9-21 10:02
我見朋友女女讀培道 考級25 ====> 樓主, 消息來源可靠嗎? 是否剛剛這一年? 我哋學校個banding一定低過你哋 ...

但今年不是傳聞band 2生也能派入黃咩,下年多人只能是博吾博

回覆 憫父 的帖子

好詳細。又明白少少了
多謝你回覆。

瑩希媽媽 發表於 18-9-21 11:01
但今年不是傳聞band 2生也能派入黃咩,下年多人只能是博吾博
都有聽過傳聞, 但我哋成日話15前至穩陣, 如果25乙一家長都搏黃, 咁都幾搏下, 因為25應該係當B2生填了, 乙一最多搏丘中, 女仔或會直接揀聯中。maybe自行入咗都未定。

阿妹好鐘意聯中, 但佢係B3成績。佢今年幫自己set個target係35-40 (簡直痴人說夢話), 家姐話太高了, 45啦, 但佢堅持35-40。後來我私下問佢點解, 佢話想有好成績。後尾我至醒起, 上年學期尾時同佢講過, 想入聯中起碼要考入40名內至有希望...............早知話25啦。

回覆 little_yolky 的帖子

係呀 培道今年都派得唔差呀。同埋我朋友話都係講 運氣。

little_yolky 發表於 18-9-21 11:28
都有聽過傳聞, 但我哋成日話15前至穩陣, 如果25乙一家長都搏黃, 咁都幾搏下, 因為25應該係當B2生填了, 乙一 ...

我仔咪又系好差,唉,你女有目標是好事,但我仔未考過4字頭更加無講要考第几,仲好BB,真系b3走吾甩

sprandy 發表於 18-9-21 11:30
回覆 little_yolky 的帖子

係呀 培道今年都派得唔差呀。同埋我朋友話都係講 運氣。
年年都係咁上下, 不過入聯中就越嚟越多人, 所以阿妹好擔心。
‹ 上一主題|下一主題