用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀中學 (九龍城區)
樓主: sprandy
go

揀中學 (九龍城區)   [複製鏈接]

sprandy 發表於 18-9-24 10:52
回覆 little_yolky 的帖子

係囉真係要運氣
九龍城好多好既學校都係男女校, 問題係頭十名幾乎大半都係女仔, 男仔唔爭氣都無辦法了。

老實講, 我實在唔多鐘意中學部位新校長, 不過阿妹好鐘意間學校。我睇佢長遠可能同我哋脫龍都未定。老實講, 級2X叩門都話唔收, 人哋1X駛鬼揀你咩。

所以我朋友話培道谷左好多又搞咩藝術果類
咪係囉
不過唔係架 好多都仲好想入培中
貪佢校風好

sprandy 發表於 18-9-24 12:30

所以我朋友話培道谷左好多又搞咩藝術果類
咁又的而且確係, 除咗校長以外, 老師真係好好的。但係, 如果級2X想入培中, 好心乙一就填啦, 填咗就入硬了, 唔駛去叩門。不過, 有得級2X, 好多時都會想去丘中、銀禧果D。

little_yolky 發表於 18-9-24 09:05
係呀, 今年P6。叩聯中果位同學仔係考得好過佢果位? 你朋友仔都2X了, 咁都唔收? 如果鐘意聯中, 一早填乙一啦 ...

個人感覺你哋聯中早已成 Band 1尾 同想揀女校嘅 Band 1中同學嘅熱門選擇 (另一間係九真)。另外亦聽聞你哋聯中自行階段主要想收紅磚、衣車或小女學校嘅學生,貪佢哋英文好啲喎。
(按:當年我幫小女交自行表格去你哋聯中,校務處職員一望表格上面小女張校服相立即態度大變,本來好公式化,即刻客氣好多,笑容滿面,變臉速度之快令人嘆為觀止 )

可能又想試 培中想做backup

YolandaTam 發表於 18-9-24 12:45
個人感覺你哋聯中早已成 Band 1尾 同想揀女校嘅 Band 1中同學嘅熱門選擇 (另一間係九真)。另外亦聽聞你哋 ...

聯中同九真既DSE成績仲有一段距離, 尤其係數理科, 簡直係盤古初開以嚟既問題。校長自己就成日講話自己係B1尾, 但係B1尾咁既DSE成績, 就真係............................而且, 佢無諗下自己高中仲未可以開全英班, 九真已經可以了。不過, 謊言講一萬次就會變成真實, 氹咗一批B1尾既外區女仔入去, 生源好D, 咪希望DSE成績都可以上到去囉。

不過, 我深信佢哋自行時, 收既大部份都係B1學生, 否則, 都唔可能開到3班英文班。

little_yolky 發表於 18-9-24 14:58
聯中同九真既DSE成績仲有一段距離, 尤其係數理科, 簡直係盤古初開以嚟既問題。校長自己就成日講話自己係B1 ...

似乎......又係一個 教 好學生 嘅例子

YolandaTam 發表於 18-9-24 15:21
似乎......又係一個 教 好學生 嘅例子
我哋學校過去一直唔係咁的, 轉咗呢位校長真係.....................唉!

sprandy 發表於 18-9-20 19:54
請教大家今年仔仔小6
如果keep住全級15名以內
但學校係band 2(農圃)
未聽過band2小學。應該只有band2學生。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 sillydad 的帖子

我估指2線小學

little_yolky 發表於 18-9-21 11:38
阿妹只試過一次咁大把, 試過考到45, 果次係同佢講, 如果考到45, 就奬佢去學黏土班, 佢恨咗成年, 個個禮拜上 ...
如果上到小五六呈分仍然係b3, 你乙1、2、3 會點揀呢?

sprandy 發表於 18-9-21 11:46

老師話同學校排位差唔多喎。佢叫我 再比多d壓力仔仔

黃X南幾穩下。
搏自行1迦南. 自行2 黃
甲1 , 迦南, 甲2 ,黃
乙1 ,黃

最穩陣。。如果黃係target

sprandy 發表於 18-9-20 21:17
回覆 aes@ivy 的帖子

好呀。 我都幫仔仔報左面試班

九龍城2線小學考50都有人入黃xx

little_yolky 發表於 18-9-24 14:58
聯中同九真既DSE成績仲有一段距離, 尤其係數理科, 簡直係盤古初開以嚟既問題。校長自己就成日講話自己係B1 ...

聯中是培道嗎?

little_yolky    發表於 18-9-27 17:16

josephbaba 發表於 18-9-26 19:09
如果上到小五六呈分仍然係b3, 你乙1、2、3 會點揀呢?
叫C6去做夜更看更, 俾佢考直資!

CMMANDY 發表於 18-9-20 21:05
呈分試, 考成點呀! 級15 , 唔等於教統局次第喎(999632)
有沒有課外活動呀?
華英, 迦密---如果派到, 怕唔 ...

請教一下,咩吖教統局次第呀?

穎子 發表於 18-9-27 19:23

学校講座应該有講过~我諗呢度指全港排名~

穎子 發表於 18-9-27 19:23

簡單講 你小朋友前2次雙年份 師兄師姐考PreS1(全港同一份試卷)既成績 會屬於貴小學學生既全港次弟。

咁你小朋友係學校先有個排名(呈一,二,三: 999632),之後對應反師兄師姐個PreS1成績,係全港排名。

咁你自行時(應該只睇呈一,二),間中學會比個申請人名單 EDB, 咁EDB會比返個考生次弟排序間中學。

以上是我個人理解,老師應該黎緊會派張教局既VCD過你睇。講埋點派自行一,二

想問下,培道高中係全中文,定一樣係有英文班?

sfuhsg 發表於 18-9-28 00:24
想問下,培道高中係全中文,定一樣係有英文班?
佢開放日講得好含糊, 據網頁既意思, 應該無再獨立開英文班, 而係英語教學, 輔以母語, 唔知係咪英書中教既意思。總之, 問校長就係咁帶你遊花園。反觀九真, 就好清楚寫明高中係用EMI。
‹ 上一主題|下一主題