用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀中學 (九龍城區)
樓主: sprandy
go

揀中學 (九龍城區)  

回覆 little_yolky 的帖子

haha haha...應該話25啦真係

我仔仔又冇特異功能,驚好多都唔收。
所以我見上年家長叫我入華英
佢講到實入到 我都唔知係咪真

但女仔起碼有聯中男仔咩都冇

回覆樓主

借位一問,如果男仔英文叻,但係運動同音樂都無興趣,9龍城網邊間會適合多d,銀禧同黃笏南右要運動叻

sprandy 發表於 18-9-20 19:54
請教大家今年仔仔小6
如果keep住全級15名以內
但學校係band 2(農圃)

大抽獎好大機會入。 只要排位小心D, 乙一乙二唔好同時放2間大熱, 号碼又唔太差, 都無問題。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑩希媽媽 發表於 18-9-21 11:34
我仔咪又系好差,唉,你女有目標是好事,但我仔未考過4字頭更加無講要考第几,仲好BB,真系b3走 ...
阿妹只試過一次咁大把, 試過考到45, 果次係同佢講, 如果考到45, 就奬佢去學黏土班, 佢恨咗成年, 個個禮拜上堂行過都响人哋廚窗望好耐。點知真係俾佢考到。不過, 去到P3, 中文英文數學深咗, 就無呢枝歌仔唱了。今年開始補數, 希望由最簡單既先切入, 一科一卷丫嘛, 佢數學最掂就先搞科數。其實佢常識、聖經、音樂、視藝都好高分架, 全部A架, 係三主科全部B尾, 搞到變B3咋。

回覆 香印提子 的帖子

我都唔識 唔好意思

回覆 gracelam 的帖子

如果我排黃芴南 係咪機會大d?

sprandy 發表於 18-9-21 11:35

haha haha...應該話25啦真係

其實我覺好多大機會抽入的,識一個你地學校前十的,自行華英,無收,除成績,他還有好多活動和數學獎

咁入體藝 係咪岩d呀?

回覆 瑩希媽媽 的帖子

冇收呀。。。。 我覺得好大壓力呀
最幣d同學家長 大家好口密架
我問野 冇人覆

sprandy 發表於 18-9-21 11:36

但女仔起碼有聯中男仔咩都冇
香港地做男仔係蝕D。

其實老師呈一無講呈分名次嗎? 今次呈二問清楚, 過去幾年大概入華英、迦密既係咩名次, 好具參考價值的。例如如果過去入華英既係級5內, 就唔好浪費個自行位了。我估迦密一定有機, 我哋係對手了。 去咗簡介會未? 記得叫仔仔俾心機作文, 要帶中英作文各一篇, 老師改過果D, 仲有數學習作一份去面試。

sprandy 發表於 18-9-21 11:43

咁入體藝 係咪岩d呀?
朋友, 體藝係B1喎, 點入?!

sprandy 發表於 18-9-21 11:44
回覆 瑩希媽媽 的帖子

系冇收,華英自行收生要求高,不過大抽獎仍然有機會,今年你地都有個二十几名的抽入華英,所以抽獎機會還是大的

老師話同學校排位差唔多喎。佢叫我 再比多d壓力仔仔
咁就一定入到band1中學

我全部都冇去過簡介會。 我而家努力睇緊
多謝你資料

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我係驚佢運氣好我冇咩呢d運
抽小學都去間勁差
之後小2轉校

我都話我真係唔係好知。。。我諗住你體育勁

香印提子 發表於 18-9-21 11:36
借位一問,如果男仔英文叻,但係運動同音樂都無興趣,9龍城網邊間會適合多d,銀禧同黃笏南右要運動叻 ...
首先, 好奇一問, 你個頭象點解唔係香印提子既?????

另外, 銀禧同黃笏南唔係要運動叻, 黃笏南音樂叻應該有著數, 記得好似講過要學樂器, 仔仔無興趣都幾慘。校長話三主科最少要有一個A。銀禧聽聞面試中文題目都幾深, 但無聽過要運動特別叻, 只要成績好就得。不過, 如果自行唔得, B1生大抽奬放乙一都好大機會。

sprandy 發表於 18-9-21 11:48
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我係驚佢運氣好我冇咩呢d運

我女也一樣,小學派去最後志願,升中我保守,把自二填乙一,就入左,我希望穩陣,吾想博

sprandy 發表於 18-9-21 11:44
回覆 瑩希媽媽 的帖子

同屆有競爭,有時讲都未必真,聽下算了