用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

de [複製鏈接]

del.
   0    0    0    0

sumpo 發表於 18-9-20 14:33
先剛開學一個月,雖然係大左一年k2, 我覺得都要些小時間適應,但我女副班主任成都吹佢地要快啲喇,做哥哥姐 ...

老師問題吧! 這樣會影響小朋友,令小孩變得好容易緊張焦慮。 試想想日日比人趕頭趕命的感覺。。。。。。

sumpo 發表於 18-9-20 14:33
先剛開學一個月,雖然係大左一年k2, 我覺得都要些小時間適應,但我女副班主任成都吹佢地要快啲喇,做哥哥姐 ...

反而我覺得你有d奇怪,小朋友都k2啦!都唔關細唔細b事,我囡k1我都堅持佢自己咩書包,呢個係教佢責任,教佢自立。
返學時候老師當然趕走你,唔係個個家都好似你咁你校門前擾擾攘攘就不得了。
若果你覺得書包真係好重唔幫佢咩唔得,你可以係校門前10米叫小朋友咩返定個書包,道別到夠先行校門講聲拜拜走人。

另一個post我都有睇,我都有擦我囡既字,但因為我逐筆捉得好嚴架,mon住佢寫兩個字,之後佢都寫得唔錯。唔想俾老師擦,就係屋企先同小朋友寫好d字,咁佢唔係被老師叫重做就唔會咁有hard feeling啦!
小朋友都要有積極態度,小心唔好俾佢都成日覺得自己仲細,做唔好理所當然咁。

honeybibibibi 發表於 19-3-1 22:46
反而我覺得你有d奇怪,小朋友都k2啦!都唔關細唔細b事,我囡k1我都堅持佢自己咩書包,呢個係教佢責任,教 ...

交替下書包時間姐,我小朋友都冇不合作,未去到擾擾讓讓姐,我自己都怕擾攘到人嘅

平時梗係講緊同佢做好,有問題梗係會擦,我唔洗人教都知啦,本身我覺得係我小朋友嘅字都冇問題下比人擦,先會有咁反應

你會唔會get 錯晒, 我絕冇覺得我小朋友細,持細行兇,標籤同成日提佢細b嘅係老師同我講,我小朋友有啲咩唔對,就會話佢可能都係細, 始終係細b, 咁講,我覺得好似一句覺得佢細,咁唔洗你教咩,我係屋企教佢一套之餘,老師都應該對小朋友有耐性,大b好細b好,係咪大b保正冇問題先,點解要咁唔一視同仁呢…

sumpo 發表於 19-3-1 23:56

交替下書包時間姐,我小朋友都冇不合作,未去到擾擾讓讓姐,我 ...

咁我真係get錯曬啦!
你標題(K2 細B)其實你唔特別講明我唔知佢係細B。
你明唔明白老師一句:點解唔自己咩書包其中的含意?
所以我話,如果你認為非要幫佢咩不可既,就早幾步俾返小朋友自己咩定書包道別完先行去門口。
希望你唔好誤會我用意,我只覺得可以做多少少野配合返學校,就算你認為佢唔應該咁趕都好。
唔通你打算日日重覆係門口交接書包,然後被老師問點解唔自己拎,再被老師趕走連道別都黎唔切咩?

honeybibibibi 發表於 19-3-2 00:54
咁我真係get錯曬啦!
你標題(K2 細B)其實你唔特別講明我唔知佢係細B。
你明唔明白老師一句:點解唔自己 ...

出post內容我唔特別講,咁點出post呀

其實我講緊係開學第一日, 我亦唔係講緊要堅持日日書包交替,只係講緊第一日返學只係書包交替,冇拖拉,老師都語氣重咁吹,覺得不是太禮禮,況且我係早返到學校,沒有遲到,小朋友亦表現合作入到學校,先會覺得老師吹住咁急做乜
你都唔好誤會我,當然日后返學我避面麻煩,好似你咁講,早多少少門口遠少少攪掂先行入學校。都唔係話想攪對抗嘅……其實只係呻下,想了解下,到k2係咪所有野真係要咁緊張嘅態度,因為同k1時,學校態度差太遠,想問下過來人姐……

sumpo 發表於 19-3-2 01:48

因為成件事與係唔係細B毫無關係,所以你唔講,我以為係你自己標籤小朋友,點知原來係老師標籤你小朋友。

而且我只能單靠文字去理解你講既野,(有時/有次)即是不只是開學第一日,但原來又只係講開學第一日。

所以都係算啦!文字無語氣,真係好易令人誤會。

最重要係希望小朋友有愉快既校園生活
‹ 上一主題|下一主題