用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何準備呈分試?心情,情緒和成績, 如何調節? ...
go

如何準備呈分試?心情,情緒和成績, 如何調節?

身邊好多朋友既孩子將要呈分, 大人細路都好緊張,好多驚失準

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-9-20 14:11
我啲朋友無緊張喎!都係好似平時咁考。唔呈分又唔係可以hea考。
不過我自己就早啲叫我仔開始溫囉!身邊同學 ...

家長們好緊張,有些小朋完全唔當一回事

回覆 mypineapple 的帖子

請問什麼叫呈分試 ? 是否只是小學升中學才要 ?

sukifamily 發表於 18-9-23 02:29
回覆 mypineapple 的帖子

請問什麼叫呈分試 ? 是否只是小學升中學才要 ?

是,一般小學升中學前需要呈分,以供教育局評定學生派位組別(Banding)。呈分試即是小五下學期最後一次考試,以及小六頭兩次考試,上述三次考試成績會上呈教育局,呈分科目包括中、英、數、常、視、音,某些學校可能會另外加上其他科目。詳情可以瀏覽教育局網站:

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

mypineapple 發表於 18-9-20 12:25

平常心。

經歷完阿大, 宜家又到阿二, 都係平常心三個字。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

邊度有得準備, 呈分剛剛遇著青春期, 搞佢青春期D脾四已經想死, 邊得閑去理個呈分, 日日响度撩交嗌。

不停操卷,操卷,再操卷。 大人唔使咁緊張, 因為會影響考試嗰個小朋友

别人家孩子呈分影響到你嗎?

IloveJJ 發表於 18-9-20 17:18
其實唔需要緊張呀!緊張都無用架

準備充分,胸有成足,才能不緊張。

asweetmom 發表於 18-9-26 06:07
别人家孩子呈分影響到你嗎?
當然影響到, 否則運動員點會要心理E生隨團。去到大型運動, 除咗講實力, 心理質素都相當重要。

little_yolky 發表於 18-9-26 10:08
當然影響到, 否則運動員點會要心理E生隨團。去到大型運動, 除咗講實力, 心理質素都相當重要。 ...
agree, d人炒燶月餅都係差不多原因

little_yolky    發表於 18-9-26 11:34

little_yolky 發表於 18-9-24 10:51
邊度有得準備, 呈分剛剛遇著青春期, 搞佢青春期D脾四已經想死, 邊得閑去理個呈分, 日日响度撩交嗌。 ...

你講得好啱; 處理情緒, 保持關係, 再諗考試, 大家合作已經非常美滿了!!!

jc2009 發表於 18-10-11 12:53
你講得好啱; 處理情緒, 保持關係, 再諗考試, 大家合作已經非常美滿了!!!
前個幾禮拜, 响街跌親, 好似爛蕃茄咁, 日日要同佢沖涼、洗傷口, 就佢多咗, 佢又好似正常返D咁喎。

little_yolky 發表於 18-10-11 12:56
前個幾禮拜, 响街跌親, 好似爛蕃茄咁, 日日要同佢沖涼、洗傷口, 就佢多咗, 佢又好似正常返D咁喎。 ...
媽媽母愛又要發揮了.....

回覆樓主

最緊要唔好病!

回覆樓主:

睇咗近排啲新聞,心態反而改為更隨心,嚟緊仲減咗補課,而且諗住玩多啲,大家輕鬆啲,因為我小朋友一向成績都因為緊張而麻麻,所以更加冇咩要求,希望反而會大家都舒服啲