用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 18-19馬鞍山聖若瑟交流區
go

18-19馬鞍山聖若瑟交流區 [複製鏈接]

Hello!大家好,希望借此貼分享多些學校資訊及
遇到的疑難,謝謝!
   2    0    0    0

你們小朋友適應未?

無人讀呢間中學

RUBY1216 發表於 18-10-9 17:40
無人讀呢間中學

我想為女兒報讀,請問你是已經入學了嗎?

回覆 快樂Emi 的帖子

是啊!  今年剛入讀.

RUBY1216 發表於 18-10-23 14:56

是啊!  今年剛入讀.

謝謝你回覆。
想問你知道乙部放第三有機會嗎?
女兒是band 2,但想先試沙田的中學。
聽說學業學校比較谷,我覺得也是為學生好。
咁老師關愛學生嗎?

另,午餐可以家人自行在中午才送進去嗎?
希望妳有空分享一下。謝謝你!

我都係好少開貼, 就係因為呢間學校太少資訊, 以上來問下人,
我仔B2生, 係甲乙都放第2, 有無機會好睇面試同3次呈分分數,
學校比我想像谷, 好壞睇個人接受程度, 老師一般可接受的.

Lunch我仔是學校訂飯的, 都可指定時間送飯到校放下, 我仔班
有兩,三個同學仔是工人姐姐送飯的.

RUBY1216 發表於 18-10-25 14:36

我都係好少開貼, 就係因為呢間學校太少資訊, 以上來問下人,

謝謝你RUBY1216, 我只是想找一間適合女兒程度的中學,才可有自信地學做人。
謝謝你,很有心,開帖分享。
可能大家都比較關注band 1 學校。
沙田區會選一間乙一。
馬鞍山的話,現在在考慮聖若瑟馬崇放乙二丶乙三。
兩間也是認真讀書的,如果學校關愛學生就更好。

唔使客氣, 睇完資料後最重要自己分析選擇是否合適小朋友, 我都是按阿仔小學以往派位資料,

他平時成績, 評估他屬那類學校才決定去資訊日及面試, 再睇埋老師評語及三次呈分成績去填表.

因佢果年出生率開始回升,
阿仔第二次呈又有一主科失手, 所以我都沒考慮選B1, 怕派不到會跌到好後, 博入到也怕程度跟不上, 還是選擇果幾間所謂B2頭學校, 覺得較大機會及適合.

沙田, 馬鞍山B2頭學校也有去過, 聖若瑟讀書是較全校性的, 功課頗多,默書頻密, 制度較傳統, 嚴厲,

女仔細心就好D, 我仔粗心大意多甩漏, 馬祟也不錯, 感覺較關愛, 兩間也有直屬小學, 收生數量也要考慮啊!

‹ 上一主題|下一主題