用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女生港島區選校
go

女生港島區選校  

代友問東區女仔 B1C~2A, 乙一選中婦/筲官/民生?

eaubobo 發表於 18-9-19 23:23
代友問東區女仔 B1C~2A, 乙一選中婦/筲官/民生?
如果已經係邊緣人...又係女仔...我會乙1放嘉諾撤...就算最終係B2...都仲有機會偷到雞~~~

mcl203 發表於 18-9-20 00:46
如果已經係邊緣人...又係女仔...我會乙1放嘉諾撤...就算最終係B2...都仲有機會偷到雞~~~ ...

因佢小學不是嘉諾撒,所以冇特別留意

mcl203 發表於 18-9-20 00:46
如果已經係邊緣人...又係女仔...我會乙1放嘉諾撤...就算最終係B2...都仲有機會偷到雞~~~ ...
如心儀男女校又有什麼選擇呢?

小吉媽媽 發表於 18-9-20 11:22
如心儀男女校又有什麼選擇呢?

又係邊緣生?~~~

Happy School 小五,成績屬於band 1,無特別【閃光】獎,無特異功能,英文口語麻麻。是不是只能等大抽獎?

mcl203 發表於 18-9-20 11:23
又係邊緣生?~~~
茅錯

kittyBB2018 發表於 18-9-20 11:31
Happy School 小五,成績屬於band 1,無特別【閃光】獎,無特異功能,英文口語麻麻。是不是只能等大抽獎?  ...
我知有中西區B2生,情況同你小朋友一樣,今年自行入左銅羅灣的聖保禄,你可以試下。

Happy School 小五,成績屬於band 1,無特別【閃光】獎,無特異功能,英文口語麻麻。是不是只能等大抽獎?  ...
問題徵結唔係無特異功能, 而係英文口語麻麻

持之以恆 發表於 18-9-20 11:38
我知有中西區B2生,情況同你小朋友一樣,今年自行入左銅羅灣的聖保禄,你可以試下。 ...

銅鑼灣聖保祿學校? 有其他體藝? 銅鑼灣係直資,不可能自行喎~~~

mcl203 發表於 18-9-20 11:56
銅鑼灣聖保祿學校? 有其他體藝? 銅鑼灣係直資,不可能自行喎~~~
是資助果間,沒有體藝

小吉媽媽 發表於 18-9-20 11:34
茅錯

我估,可以諗下:
1. 乙1 筲官, 乙2 劉永生
2. 穩陣D,乙1 衞理 或 金文泰

持之以恆 發表於 18-9-20 11:58
是資助果間,沒有體藝

果間係跑馬地。呢間似乎唔太重視體藝,睇重成績,自行收B2生似乎有D難度,會唔會轉左區呀,乙部本區係有偷雞既可能~~~

little_yolky 發表於 18-9-20 11:41
問題徵結唔係無特異功能, 而係英文口語麻麻

其實,我估,部分B1中學成功左既考生,英語能力都係平平,始終中小多~~~

mcl203 發表於 18-9-20 12:03
果間係跑馬地。呢間似乎唔太重視體藝,睇重成績,自行收B2生似乎有D難度,會唔會轉左區呀,乙部本區係有偷 ...
咁就唔清楚佢有無轉區,派位知結果時,其他家長都感到好意外。

若想自行已有機會離場,參考學校派位往績,揀適合程度既中學,機會係有既,唔好自亂陣腳~~~

持之以恆 發表於 18-9-20 12:06

或許真係轉左區呢,SPSS 咁緊張成績,似乎,放個位俾B2係要個學生有個人長處,但我係估既~~~

持之以恆 發表於 18-9-20 12:06
B2生要自行入呢間, 應該無乜機會喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-20 12:41
B2生要自行入呢間, 應該無乜機會喎?
但大抽獎無位分比中西區呀?有無位比南區?除非轉左區,

持之以恆 發表於 18-9-20 12:47
但大抽獎無位分比中西區呀?有無位比南區?除非轉左區,
無位比南區 ~~~

持之以恆    發表於 18-9-20 12:56