用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀小三,在英文串字方面非常弱,有同路人,可否幫幫我? ...
go

[讀障] 讀小三,在英文串字方面非常弱,有同路人,可否幫幫我? [複製鏈接]

小朋友今年小三,在英文串字方面非常弱,往往溫英默要比別人花多一百倍時間,但仍然記唔到,有曾是同路人,可否敎教我怎樣和他溫習,或是有上門老師介紹、或有否專為這些學生而設的課程讀呢?
   2    0    0    0

藍天海岸 發表於 18-9-19 15:42
小朋友今年小三,在英文串字方面非常弱,往往溫英默要比別人花多一百倍時間,但仍然記唔到,有曾是同路人, ...

博思會。
讀障用其他方法串字,係串到的。要多點時間和合適他的方法。
我小朋友都係讀寫,串個字,每一分,有血有淚,深深明白。後來,我女上博思會,上左一年幾,加上大個左,自己慢慢掌握到合她自己的方法。
共勉

tinaleung 發表於 18-9-19 17:59
博思會。
我小朋友都係讀寫,串個字,每一分 ...

謝謝你的意見

藍天海岸 發表於 18-9-20 10:03
謝謝你的意見

我都迷網過,後來,明白到每個小朋友都有其優點。欣賞下小朋友,欣賞下自己。讀寫小朋友只係要一個適合他的方法,共勉

tinaleung 發表於 18-9-19 17:59
博思會。
我小朋友都係讀寫,串個字,每一分 ...
可否提供地址和有關資料,謝謝!

tinaleung 發表於 18-9-27 18:21
我都迷網過,後來,明白到每個小朋友都有其優點。欣賞下小朋友,欣賞下自己。讀寫小朋友只係要一個適合他 ...

絕對同意。小朋友用拼音、再加拆字、再加用Apps溫默書,每次默書都用上兩至三星期溫習,才有機會合格。所以每次完成溫習我都會讚賞他認真、努力、不輕易放棄的態度等等。不管分數如何,所以他慢慢都知道最重要是盡力做,結果如何都不是重要

溫書時,唔好睇錯左幾多個字,唔好加上x號。
係睇小朋友寫左幾多個對的字,係每個串得對的地方加上tick 號。

做家長要明白,唔係小朋友唔想串,唔乖,係腦本身個輸入同輸出系統同大部份人唔同。

明白做家長勞氣,但小朋友何賞唔係用左200分的努力,才記到幾個生字。

所以,我都係小朋友的同行者。共勉
‹ 上一主題|下一主題