用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想去外國升學但英文勁差
go

想去外國升學但英文勁差 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆樓主:

住英homestay會英文講進步快D

Chuengmm 發表於 18-9-18 16:13
大仔入唔到local u, 黎緊打算送佢去外國升學
但佢英文由細到大都唔多好, 我怕送到佢出國佢同人溝通唔到
佢 ...

去臺灣,強國咪中文搞掂  

佢 ...

今年dse? 遲下出國打算幾時?

佢 ...

大個仔要由佢學習,冇人幫佢嘅時候自然會搵方法學習,每日也是英文生活,有心唔會唔識,重點係佢自己都有興趣有信心去外國讀書!佢認為自己可以做到,媽媽便放手吧!

回覆樓主

其實根本不用擔心!海外大學,英國、澳洲!除了美國(現在都小人會選擇美國)!大部分講國語或廣東話比較多!可以放心!
英文一般的、在那邊不到三個月左右、應該連口音都可以了!

Kai12345678 發表於 18-9-18 22:44
其實根本不用擔心!海外大學,英國、澳洲!除了美國(現在都小人會選擇美國)!大部分講國語或廣東話比較多 ...

三個月改埋口音,好似誇張咗D

回覆 poonseelai 的帖子

三個月改口音唔係唔得,Dialect Coach 都話過 6-8 星期可以掌握到口音。
不過現實好少香港學生去到外國會改到口音,第一本身母語唔係英文,第二香港學生唔願講。

英國宜家都好多大陸及香港人,有朋友亞女學校D新生連英文都唔明都考得入,成個boarding house好似去到Chinatown 咁!可以試下入美國community college,可能易D入

jj100c 發表於 18-9-19 11:19
英國宜家都好多大陸及香港人,有朋友亞女學校D新生連英文都唔明都考得入,成個boarding house好似去到China ...

咁就好好奇想知學校名喇

Chuengmm 發表於 18-9-20 11:31
我就係覺得要有個底
雖然去到外國多機會比佢地講多d聽多d一定學得快
但一句都聽唔明既話又點學到野

不如去考下ielts, 有listening and oral, 看看成績如何,或者Ok

回覆 雪碧仔 的帖子

呢個情況唔係因為冇底,而係唔肯去改變。
你入一轉外國大學就知,真係好多內地學生,而且佢地英文真係唔多掂,可以話香港英文小學生都叻過佢地。但係唔少內地學生都唔會怕畀人笑,正正會利用自己「唔係 native speaker,講得差冇人可以嫌棄」,會努力用英文溝通,亦好主動搵教授。有 d 夜晚仲會不斷聽 Youtube videos 學英文。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-9-20 11:53
回覆 雪碧仔 的帖子

呢個情況唔係因為冇底,而係唔肯去改變。

申請大學前不是要有基本英文聽寫講能力嗎?怎可能是小學程度?

3b 發表於 18-9-20 13:24
申請大學前不是要有基本英文聽寫講能力嗎?怎可能是小學程度?

內地果班有好多真係可以英文唔掂架,口語肯定唔少名直私小學生仲叻,篇文好多文法錯。我宜家幫緊兩個內地人 grammar check,改到我暈  

回覆 Chuengmm 的帖子

其實吾係話去到外國自然會學識架, 我有些親戚去左英國幾年成日群住亞洲人, 英文一樣吾掂.

首先要個小朋友自己自願想去外國先, 要佢明白呢決定係為乜, 佢清楚自己目標, 再決定係咪要去外國. 否則可能會有機會係哂錢番來.

一旦決定左要去外國讀, 在香港搵補習, 密集咁補英文, 先要提起番佢對英文吾好抗拒, 同埋打番好少少個英文基礎. 如果英文基礎太初, 小朋友去到外國書也只會拉牛上樹. 基礎好D. 自然容易跟得上同有心機讀, (我個人覺得最好搵私人補習單對單教, 當然個老師要有心機教同有能力啦.

我覺得如果個小朋友對英文有番信心同興趣, 又打番好個基礎, 起碼去到外國基本溝通到, 佢都無咁驚, 而且會更有自信.

回覆樓主:

亞洲人看那?亞细上星期曰(亞洲人日本妹)看戲及食野,講英文為主 本地單對單太貴,二來小朋友好吃力!

回覆樓主:

仔最效及動力方法,識異性講英文先筆友起再上绸
‹ 上一主題|下一主題