用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學學管樂, 對升中有否幫助
go

小學學管樂, 對升中有否幫助

小學學管樂, 對升中有否幫助?
本身有學鋼琴, 現小學選興趣班老師安排吹色士風.

愛女 發表於 18-9-18 16:07
...
反正去到中一都需要學一種樂器,學定色士風無壞既。

...

最少5級,有d學校要8級先至會叫有用

回覆樓主:

升中,成績好最有用,其他只係錦上添花而已。
學樂器令年輕人專注力強,抵得住悶,即使對升中無直接幫助,對個人成長絕對有益。不過一定要係有興趣,否則只係浪費時間金錢。
(按:小女小三開始為應付學校音樂科要求學小提琴,但一無興趣二無天分,學到中一停咗,之後除非學校考音樂 Practical, 否則完全唔碰個琴。反而我自己雖然學藝不精,但到現在仍偶爾彈鋼琴自娛。呢樣就係有興趣同無興趣嘅分別。)

...

如果小四以上, 當興趣可以學, 但用來升中, 就無謂浪費金錢及時間, 中學如有管弦樂團基本要求無6級以上係冇用, 除非天生異稟,一兩年考到6級都好難下。

所以都係嗰句, 為升中, 花時間考好呈分試仲實際。

2jkidsfather    發表於 18-9-21 08:16
王家爸爸    發表於 18-9-20 13:42
claudiayumt    發表於 18-9-19 14:05
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mansum92 發表於 18-9-18 18:40
最少5級,有d學校要8級先至會叫有用
色士風5級,可能真係同無級無太大分別。不過要考八級,我估起碼需要三年。

YolandaTam 發表於 18-9-19 11:34
升中,成績好最有用,其他只係錦上添花而已。
學樂器令年輕人專注力強,抵得住悶,即使對升中無直接幫助, ...
我都覺得集中精力考好呈分試最正路。

王家爸爸 發表於 18-9-18 17:41
反正去到中一都需要學一種樂器,學定色士風無壞既。
其實上到中學先學得唔得呢?

MrBeast 發表於 18-9-20 14:05
其實上到中學先學得唔得呢?
如果無學開,可能真係上到中學先學應該會更好。
我兩個仔都有學樂器,不過無講俾老師知道,所以音樂堂吹返小學啲歌,老師都收貨。

王家爸爸 發表於 18-9-20 14:11
如果無學開,可能真係上到中學先學應該會更好。
我兩個仔都有學樂器,不過無講俾老師知道,所以音樂堂吹返 ...
我有位朋友就是小學學了少少但又唔係好叻,上到中學又要重新初班開始過,佢投訴話老師又唔比佢op out

回覆樓主:

我小朋友升中前已8級 ,
成績1A。我唔覺得有
好大幫助。

...

管樂幫唔幫到升中,要睇埋加少少運氣。

我仔成績1A加5年级管樂8级,升中時,管樂能力令佢爭取到佢人生最好的機會。

...

要看你的目標中學是哪間。
神校:要看學校樂團需要才邀請學生參與Audition,八級都未必有機會。
津校:成績從來是王道。

所以,不要以為對選校有幫助才學樂器,要有興趣才開始學習。

2jkidsfather    發表於 18-9-23 12:49
>^^<

...

鋼琴對升中無幫助,但中一二要考樂理, 學管樂較好,我覺得運動+成績最有用, 但只有成績, 就要靠運。

起碼係冷門樂器再加8級