用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
go

新派直資vs傳統名校  

Cfss

左校一間,宣揚愛國愛黨!

SLS 連 DSE 都遮遮掩掩,收中西區咁多 Band 1 生 d 成績都係穩 Band 2,畀我會要中基。

理得佢新定舊,有心搞同做到成績出黎就係好學校。

IloveJJ 發表於 18-9-18 12:49
嗰日去咗中基簡介會,見學校好似好多資源好有大志去培育學生,而且DSE成績都幾好。

其實大家會點揀?如果中 ...
問題係你完全唔可以搏直資, 因為你target KC, 一定要玩到放榜。咁如果SPC收咗, 你放唔放棄自行大抽奬先。

以我所知,以前西區幾間好學校,而家我只認為得SPC同KC還保持一定實力.

s583057a 發表於 18-9-18 13:16
左校一間,宣揚愛國愛黨!
又無咁嚴重。講真宣揚愛國,聖公會同天主教學校都有做,只係無咁明顯,所以小朋友反而受。

不過如果中基收咗,你會放棄KC嗎?

little_yolky 發表於 18-9-18 13:34
問題係你完全唔可以搏直資, 因為你target KC, 一定要玩到放榜。咁如果SPC收咗, 你放唔放棄自行大抽奬先。 ...
以佢既情況,我會建議如果SPC收咗,最好放棄自行大抽奬。

Arabellahk    發表於 18-9-19 13:10

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:27
喂!你答非所問喎!
我唔係考,係諗緊派到SLS,叩唔叩中基啫!
咁緊係叩啦!但放榜後仲有位嗎?

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:30
即係你覺得中基好過SLS?
以過去6/7年DSE成績嚟睇, 中基最差時都好過SLS最好時

今年中基DSE成績大躍進, 重新拋離SLS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:30
即係你覺得中基好過SLS?
如果係呢兩間揀, 是的。而且你都參觀過, 亦覺得中基感覺良好, 對吧。

hkpapa852 發表於 18-9-18 14:39
以過去6/7年DSE成績嚟睇, 中基最差時都好過SLS最好時

今年中基DSE成績大躍進, 重新拋離SLS
不過到叩門先去考, 難度又大好多。

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:28
我唔考中基,只係留嚟叩門。

最後去叩門,難度非常大,可能性好低。