用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:57
即是大家都只考慮DSE成績?
都唔係只考慮DSE成績, 因為你話參觀過覺得幾好。

IloveJJ 發表於 18-9-18 12:49
嗰日去咗中基簡介會,見學校好似好多資源好有大志去培育學生,而且DSE成績都幾好。

其實大家會點揀?如果中 ...

我唔認識聖類斯.

中基我去過一次簡介會, 一次 Open Day, 我及C6對中基印象幾好, 特別係學校投放好多資源係 STEM, Coding, Lego... 度

But, 我女個人興趣唔太 match 中基嘅強項, 所以用家唔多喜歡中基

IloveJJ 發表於 18-9-18 14:57
即是大家都只考慮DSE成績?
中基高中選科彈性度高過SLS好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-9-18 15:24
咁你點睇傳統名校呢?例如聖提,佢成績可能唔及一啲新派直資,但有佢既傳統名牌,你又會點揀呢?
Btw, STEM,coding 唔係你女要既野喎!

哈!哈! STEM,coding 係C6 專業, 當年中基 Open Day 時仲同阿女講, 如果阿女要寫coding / program 功課/project 時佢可以幫手教佢點寫

嗯! 傳統名校我女無本事考喇. 傳統名校真係有佢過人之處, 純個人意見, 傳統名校 "氣質" 係唔同啲架! 聖提今年 IB 出咗兩個狀元, 而 IB 成績整體好高分的

男拔:學生周三復課須幫忙清理 https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbit.ly%2F2MD21OV&h=AT3o0is3f9dKz2-lqMnR1dC5Q8Bf6jJU6KykgE2DZvPbyxAh8xwSHCNDJ3SerVDsGBaDIJ9vOAIzcfEAvFFDv0cPBmXPkPNBF_n9u9xJJJEYv8N4cTcGVacZ6AcjIeeHWyPwKtFFlbRrzX4C1P5qkmdb-F-H3dsDUyb7m3mGStWd0fCTQD20yysetgH8GEhg9-ZuttcZ78bVo-Ue2aTrWfYV2JSp_wdzdgrXq3xmyKiKDWikfQPBGz9fwaJJrA_XB3AF5J_3fmJSqRYO93zaBAyQB8Ggh_9WhWuAYPs-LfAxpfPECS2NZdpO_nIu82jja9BMRSi9Gxor4Z_He6U_ZC7Catl1wzABtYQrbpQHXBZc-qiyLWt_891VO-WbiHJiOvJoPJo9vFnWWx9MRL43L7epPcqi_NY

男拔發起「山竹行動」 學生復課首節課 協助清理損毀校園 http://www.thestandnews.com/society/%E7%94%B7%E6%8B%94%E7%99%BC%E8%B5%B7-%E5%B1%B1%E7%AB%B9%E8%A1%8C%E5%8B%95-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%BE%A9%E8%AA%B2%E9%A6%96%E7%AF%80%E8%AA%B2-%E5%8D%94%E5%8A%A9%E6%B8%85%E7%90%86%E6%90%8D%E6%AF%80%E6%A0%A1%E5%9C%92/

P.S 聖提聞說明天自行停課多一日, 颱風山竹令校舍七國咁亂

I prefer 中基 than SLS. SLS已不是我認識的SLS.

IloveJJ 發表於 18-9-18 15:43
咁所以我有呢個帖囉!
我仔都唔喜coding嗰啲,但中基的確讓我覺得我如果擺我仔入去讀,佢會令佢入到大學。
但我老公同個仔又覺得傳統名校有佢既獨特之處,正如華仁男拔而家成績都跌咗,但佢仍然有佢價值。
所以我咁問。
咁你會點揀呢?
如果你阿仔興趣真係唔鍾意 IT 野, 妳要考慮要仔仔學及寫 coding, program, apps ... 會唔會好痛苦? 中學日子會唔會好難渡過呢? Open Day 時我同啲學生及老師傾談時, 中基有關 STEM 之類嘅課堂&功課(project) 都唔少喎.

直資, 不如你疊埋心水考 SPC

IloveJJ 發表於 18-9-18 12:49
嗰日去咗中基簡介會,見學校好似好多資源好有大志去培育學生,而且DSE成績都幾好。

其實大家會點揀?如果中 ...

我一定揀聖LU

IloveJJ 發表於 18-9-18 15:43
咁所以我有呢個帖囉!
我仔都唔喜coding嗰啲,但中基的確讓我覺得我如果擺我仔入去讀,佢會令佢入到大學。 ...
老實講,以前(好多好多年)SLS真係唔比KC, SPC差好多.亦可以叫做傳统名校.但我唔知咩原因.成績真係跌了.所以我寧可揀比較新嘅中基,最起碼人地積極的.SLS有點死氣沉沉.(个人意見,主觀感受)如果同SPC而家比較....不用考慮,完全唔頭痛.

s583057a 發表於 18-9-18 13:16
左校一間,宣揚愛國愛黨!
學校教愛國好呀, 唔通教叛國好咩?! 至於愛唔愛黨, 呢樣就個人喜好啦!

Arabellahk    發表於 18-9-19 13:15

‹ 上一主題|下一主題