用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校  

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:58
有錢愛國人仕, 讀國際學校, 中產愛國人仕, 想入名校, 入唔到咪入愛國背景既直資學校囉

無錢既就等派位

越左出身越搞盡腦汁幫下一代洗左入右。當然有批係真心堅愛國愛黨既人仕會揀返左校。

artroboy 發表於 18-9-19 11:54
寶馬山5嶽:桂、蘇、and ?
應該仲有:

協, 福, 閩

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-9-19 11:51
唔一定,曾創黨主席及其細佬、前碌特手,全部來自英傳統名校,比左校人更左。一樣可以受重用過根 ...

因為他們有政治遠見,利字當頭,前特首更有家族背景,佢哋本身已流着愛國愛黨嘅血。所以入名校是為了建立人際網絡!

但 樓主 中基和SLS去比較, 因為兩家都唔係名校, 當'中資'VS'耶穌'⇒本人會選中資。 正正常常 唔講個別例子 ,起碼唔會衝出嚟反共呀!

今時今日嘅香港, 但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。

持之以恆 發表於 18-9-19 12:00
QC, KC無份?
Grant Code School, 只有22間香港最早期由教會開辦既中學, 後來先由政府邀請而變為資助學校 (不少現今已轉做直資)

呢22間學校, 政府對佢地一直有特別待遇, 有別於一般津校.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-19 12:03
應該仲有:

協, 福, 閩
我仲以為其中一間係聖女tim..

hkpapa852 發表於 18-9-19 12:00
妳間公司咁有趣?

但萬一入唔到呢D, 只係入到QC/BPS/QES/林護/鄧顯 而入唔到 循道/聖馬可, 係咪好蝕底?

其實無需要真正入讀,只需要考到,提供錄取通知書就可以申請果$3000。

王家爸爸    發表於 18-9-19 12:21

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:35
咩叫"過程"?

點為之"過程"?

讀緊果6年咪過程囉。

不同學校有不同文化,特別歷史悠久既。就算有信仰既,不同學校亦可以唔同氣氛。

同學圈,校友圈又唔同,細路眼界都唔同(當然唔係講,如版友話去返幾個遊學團就有眼界,亦唔係講同學坐遊艇果D 叫眼界)。

特別校友圈,對將來發展既願景,對社會既承擔,你見到有差唔多年紀既人做緊,至會發覺有D 野離自己好近。

greentea000 發表於 18-9-19 12:06
其實無需要真正入讀,只需要考到,提供錄取通知書就可以申請果$3000。
咁幾間津考都係要派位

其餘個D, 要考入都唔易吧!

b3410 發表於 18-9-19 12:00
因為你依家對呢啲學校比較sensitive
我以前都唔會理其他人咩學校畢業,無論中學大學。小朋友升中開 ...
唔係, 以前就有注意了。尤其我哋部門成日要做手作仔, 如果applicant會考美術有A, 仲會認真考慮添。

yovin 發表於 18-9-19 12:05
因為他們有政治遠見,利字當頭,前特首更有家族背景,佢哋本身已流着愛國愛黨嘅血。所以入名校是為了建立 ...
前碌特手老豆唔係警察出身咩?家族背景係咩?我以為佢自己跟親中商會慢慢爬升

artroboy 發表於 18-9-19 12:06
我仲以為其中一間係聖女tim..
來自王家爸爸既:

寶馬山五嶽係五個Bands年代北角寶馬山既五間經常打架既Band 5學校:桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德、北角協同。前面四間都係喺寶馬山道(閩僑喺雲景道尾近寶馬山道),北角協同喺雲景道配水庫附近。前面三間比較近,所以學生之間經常有衝突。附近賽西湖公園又夠大、夠靜,適合做戰場,其中戰鬥力最強既係桂華山,係各場戰役既主角。後來,聖貞德搬咗嚟,衝突更多(可能係桂華山恰新仔)。北角協同比較遠,要上山,所以亦係五嶽中同其他學校衝突比較少既。

mcl203 發表於 18-9-19 12:11
來自王家爸爸既:

寶馬山五嶽係五個Bands年代北角寶馬山既五間經常打架既Band 5學校:桂華山、蘇浙、閩僑、 ...
有聲有畫面

artroboy 發表於 18-9-19 12:02
越左出身越搞盡腦汁幫下一代洗左入右。當然有批係真心堅愛國愛黨既人仕會揀返左校。 ...

以前有批真。左。

即係有D 幾十年老左,甚至坐牢果D。你就算唔認同佢果套,亦會心存敬意,如曾氏兄弟,吳姓老校監。

但亦有牆頭草,隨風忽然“左”,如犯婦人,掃把頭果D,無論左右都應該鄙視之。

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:54
相信10年8年後, 香港中資背景公司比例, 會較現在多好多

要人制網絡, 唔可能再靠以前個套.

呢D咪有政治遠見囉!

上面啲帖我講左, 真係要睇多廿年香港政治情況。

我之後報碩士都係報清華同北大。

咁當然如果 中資學校 VS Band 1A, 在有能力前提下 ,一定會去Band 1A.

hkpapa852 發表於 18-9-19 12:00
妳間公司咁有趣?

但萬一入唔到呢D, 只係入到QC/BPS/QES/林護/鄧顯 而入唔到 循道/聖馬可, 係咪好蝕底?
阿女target果批全部都無!!!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

retriever 發表於 18-9-19 12:13
以前有批真。左。

即係有D 幾十年老左,甚至坐牢果D。你就算唔認同佢果套,亦會心存敬意,如曾氏兄弟,吳 ...
認同!

hkpapa852 發表於 18-9-19 12:07
咁幾間津考都係要派位

其餘個D, 要考入都唔易吧!

係6年中學生涯之中,任何時間考到都可以申請果$3000(只限申請1次),包括自行、統一派位、叩門、插班。

greentea000 發表於 18-9-19 12:21
係6年中學生涯之中,任何時間考到都可以申請果$3000(只限申請1次),包括自行、統一派位、叩門、插班。
...
好有趣的政策。