用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-9-19 11:30
唔係名校LABEL ,係個過程。

唔好講歪左。

不過入去超級名校就讀嘅學生, 最受惠我覺得係人際網絡。 係現實社會中 ,好多時識人好過識字。

當然入得超級名校, 成績一定會好。

補充一點⇒ 雖然我接受中資背景, 但本人 係一個 超級港女。

yovin 發表於 18-9-19 11:35
不過入去超級名校就讀嘅學生, 最受惠我覺得係人際網絡。 係現實社會中 ,好多時識人好過識字。

當然入得 ...
超級名校

相信 SLS 不屬於此列

傳統名校...... 玫瑰崗, 寶馬山5嶽算唔算?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:40
超級名校

傳統名校 和 傳統學校 似乎應該係有分別~~~

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:40
超級名校

一時多咀回應他「名校 label」唓!不是回應樓主。

In fact在我心目中 SLS今時今日,已經唔係名校。

mcl203 發表於 18-9-19 11:44
傳統名校 和 傳統學校 似乎應該係有分別~~~
個人認為:

玫瑰崗同寶馬山5嶽, 名氣遠高過SLS囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 18-9-19 11:11
其實可以問下你老公會唔會因為個applicant中學係讀sls而請?我自己從唔睇邊間中學或會考成績,頂多睇下讀邊 ...
都唔係既, 我請人時, 有個applicant係BPS, 我會注意既。又試過有一個DGS, 不過, 果位女仔性格唔多好, BPS果位就請咗。當然仲要考慮technical skills, 不過, 印象分會好D。但講既就真係呢D級數, 唔係SLS。

yovin 發表於 18-9-19 11:13
俾hkpapa 搶答咗我嘅心意  我都覺得係邊間大學最緊要。 不過都唔及做人嘅態度緊要。 即使你係超級 ...

唔一定,曾創黨主席及其細佬、前碌特手,全部來自英傳統名校,比左校人更左。一樣可以受重用過根正苗紅之地。反之左校出咗唔少反左人仕。

IloveJJ 發表於 18-9-19 10:44
你覺得只有成績重要嗎?
將來出來工作,來自中基和來自聖類斯,有無分別呢?老公响傳統名校畢業,覺得呢點 ...
KC, QC就話啫, 出嚟都可以同人講同689、孫中山先生係校友丫, SLS就唔駛諗呢D了。

Arabellahk    發表於 18-9-19 13:22

yovin 發表於 18-9-19 11:47
一時多咀回應他「名校 label」唓!不是回應樓主。

In fact在我心目中 SLS今時今日,已經唔係名校。

相信10年8年後, 香港中資背景公司比例, 會較現在多好多

要人制網絡, 唔可能再靠以前個套.

一早入愛國學校, 早D認識愛國組織既第二代, 同國內多交流, 最好入埋國內名大學, 咁日後仕途會更加暢通

如果唔係, 點解某D宗教組織既領導級人馬, 都要走去做政協? 做咗政協, 咪有特別代遇囉!

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:49
個人認為:

寶馬山5嶽:桂、蘇、and ?

artroboy 發表於 18-9-19 11:51
唔一定,曾創黨主席及其細佬、前碌特手,全部來自英傳統名校,比左校人更左。一樣可以受重用過根 ...
係.......我朋友左校出身, 但佢好反既................

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:54
相信10年8年後, 香港中資背景公司比例, 會較現在多好多

要人制網絡, 唔可能再靠以前個套.
愛國人仕唔讀左校,讀國際學校架

回覆樓主:

我公司有個員工福利,仔女如果考入呢22間"傳統名校"有$3000現金獎!

2jkidsfather    發表於 18-9-19 14:21
IYY    發表於 18-9-19 12:13

artroboy 發表於 18-9-19 11:56
愛國人仕唔讀左校,讀國際學校架
有錢愛國人仕, 讀國際學校, 中產愛國人仕, 想入名校, 入唔到咪入愛國背景既直資學校囉

無錢既就等派位

little_yolky 發表於 18-9-19 11:55
係.......我朋友左校出身, 但佢好反既................
其實好多北大、清華、復旦⋯⋯出身學者都好明理的。

greentea000 發表於 18-9-19 11:56
我公司有個員工福利,仔女如果考入呢22間"傳統名校"有$3000現金獎!

...

好公司。

hkpapa852 發表於 18-9-19 11:49
個人認為:

蘇浙當年都好出名~~~

...
妳間公司咁有趣?

但萬一入唔到呢D, 只係入到QC/BPS/QES/林護/鄧顯 而入唔到 循道/聖馬可, 係咪好蝕底?

Arabellahk    發表於 18-9-19 13:25

...
QC, KC無份?

little_yolky 發表於 18-9-19 11:51
都唔係既, 我請人時, 有個applicant係BPS, 我會注意既。又試過有一個DGS, 不過, 果位女仔性格唔多好, BPS果 ...
因為你依家對呢啲學校比較sensitive
我以前都唔會理其他人咩學校畢業,無論中學大學。小朋友升中開始,對中學名好敏感,整日忍唔住想知人哋咩中學畢業。
‹ 上一主題|下一主題