用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-9-18 17:10
BTW, 阿仔睇完點睇? 我阿大睇學校比較片面, 只求班校長老師個樣夠nice, 師兄師姐友善, 圖書館夠大, 係咁多 ...
迦密個圖書館睇校信是重新裝修左, 你個女應該會like 啦..

IloveJJ 發表於 18-9-18 15:54
點解?

簡單D 講,鍾意“聖”字頭,多過“中”字頭。

實際D 講,老牌學校既存在,總有佢既道理。

王家爸爸 發表於 18-9-18 17:35
中基收到既學生一定比SLS好,所以又唔可以直接比較。

我諗中基係新直資,而不是新派。

而家講緊成績差幾多?

如果差唔多,當然係信穌哥多D。

IloveJJ 發表於 18-9-18 18:37
呢個係真實個案,我直情識既師兄,係易到你唔信,連當時人都唔信。
不過聽聞中基係喜歡我哋學校學生。
...

請問你仔邊間學校?

HaYi 發表於 18-9-18 20:55
迦密個圖書館睇校信是重新裝修左, 你個女應該會like 啦..
like爆

IloveJJ 發表於 18-9-18 18:37
呢個係真實個案,我直情識既師兄,係易到你唔信,連當時人都唔信。
不過聽聞中基係喜歡我哋學校學生。
...

你仔仔去過這兩間學校未啊? 除咗睇dsc成績, 其實第一感覺都好緊要, 話曬讀六年係個仔, 入到間學校周身都唔舒服就咪讀,名校都係咁話。

By the way,如果派到聖類斯 ,我會選擇叩門去中基。有朝氣,好緊要的!

IloveJJ 發表於 18-9-18 18:39
阿仔間間都話幾好,呢個「新」既問題係佢提出既,佢聽到校長介紹話佢哋有10年歷史,佢話我哋小學有百幾年 ...

我會同個仔講, 新學制 dse 都係得 6年歷史,睇6年成績就可以。

IloveJJ 發表於 18-9-19 10:44
你覺得只有成績重要嗎?
將來出來工作,來自中基和來自聖類斯,有無分別呢?老公响傳統名校畢業,覺得呢點 ...
剛剛出嚟做嘢, 邊間U畢業重要D, 仲講邊間中學畢業?

過多幾年, 只要你有能力, who care which school you come from?

artroboy    發表於 18-9-19 11:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Bingo....叮叮叮叮叮

醒目開學勳章

你覺得只有成績重要嗎?
將來出來工作,來自中基和來自聖類斯,有無分別呢?老公响傳統名校畢業,覺得呢點 ...
其實可以問下你老公會唔會因為個applicant中學係讀sls而請?我自己從唔睇邊間中學或會考成績,頂多睇下讀邊間U同乜嘢系,雖然唔排除某種人鍾意睇呢啲

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-9-19 07:52

我諗中基係新直資,而不是新派。
如果人人咁諗嘢世界會變得很美好

你覺得只有成績重要嗎?

俾hkpapa 搶答咗我嘅心意 我都覺得係邊間大學最緊要。 不過都唔及做人嘅態度緊要。 即使你係超級名中學+ 港大碩士 ⇒ 如果唔識做人, 喺工場上一樣畀人玩死。

如果你老公咁諗 , 我哋已經回歸咗中國, 中資背景中學 畢業出嚟學生比起傳統學校 , 會受愛國愛黨嘅機構歡迎, 咁你話我哋政府,係唔係一個愛國愛黨嘅機構呢? 真係要睇遠多廿年嘅 香港政治 前景, 除非你有「移民」嘅 potential 和準備。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-19 08:24
如果係「聖公會」,我就贊成,但此「聖」不同彼「聖」,呢個聖對我意義不大
...
因為天主唔係你個神?

hkpapa852 發表於 18-9-19 10:53

我新聞系畢業出嚟。

只係in過tvb 亞視 和 有線 嘅新聞部(當年三大 電視台) , 見三間 都冇人問過我喺邊間中學畢業, 亦冇人攞過我張 大學畢業證書來看。 我覺得 第一次interview 佢哋揀樣 揀態度 多過揀成績、 第二次interview見高層 直接考你實力⇒ 試鏡、 個案分析。 我去到第二次interview, 佢哋話我態度好好, 連筆試都唔使(其他人要) TVB已直接問我 幾時返工。

今日我無發燒,應該唔會咁多 錯別字和 spelling mistakes 了!

hkpapa852 發表於 18-9-19 10:53

唔係名校LABEL ,係個過程。

唔好講歪左。

retriever 發表於 18-9-19 11:30
唔係名校LABEL ,係個過程。

唔好講歪左。
咩叫"過程"?

點為之"過程"?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題