用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

當年有個阿婆推紙皮被拉,啲人問佢點解唔申請綜援,佢話有手有腳使乜靠人,要活得有尊嚴。不管是否基層出身,上到另一階層後不免與基層脱節,只會引用已經有機制,唔申請係你個人問題,蠢!好了,簡單啲,每年全數減免嘅有多少%?

我孩子是直資制度受惠者,亦真心贊同名牌直資的教育方法,所以亦經常叫人相同成績都要揀直資。但唔會否認整個制道不利窮人,十幾年過去了,數据亦充份,但冇人會去修正方法改善這個程况。
窮人邊會投訴,今次大學收生主要影響龐大中産的孩子,尤其中上上成績的一班,不只醫科,還有gbs, law, 建築....等科目,呢個階層唔同你嘈?!

2jkidsfather    發表於 18-9-23 07:26
artroboy    發表於 18-9-23 00:05

Yanamami 發表於 18-9-22 19:07
寫禁長—句講哂:打好手上既牌~

打好手上牌。

係呀。

要打好手上嘅牌!

咁都要知道 打緊乜嘢牌, 雀館開乜局。

而家是講緊打牌嘅態度。

我哋嘈緊間雀館,開局欠公平喎!間雀館大家都有份出錢夾俾亞公,大家同亞公反映囉。

雀館裏面間VIP 貴賓房好多人想入去。

原來間VIP房得六枱, 3台打緊台灣牌、 3台打緊廣東牌。

現在五萬人打緊台灣牌、五千人打緊廣東牌。

五萬人又開3台,五千人又開3台,有無稿錯。

你同我講唔理乜牌,態度好打得出色就有機會入VIP房。

爸爸咪轉移視線啦!重叫我唔好打牌去抹麻雀,抹麻雀好玩D。呢D咪呃C9囉。

如果咁都叫公平,你就呃緊自己啦。

記著間雀館係大家夾錢開㗎。

October.    發表於 18-9-25 00:02

ABC-DAD 發表於 18-9-22 17:50
我會鼓勵基層學生專心讀好書,唔好畀社會上啲雜音 騷擾,現時社會上提供畀學子嘅機升學機會,比以前多,資 ...

請先看426#

學生專心讀好書。

其他覺得唔公平嘅旁人去發聲爭取公平D嘅機會叫雜音騷擾。然後你講大義凜然嘅讀書態度要點努力點努力。

你說:「人地係靠自己努力……唔係人人回流都有位。」
以你咁講,回流無位個班,係點解呢?

佢哋回流無位咪繼續外國升學囉,點樣傷口灑鹽呀!IB全球通行嘅。

上面打牌論講得好清楚,VIP房 ~台灣牌開3台、廣東牌開3台。五萬人打台牌、五千人打廣東牌。
個五萬人係焗打。
你講態度,講申請直資減免。

我講係 VIP房(神科) 比例根本不均公平,係講緊個分母,唔係指分子。我係纳稅人持香港身證証就可以發聲表示不滿。你理得我困擾不困擾、跟隊不跟隊

October.    發表於 18-9-23 09:46

李大人 發表於 18-9-22 21:27
我回應閣下係,天水圍基層學生收唔收?如有請指出案例,要考到先有機會減免,有三十萬人地區,一年無一個考 ...

有收天水圍學校畢業既學生呀,仲讀得好出色添。

yovin 發表於 18-9-23 07:06
請先看426#

學生專心讀好書。
比喻貼切

請先看426#

學生專心讀好書。

明眼人都知,根本唔公平,長老話好多人出來拗。我以為拗D乜,根本無嘢拗?

仲要大大聲走去講努力唔努力,仲有其他機會……一句到尾根本D人就自私。
我對呢D有知識嘅自私讀書人, 徹底失望。

自私嘅人慳番啖氣啦, 司馬昭之心路人皆知呀!

我都唔明點解有錢多選擇同公平是對等。有錢可睇私院,可睇公院,但排隊一條,唔會有錢有得楝排另一條入公院,有錢只是有得揀是去私院。
有錢可讀國際學校,可讀津校,但同一制度,唔會有錢有得揀另一制度入津校,有錢只是有得揀去國際校。
明白咩係要同制度,咩係公平。唔明唔想明,都冇辦法。

ilyrd 發表於 18-9-23 07:49
我都唔明點解有錢多選擇同公平是對等。有錢可睇私院,可睇公院,但排隊一條,唔會有錢有得楝排另一條入公院 ...

唔係講緊錢多與錢少,根本無人講錢。

就係正正有兩種制度入大學神科。假設A制係五萬分之三、B制係五千分之三。唔好睇其他任何因素下,只係講A制與B制直接數字去比較機會率嘅「公平」?

甚樣加入A制或甚樣加入B制?
A制容易或B制容易?
甚樣可使A制人轉去B制?
以上呢D,已經係「公平」外嘅「題外話」,這些題外話就可能講緊⇒錢。

retriever 發表於 18-9-23 07:07
有收天水圍學校畢業既學生呀,仲讀得好出色添。
有人中六合彩呀,仲贏得好多錢添…..
.
.
.
唔好以為我撩是鬥非…
大西北地區50萬+人口,幾年只有一個入..
香港700萬人口,一年約有 52X2=104人中六合彩...
以上比喻是恰當的.....

其实呱呱叫唔公平有用咩?幼稚園有人讀名幼,有人讀学券;小-計分有世襲;私小喜收名幼;升中有直資/津校;考大学有JP/ NJ; 出黎揾工都話人脈关系……世界从來幾時公平过?澳洲大学收int'l students分数係比locals低,禁local学生亦觉得唔公平,不过人地int'l students交貴学費呀~~咪又係錢?咪又係唔公平?从来都係要適者生存?环境唔利你,都要自己死掂佢,除非你有本事改变佢,但我唔信用把囗不断叫唔公平就会有改变。頂多似成班同事中午食lunch圍埋大鬧老闆点衰点惡頂,熱烘哄完夠鐘又如常番去开工,日日如事。阿爸阿媽果代都成日嗡:鬼叫你窮呀頂硬上……唔係点呀?世界从來边刻有公平过?

Yanamami 發表於 18-9-23 08:32
其实呱呱叫唔公平有用咩?幼稚園有人讀名幼,有人讀学券;小-計分有世襲;私小喜收名幼;升中有直資/津校 ...

你唔叫又怎知無用呢?有個口就係用呢叫,而加開始有人咕咕聲。咪等一個時候,大家忍唔住嘅人一齊大叫,叫到各大學同林鄭聽到。就算佢哋唔理,呢D叫聲可以阻止佢哋,唔好六枱再搞我台灣牌過3台,變成開2台,而且我總算叫過。

大家都知唔公平, 只係在唔公平上爭取多些 OR 提既得利益者唔好一再去踐踏去乞衣兜度攞飯食。好多嘢係叫番嚟,公屋富户收緊、國民教育下台、689無得連任……

yovin 發表於 18-9-23 08:25

你哋拗得咁過癮,我又插句咀。

我諗細路無錢讀IB。

但新聞話題論點,係用結果來講,即結果有利有錢學子,亦係事實。

問題係,我哋係咪制度要懲罰有錢人?

如你講,個基數係咩重要。

制度要優先港人,無野講。

但係咪制度要優先某個普遍港人多選擇既考試? 有商榷。

續。。。

yovin 發表於 18-9-23 08:25

社會平衡機制,係保障階層流轉。基層有基會往上流,但無負責保障精英階層有幾多由基層流上。

英皇校友林超英減班,其中最重要理由是英皇當年俾不少基層接受最好教育,據講一段長時間,公立醫院醫生最高百分比畢業自英皇。

問題是近年對精英學生要求有很大改變。要求高語文水平,多元技能,這些多要從小培養,並非當年單挫書就達到。

retriever 發表於 18-9-23 08:59

你哋拗得咁過癮,我又插句咀。

儍啦! 無人叫佢懲罰有錢人呀。

保障下窮人、只係叫D有錢人唔好乞衣兜攞飯食咋!其實五萬分之三我都接受(只代表本人立場),立個制度截左去啦,唔好等窮人擔心變成五萬分之二 or 五萬分之一啦。又或者開多幾枱台牌。

小鹿揀學校 發表於 18-9-23 08:27
有人中六合彩呀,仲贏得好多錢添…..
.
.

咁無辦法喎。。。

就算唯才是教,考慮有無才,呢個才不論財富,但有財較易培養才也是事實。

制度上只能儘量做。

譬如, 麥當勞中學有FINANCIAL DISADVANTAGED SCHEME,校長提名級10以內,達全免資格學生。

如你話級10成績,都要靠錢堆來,難以達到。

佢哋小學又有5%學額,給幼稚園校長推薦,合乎全免資格幼稚園生。

又人話,幼稚園生睇到咩才呢?

咪又係儘量做階層流轉既事,找受教既學生儘量俾機會佢哋。

社會平衡機制,係保障階層流轉。基層有基會往上流,但無負責保障精英階層有幾多由基層流上。

英皇校友林 ...

到底做醫生是專業技能重要,還是會吹水重要(好吧,語言技能)?你不會認為6年醫科訓練,DSE學生會記不牢繁多的醫學“英文”名詞吧?有人爆料上年香港大學藥劑年尾有十幾人要補考,佢哋全部都係讀IB(不是隨口UP, 資料來源:香港01有評論)

左丁山也報道過(來自蘋果日報,左丁山專欄),中大醫學院有2年考第一名的都是來自沙田呂明材中學的學生。當然,有人也可以認為醫學考試也是死讀書,以後睇症他們也不會懂得與病人用英文吹水。

自己的親身仔DSE都嫌棄不要,你叫沒得選擇學制的普通百姓怎麼辦?還要叫佢哋唔好嘈。

yovin 發表於 18-9-23 09:12

儍啦! 無人叫佢懲罰有錢人呀。

我諗係,大家睇到個結果,即有利富人,但封左佢,制度上限制某公開試理據上做唔出呀。

好似中文要求問題,女神校帶頭攪個GCE 中文,希望達到同等學歷要求,總之有錢人就多選擇。

如何保障窮人其實極有爭議,譬如,現綜援已包括俾錢上課外活動,買電腦等等,配合現代多元技能要求。將來是否擴展增加補習費,我個人就反對。

問題係,我哋係咪制度要罰有錢人?

但係咪制度要優先某個普遍港人多選擇既考試? 有商榷。

但係咪制度要優先某個普遍港人多選擇既考試?  <<<<  ""普遍港人多選擇"""  ???? 事實DSE是絕大部份政府經營/資助學校一定要用的考試制度,亦是絕大部份港人 "無可奈何" . "別無他選" 的 考試制度 !!!
.
相反… IB/GCE-AL. 才是 普遍港人難以選擇既考試!!!
.
講優先….
如 事實DSE是絕大部份政府經營/資助學校一定要用的考試制度,亦是絕大部份港人 "無可奈何" . "別無他選" 的 考試制度……
咁作為同是受政府資助的香港大學 優先 DSE考試制度 又有何不可???
.
然而, 講 DSE優先 巳是奢望,現實是親生仔DSE 比外人更難入神科,這樣當然有商榷..
.
.
我哋係咪制度要罰有錢人? <<<<< 莫名奇妙!! 沒有一個學生想讀親生仔DSE 而會冇學校收,何罰之有?…
.
難道 加重豪宅印花稅又是要罰有錢人,令佢地冇屋住??

請先看426#

學生專心讀好書。
我覺得打牌論都好離地。
我無咩 大義凜然,鼓勵人讀書無分窮定富。

識講公平,最好都係瞭解清楚每個人都有機會係權利,我有講應該改善dse制度先係基本。
你覺得我指嘅雜音係你,咁係你嘅諗法。
相信,我問嘅問題算無咩 攻擊性言論啦。

好多時,人對別人嘅提問太重防衛,變相 扭曲咗別人嘅問題。
‹ 上一主題|下一主題