用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 G8 想送個囡去外國讀書,究竟美國好定加拿大好? ...
go

G8 想送個囡去外國讀書,究竟美國好定加拿大好?

兩邊都有親戚,住唔係大問題!如果去加拿大就打算讀公校嘅international student. 如果咁比較,美國就相對貴好多! 有冇jm 可俾意見我?

Alanisbebe 發表於 18-9-17 14:38
兩邊都有親戚,住唔係大問題!如果去加拿大就打算讀公校嘅international student. 如果咁比較,美國就相對 ...

加拿大。

retriever 發表於 18-9-17 19:38
加拿大。

點解呢?

回覆樓主:

如有地方住美國學費都唔算好貴,我囡剛在NY私校中學畢業,學費每年大約一萬美金。

回覆 Alanisbebe 的帖子

加拿大。

PCHB 發表於 18-9-18 11:28
如有地方住美國學費都唔算好貴,我囡剛在NY私校中學畢業,學費每年大約一萬美金。

...

係私校?

回覆樓主

其實如果俾得小朋友去外國讀書,就想諗長遠d! 想小朋友喺外國讀完書,可以喺外國繼續做嘢,或者可以申請居留!

見美國搵工相對易d...但入籍就難!
相反,加拿大大學畢業後,申請PR 好似易d...

當然,都明白到將來嘅事好難講...但作為父母,一定係會幫子女諗多一步

兩邊都有親戚,住唔係大問題!如果去加拿大就打算讀公校嘅international student. 如果咁比較,美國就相對 ...
什麼城市

elbar 發表於 18-9-18 12:00
什麼城市

美國就LA, 加拿大就溫哥華

Alanisbebe 發表於 18-9-18 11:46
係私校?

係私校,依家就繼續喺美國讀大學,相對下大學就真係好貴。

回覆樓主:

路過!考慮私校放心D!定住加考慮雙重徵税

我會選擇美國,因為我女前年在美國東岸留學,喜歡那裡環境。

jj100c 發表於 18-9-18 15:47

我會選擇美國,因為我女前年在美國東岸留學,喜歡那裡環境。 ...

請問讀高中嗎?

PCHB 發表於 18-9-18 11:28

...

點解咁平嘅?同埋治安ok 嗎?

以下美國院校都不錯  

Harvard-Westlake School
Polytechnic School
Windward School
Chadwick School
Crossroads School for Arts & Sciences

jj100c 發表於 18-9-18 15:47

我會選擇美國,因為我女前年在美國東岸留學,喜歡那裡環境。 ...
我喜歡Boston 的環境,好舒服和治安幾好

Alanisbebe 發表於 18-9-18 12:01
美國就LA, 加拿大就溫哥華

唔熟西岸,我較喜歡東岸。 New York 和 Toronto 工作機會都唔差。
美國大學學費好貴,如果比得起,會選擇去美國東岸的大學,加拿大東岸 ontario 也較多有名大學。
當然,西岸的 UC 和 UBC 也好。
至於 US vs Canada。

我個人喜歡美國的大學,但生活又是加拿大較好。
比得起又入到,就去美國有名氣的大學。
值得留意,是加拿大一直歡迎移民,因為地方大唔夠人。trudeau 話佢地目標是引入 100 萬移民。
美國就對想留低的人較 strict ,尤其 trump 是本土主義,近兩年好多以 work permit 留低工作的,都續唔到 permit。但如果 trump 不能連任,相信情況一定不同。

Alanisbebe 發表於 18-9-18 18:38
點解咁平嘅?同埋治安ok 嗎?

間High School係一間天主教女校,已有好多年歷史,學校周圍環境同冶安都ok,可能唔係經agent搞,所以無咁貴啩。

回覆 Catmom 的帖子

是初中,環境治安及那邊容易融入。

我女讀的學校,讀了一年,校長仲話亞女可以有優惠比本地生學費,一萬美金一年,day school。好抵!