用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試日(禮堂播片段)
樓主: lazylazymama
go

港同面試日(禮堂播片段)   [複製鏈接]

其實係咪而家太少港產片, 所以大家對戲劇要求提高哂?

Charlotte_mom 發表於 18-9-18 20:26
應係標準千禧校舍呀,可能係人地特別大
可能有啲夾埋中學校舍, 感覺大啲

回覆 焦糖媽 的帖子

一級得四班,所以校舍細囉。我見一級五班嗰啲新學校,大到嘩嘩聲
其實同一句說話,唔同人接收,都有唔同感受,所以都要尊重嘅。不過可能係表達唔好,令家長有誤會。
利申:我唔係鐵粉嚟㗎

回覆樓主

我睇那套是講兩team 人比賽同鬧交,我只係覺得哎爆咪,隻耳好痛。內容上,唔覺有特別,可能我屋村大,細個自己都係咁。可能傳統名校唔係咁,小息唔比跑,放學唔比四圍行,唔比吉魚旦。我唔覺得自己孩子一定要丁字腳行。

galaxiahk 發表於 18-9-19 11:54
首先討論既对象是小學生, 小朋友就是家長的鏡子.
如果小朋友中意串人, 估計家長亦是一樣.
如果小朋友粗口橫 ...
既然你的感受如此,倘若你的孩子收到2nd in通知,你還會去嗎?

回覆 19841984 的帖子

[reply]回覆 19841984 的帖子[/reply]

1. 港同3rd in 係十一月頭,基本上絕大部分學校都未出結果,而且3rd in 未必見校長,
咁啫係講,定唔講?
如果覺得有咁大問題都唔講,我覺得好唔'港同'囉

2.”至於名校學生都有人講粗口, 因為絕大部分學生沒講, 所以先可以維持校譽. "
我自己男'名校'出身,我自己唔講,但身邊絕大部分人都講,只係識得咩時候講,咩時候唔講,我亦唔會介意佢地講

我諗佢唔太了解'名校'了。

3. 而將話劇內容當真實,啫係將石堅當大壞蛋一樣...

其實學校已經達到目的,將一啲對學校概念唔太理解既人分別出來,叫佢地諗清楚
(不過我又唔覺得學校會收到好多唔清楚學校既人)

jeffcoke    發表於 18-9-30 09:59
haihaimom    發表於 18-9-19 14:24

唔係咁天真以為學校夠嚴就品行高呀嘛⋯⋯,大把小學生係補習社學到一身好武功及口材。名傳統男校以前藏係厠所睇鹹書,依家睇四仔。相信會嚇死咗樓主。

jeffcoke    發表於 18-9-30 10:00
evaken    發表於 18-9-21 17:56

回覆樓主

唔緊要嘅!正因為每間學校總有分別,家長先可以揀一間最合適嘅學校。

回覆 galaxiahk 的帖子

第一段說話,我只能同意一半,對未上學的小孩來說,的確父母就是孩子的全世界,但當孩子上學以後,我就並不同意了。舉個例子,我昨天親身遭遇,我在商場門口看見一位年輕媽媽推着嬰兒車,後面有一位工人姐姐扶着婆婆,我拉開門方便她們進入。那位年輕媽媽也沒有望我一下,但後面那位婆婆對我微笑道謝,工人也有對我微笑。我覺得那位媽媽冇禮貌,但我不會說她沒有家教,因為「沒家教」鬧既對像唔係佢本人,而係佢後面既媽媽。但事實係佢媽媽相當有禮貌。如果有日你在地鐵睇書,忘記第一時間彈起身讓坐,其他人鬧你「冇家教」你一樣會嬲,一件事還一件事,何必要我父母頂罪?當你小朋友些既時候,你就會明我講乜

再講返粗口,品德學習其實一樣要時間,記得小四時,我看見我仔whatsapp gp 內有好幾位同學粗口(英文) 流利到你唔信,對方父母我認識,有學識有教養,冇可能係父母講,但現再睇whatsapp gp已經沒有同學再講,孩子總有犯錯既時侯,知錯、修正、改善都需要時間。(識得睇場合,睇對象係學習黎)

應該3rd interview時先會面見校長,建議有問題直接問校長,試想想係唔喜歡既學校讀六年,好辛苦。如果係我,我會直接問點解放那片段?覺唔覺得同學之間既對話唔太友善?我唔覺得校長會認為呢啲問題唔問得。

LinusYip 發表於 18-9-19 13:16

港同3rd in 係十一月頭,基本上絕大部分學校都未出結果,而且3rd in 未必見校長,
exactly XD

LinusYip 發表於 18-9-19 13:16

港同3rd in 係十一月頭,基本上絕大部分學校都未出結果,而且3rd in 未必見校長,

唔係呀, 佢剛講左大女讀傳統女校, 講真既, 傳統女校果個世界是好唔同
我自己是由細都大都是普通官校, 男女校, 大個左先知原來女校男校d 齋校咁樣
男校可以癲到除人條褲 (是名校啊) 女校有d例子是大個出來做野聽同事講粗口會喊, 可以好"脆弱"
齋校既見聞對我男女校出來既都可以好shock 呀
掉番轉以傳統女校角度去睇出面都可能會好shcok 呀...

hohoho888 發表於 18-9-19 14:23
唔係呀, 佢剛講左大女讀傳統女校, 講真既, 傳統女校果個世界是好唔同
我自己是由細都大都是普通官校, 男女 ...

除褲實在太小兒科,差不多日日都有

我當年最勁係激到副校半夜攞把西洋軍刀出來(當然除埋刀套)凶學生

LinusYip 發表於 18-9-19 14:26
除褲實在太小兒科
我當年最勁係激到副校半夜攞把西洋軍刀出來凶學生
...
你win!
所以囉, 齋校既事真係可以無限可能

回覆 hohoho888 的帖子

好在我屋企有呀哥,我聽到唔會喊。女校出來既,着住高跟校都自己換蒸溜水,直至啲男同事問做乜換水唔出聲,先知可以叫男同事換
‹ 上一主題|下一主題