用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試日(禮堂播片段)
樓主: lazylazymama
go

港同面試日(禮堂播片段)   [複製鏈接]

leeann627 發表於 18-9-17 15:13
說真,我睇完晤希望自己的仔女是其中一個表演的同學,有d失望,雖然依d説話唔係粗口,不過更晤稱得上係表演 ...

x2, 我睇完都r哂頭,
唔明點解比家長睇用意係咩

回覆樓主

學校很有心思,播出來大家自己感受,接受不到的可能這間學校不適合你,勝過千言萬語

964000 發表於 18-9-17 16:05
學校很有心思,播出來大家自己感受,接受不到的可能這間學校不適合你,勝過千言萬語
...
你講得岩
其實咁講丫, 如果學校要show 哥利, 佢可以播d 好似簡介會時果d 話劇
點解要播呢d 校內班際既柴娃娃劇?

同埋段片完左後其實校長有解釋過的, feel 唔 feel 到就看個人喔

我也對個video感覺一般。可能我期望太高。

回覆樓主:

Delete

回覆樓主

我睇完果斷片之後都有啲滴汗,覺得學校點解會攞段咁嘅片出嚟比家長睇,也不明白代表性在哪裏,笑不出,有時覺得有點粗鄙,雖然不是粗口。

回覆樓主

其實,由小學生自行創作、建構、排演如此一段戲劇片段實在不是一件容易的事!我很高興看到同學付出的努力和校長、老師對孩子的信任!

回覆樓主

確實睇完冇咩好感!感覺怪怪的!冇同感之餘,仲帶點負面!

超級討厭套片又怎樣, 仍然會報, 亦期望學校會收.

回覆 talknwrite 的帖子

套片係報完後先睇到的。可以唔like條片,但期望佢收,不過又可以唔讀佢,三者冇抵觸。而且唔like嘅人只係針對性地質疑點解云云咁多高水準嘅同學作品(例如其他話劇、音樂表演、舞蹈表演等),都可以展現學生創造力、合作性、互補不足而讓各人發揮所長嘅選擇下,點解會放條容易被人質疑條片嘅表達手法同對白設計吧了....

...
有D學校喜歡"做D野"大家贊
有D學校喜歡比大家睇日常生活
你都入泥IN, 仲貼金做乜
57xx 小朋友去搶, 總要西走D鐘意比人扼扼TUM TUM
你估守仁錦輝優柴日日都貼金咩

hohoho888    發表於 18-9-18 11:00

RockMusicLover 發表於 18-9-17 22:04
可能學校想比大家睇到學生真實的一面,至於鴉雀無聲黎講,早前去英華等in期間,Groovy Boys跳舞用了我最愛 ...

但呢度講嘅鴉雀無聲,應該唔止唔識欣賞或聽唔明,應該包括o咀出唔到聲

hohoho888 發表於 18-9-17 16:18
同埋段片完左後其實校長有解釋過的, feel 唔 feel 到就看個人喔
好像解話果個是主任
講什麼學生經歷建立關係個類野

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

都係果句,無睇
但講真,唔好話學校做攪手,我只係一個家長,咁多年睇合唱團orchestra真係睇到悶,可能學校覺得,放下唔同材料都好
理解家長睇法,可能學校選材令家長覺得「難登大雅之堂」。明白的。你睇嘅係真嘅,接觸學生反應亦係真嘅。學生們/老師們會否令你覺得粗鄙呢?學校教中文,人物描寫中有動作描寫,說話描寫,要寫好一個角色就要從動作對白表情入手。相信戲劇有同樣要求 (學校有誇學科學習的,唔出奇)做劇就唔會一舊木咁上台呀。劇本要求有爭執,唔會優雅地爭執呢。可能部分對白令家長不安,但做劇就係做劇
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/active?a=browse&p=&aid=1000

...

你番說話令我諗起國王的新衣

回覆樓主:

看了就會知道這個劇跟一般小朋友的劇真的有點分別的,主要是對白問題。很多時候,潛移默化,小朋友講下講下就會學埋那種語氣態度,主要是擔心這樣。
當然最後都係果句,港同總體來說是好學校,相信一套話劇不會影響學校的受歡迎度,不過大家純粹提出來討論而已。

小朋友有 offer 我會好開心

jeffcoke 發表於 18-9-18 08:48
好像解話果個是主任
講什麼學生經歷建立關係個類野
果個主任把聲講野,聽得好悶, 好催眠

...
同意呀,有睇片段,學校咁多人報名自有價值,唔係播後片都要顧及家長感受呀?
而且片段內容好貼地,唔覺粗鄙,而家D小學生係咁,而且更甚,作為家長要開始早D接受吧
至於樂器,欣賞片段中拉小提琴好勁個小朋友,只係學校以唔同方式去表現學生能力姐
真係企定定成碌木唱歌朗誦先好?小朋友真係中意?唔怪得而家小朋友咁大壓力

‹ 上一主題|下一主題