用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試日(禮堂播片段)
go

港同面試日(禮堂播片段)  

個日睇完禮堂播個條學生話劇嘅片,我感覺到全場家長鴉雀無聲........

lazylazymama 發表於 18-9-17 10:33
個日睇完禮堂播個條學生話劇嘅片,我感覺到全場家長鴉雀無聲........

悶到瞓著哂?

回覆 LinusYip 的帖子

唔係。。
可能我思想保守但無意冒犯,我覺得條片內話劇中嘅學生表達手法同對白有d.....激進......同無禮......

所以想睇下其他家長會唔會同我一樣想法吧了....

lazylazymama 發表於 18-9-17 10:42

噢明白
我冇睇過,未能comment...

lazylazymama 發表於 18-9-17 10:42

我覺得同優才段片差不多,雖然题材唔同。我唔太在意,鴉雀無聲又有機會係不是太funny。每個人感受不同,每人把尺又不同,家長自行判斷。

例如有乜激進同無禮?

bj1315 發表於 18-9-17 10:57
我覺得同優才段片差不多,雖然题材唔同。我唔太在意,鴉雀無聲又有機會係不是太funny。每個人感受不同,每 ...

記憶中係面試/家長會果陣睇過兩段話劇(但不是今年)

一段係十五周年既表演,都幾有趣
另一段已唔記得,因為比較zzz,不過我估做果啲小朋友都覺得好玩既

LinusYip 發表於 18-9-17 11:17
記憶中係面試/家長會果陣睇過兩段話劇(但不是今年)

一段係十五周年既表演,都幾有趣

係,睇得到小朋友好enjoy,大人搵唔到笑位,確係唔會系傳統學校見到嘅。所以都話家長自行判斷,感受個人。

galaxiahk 發表於 18-9-17 11:17
兩班小朋友爭一個課室用, 一班叫對方去廁所唱歌, 一班叫對方去廁所跳舞...
串到過左火.
...

咁真係見仁見智...
我自己無乜感..

如果對比優才, 我覺得唔可以同比, 因為優才果個是短片
港同果個應該只係聖誕節表演既其中一段cut 出來, 就好似tbb 以前台慶d 鬧劇果種
兩者不同, 但平心論優才果條片是好 impressive

hohoho888 發表於 18-9-17 11:23
咁真係見仁見智...
我自己無乜感..

優才嗰段用「差人」一字我都呆一呆。不過,學生拍的,用返學生角度睇。港同都一樣,睇得到表演的學生應該好happy。

bj1315 發表於 18-9-17 11:29
優才嗰段用「差人」一字我都呆一呆。不過,學生拍的,用返學生角度睇。港同都一樣,睇得到表演的學生應該 ...
你意思是差佬? 差人呢兩個字我又無乜野wor
覺得廣東話口語如是,
如果是差佬就可能會呆一呆for me

佢另一段講母女既, 真係令為母既眼濕濕
仲要果班是低年級d既學生, 真係好好戲呀

印象中,港同高小有個ELA係劇本創作,可能係同學自己的創作,學挍鼓勵創意,唔會依樣唔俾,嗰樣唔得,氣氛係的確是比較自由開放。不過有唔同意見係好事,創作都要顧及受眾感想。

回覆樓主:

有同感。個人很喜歡港同,但面試當日播放的片段我暫時不會想自己小朋友看到,因為對白語氣唔太文雅(未至於是粗言穢語),小朋友仲細唔想他咁快這樣說話。

都有睇片, 又唔覺得太激進同無禮, 學生自己創作自然會用佢地自己角度, 如果用老師/大人一啲特定嘅指引規範住來行, 咁又唔太係港同嘅教學理念

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

嗯....咁講啦
我都無睇,不過港同的確唔係「詩禮傳家」型教學就幾肯定
學校放得出黎,即學校覺得見得人啦
家長睇法,我同意係見人見智。有機會third in不妨面對面同校長提出疑惑,港小係有計傾嘅學校,可能傾完你又有新體會

不過要提提家長,真嘅,當你個小朋友5歲,同當你個小朋友11-12歲,講嘅睇嘅認知嘅,會係好唔同。我仲記得我女升中第一次踏入中學校園,協一協架!嘩!突然咁多成年男人嘅

EPB    發表於 18-9-17 14:04
haihaimom    發表於 18-9-17 13:39
haihaimom    發表於 18-9-17 13:38

可能播下choir或orchestra 表演有d音樂可能比較好。

Charlotte_mom 發表於 18-9-17 13:36
嗯....咁講啦
我都無睇,不過港同的確唔係「詩禮傳家」型教學就幾肯定
學校放得出黎,即學校覺得見 ...
絕對係
而家D小學雞講既諗既同我地當年已好唔同
以前小學生仲係一舊雲

說真,我睇完晤希望自己的仔女是其中一個表演的同學,有d失望,雖然依d説話唔係粗口,不過更晤稱得上係表演law,仲要攞出黎比d家長睇,確實有d失禮。晤係話個個要出口成詩,不過都晤洗句句廁所...廁所...,扮都扮得有修養d掛。