用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位+密集訓練+出年k1
go

[其他] S位+密集訓練+出年k1

五月時派到s位高津的六堂,再在同一中心做密集訓練,因為舊年面試,學校唔收,今年要面試幼稚園,出年K1,好驚面試不成功,我應該點做,不成功是否要留特殊幼中心返學,呢方面我真唔太清楚,各人指點迷津

winnie2278 發表於 18-9-16 00:32
五月時派到s位高津的六堂,再在同一中心做密集訓練,因為舊年面試,學校唔收,今年要面試幼稚園,出年K1, ...
S位有唔同既嚴重程度,如果唔嚴重既,可以考慮報有兼收既幼稚園。

回覆樓主

mamaa01 發表於 18-9-19 10:52
有冇諗過再遲一年入學,做多d密集訓練,等追上進度先?

係呀⋯⋯我細仔都有返過密集班都有進步㗎

回覆樓主

可否講下您小朋友咩情況?我b下年都k1都係排s
交流下 pm我可以

王家爸爸 發表於 18-9-17 09:02
S位有唔同既嚴重程度,如果唔嚴重既,可以考慮報有兼收既幼稚園。
但個社工只幫我s位,無排I位,社工話叫我揾d有到校服務既學校

mamaa01 發表於 18-9-19 10:52
有冇諗過再遲一年入學,做多d密集訓練,等追上進度先?
快3歲,出年讀k1已經差不多4歲,不可能再遲一年上k1

kate0403 發表於 18-9-20 13:46
可否講下您小朋友咩情況?我b下年都k1都係排s
交流下 pm我可以
因為細b黎,舊年面試未夠兩歲,諗住遲一年先入k1,今年又要面試,佢脾氣較大,不聽指令,少講野,眼神接觸較少,淨係講英文動物名,有時都講下中文動物名但比較少,A-Z差不多識讀哂,返左幾個月訓練,9月先上密集,現在訓練老師9月時同我講佢有斜視,即見醫生排眼科,10月頭就有得見醫生

su-bb 發表於 18-9-20 12:59
係呀⋯⋯我細仔都有返過密集班都有進步㗎

我女女之前做過評估,發現有感統問題,由於肌張力底,影響到眼球和整體肌肉不協調,之後做咗一輪感統訓練,覺得有效,就試吓密集班執吓先至入k1,雖然遲咗一年入學,但我認為值得,而家女兒進步好多,現集中上社交和專注小組。

winnie2278 發表於 18-9-24 07:01
但個社工只幫我s位,無排I位,社工話叫我揾d有到校服務既學校
如果住港島區,可以試下聖雅各福群會既幼稚園。

王家爸爸 發表於 18-9-24 09:08
如果住港島區,可以試下聖雅各福群會既幼稚園。
我住天水圍

據我了解, 社工多數只揀一個S位或I位幫你排。
不過你覺得有需要都可以問返你社工意見。

黎緊下年我囡都係入K1, 都係住天水圍。
我既做法係, 暫時KEEP住上密集/訓練。
KI會報一D心意既, 再加一D有兼收學位既幼稚園報。
(我朋友教我報埋一D今年K1收生仲有位淨既, 等收佢機會大D)

如果有S/I 位收左, 就會讀I位, 無既, 就睇下有無邊間幼稚園肯收佢。
暫時, 有兼收位既學校我報左朱國京, 吳黃鳳英, 禮賢會等等。

我覺得都唔洗太擔心既, 小朋友一直做訓練就會進步得好快。
有D學校好好人, 就算講野唔係太叻, 佢地都會收。

kaypui0224 發表於 18-9-24 10:56
據我了解, 社工多數只揀一個S位或I位幫你排。
不過你覺得有需要都可以問返你社工意見。
我諗要等到20年先有S位, 我己經讀幼稚園, 是否排到S位是否要放棄原有的幼稚園, 但又無I位既服務, 繼續用高津上訓練,

回覆 su-bb 的帖子

請問邊度做評估及訓練? 謝謝!

winnie2278 發表於 18-9-24 13:17
我諗要等到20年先有S位, 我己經讀幼稚園, 是否排到S位是否要放棄原有的幼稚園, 但又無I位既服務, 繼續用高 ...

一般開學前會多D位, 不過真係唔知排到幾時。
如果未有服務前已經入讀正常幼稚園, 排到你既時候, 你可以選擇要唔要S位, 唔係迫你一定讀既。
不過如果你唔要, 就要重新排過 (琴日問過, 佢話評估書只有半年既有效期, 如果你唔要S位再排, 又過左半年, 就可能要重新做多次評估先可以再次排S位啦)
所以你要自己考慮, 邊一個方案對小朋友係最好。

因為係排期既時候, 你會不停做訓練, 到有S位時, 可能佢已經追得返, 唔洗要S位呢。
所以唔洗太擔心既。

回覆 kaypui0224 的帖子

你好呀,我囡囡的情況就係上了一年訓練后,各方面都大有進步,總體遲緩5個月左右,但之前細個在私家評估時,係排S位,但我現在很矛盾,因為就快排到我囡啦,到時唔知點決擇,去年返N班,老師都沒特別講佢跟唔上,今年上K1,近期問過老師,老師話佢都OK,只係慢熱和被動D,(學校係唔知我評估過)佢現在比較大的問題係小肌和情緒,甘樣的情況應否入S位,入S位是否對小朋友會更好?

mokvvvvv 發表於 18-9-29 23:59
回覆 kaypui0224 的帖子

你好呀,我囡囡的情況就係上了一年訓練后,各方面都大有進步,總體遲緩5個月左右 ...

不過,都要睇吓個小朋友情況,但係如果爭取到政府嘅服務,點解唔用?幼稚園嘅老師係咪真係咁了解佢呢?但如果錯過咗呢啲服務,過咗六歲之後,會唔會錯過咗訓練嘅時機?可唔可以入咗S位先,覺得冇需要先返出嚟?唔知咁樣得唔得呢?

謝謝你的回覆,前天問過學津訓練導師,幼教和言語師都話佢可以不用S位,唉,我就怕我的決定錯,初心係 想佢進步,但如果唔需要去S而送去S,會否對佢發展反而唔好呢,但如決定唔去,若果大大下D問題先出來又沒得去S,都唔知點決定。如要S轉E是否又要評估過呢?

mokvvvvv 發表於 18-10-4 09:31

謝謝你的回覆,前天問過學津訓練導師,幼教和言語師都話佢可以不用S位,唉,我就怕我的 ...

http://eparent.hk/forum/redirect.php?tid=270&goto=lastpost

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我覺得佢分析得幾好,你可以參考下

回覆 mokvvvvv 的帖子

你的小朋友幾歲